Bloggar

Hur övervakas djurparker?

Publiceringsdatum 25.4.2023 11.24 Blogg

Frågan om djurparkernas existensberättigande är omtvistad. Vad är djurparkernas uppgift? Hur övervakas de? Varför finns djurparker? Varför får vilda djur stängas in i inhägnader för att beskådas av människor?

I EU-medlemsländerna anger djurparksdirektivet ramarna för djurparkernas verksamhet. Enligt direktivet har djurparkerna en viktig funktion för bevarande av arterna, utbildning av allmänheten och/eller forskning.

Direktivets krav är införlivade i Finlands djurskyddslagstiftning. Enligt lagen ska djurparkerna bidra till att skydda den vilda faunan och bevara den biologiska mångfalden. Dessutom ska djurparkerna delta i forskning som främjar bevarandet av djurarter, utbildning som ger kunskaper om bevarandet av djurarter, informationsutbyte om arternas bevarande eller uppfödning av djurarter i fångenskap, återinplantering eller återinförande av arter till ett liv i vilt tillstånd.

I Finland övervakas djurparkerna av regionförvaltningsverken

I Finland ansvarar regionförvaltningsverken för djurparkernas tillstånd och övervakar regelbundet att tillståndsvillkoren iakttas.

Regionförvaltningsverkens tillsyn gäller djurhållningsplatsernas lagenlighet och aktörernas kompetens och praxis. Skötseln av djuren och utfodringen ska passa arten och djuren får inte kunna rymma från djurparken. Dessutom ska djurförteckningarna vara noggranna och aktuella.

Djurparkerna övervakas i samarbete med de kommunala tillsynsveterinärerna, och parkerna inspekteras regelbundet. Över inspektionen upprättas en inspektionsberättelse och vid behov andra förvaltningsdokument som i regel är offentliga.

Säkerheten för djurparkernas besökare övervakas av Tukes.

Övervakningen är alltid ett teamarbete

Regionförvaltningsverkens övervakning sker alltid i team. Vid tolkningsfrågor är det inte en enda tjänsteinnehavares åsikt som avgör, utan det är fråga om en gemensam ståndpunkt hos ett större kollegium. För övervakningen av djurparkerna krävs särskilt kännedom om djurparkernas verksamhet. Länsveterinärerna som övervakar parkerna har gemensamma möten där de går igenom problematiska aspekter i tillsynen. Vid behov görs riksomfattande tolkningar av lagstiftningens krav.

Vid inspektionerna fokuserar veterinärerna på att granska djuren och deras förhållanden. Regionförvaltningsverkets länsveterinärer har rätt att be aktören om olika redogörelser för skötseln av djuren och vid behov ålägga aktören att redogöra närmare för ett visst djurs hälsotillstånd.

Vid inspektionen går man också igenom djurparkens deltagande i bevarandeåtgärder. Bedömningen görs från fall till fall för respektive djurpark. Övervakarna utför sitt arbete med tjänsteansvar och djurens välmående kommer alltid på första plats.

Brister måste åtgärdas, annars kan djurparken hotas av stängning

Om regionförvaltningsverket i samband med övervakningen upptäcker brister åläggs aktören åtgärda bristerna inom en viss tid. Tidsfristerna måste anpassas så att det är möjligt att vidta åtgärderna, men ofta tar det flera månader. Om aktören inte åtgärdar bristerna kan man stänga djurparken eller en del av den. Att stänga en djurpark är en omfattande process där det behövs mycket myndighetssamarbete och ofta också hjälp av andra djurparker.

I en del fall kan man bli tvungen att avliva djur, i synnerhet om de är gamla eller i dåligt skick och det inte gynnar dem att bli skickade till en annan djurpark. Djur har rätt till ett arttypiskt och smärtfritt liv. Att hålla ett djur i livet är inte alltid den bästa lösningen för djuret.

Ny lag ställer fler krav på att djurparker ska genomföra skyddsåtgärder

Finland har godkänt en ny lag om djurvälfärd som träder i kraft den 1 januari 2024. Stora aktörer uppfyller i regel redan nu alla krav i den nya lagen om åtgärder som främjar skyddet av arter, men små djurparker måste se över sin verksamhet när den nya djurvälfärdslagen träder i kraft. Regionförvaltningsverken blir också tvungna att utvärdera alla djurparkstillstånd på nytt.

Det är sannolikt att en del av de mindre aktörernas tillstånd ändras till tillstånd för permanenta djurutställningar. Kraven på djurutställningarnas djurhållningsplatser är de samma som för djurparkerna, men de behöver inte delta i skyddsåtgärderna. I permanenta djurutställningar hålls ett litet antal vilda djur och de djur som ställs ut har inget särskilt skyddsvärde. Vid fastställandet av skyddsvärdet används olika internationella bedömningar och man bedömer bl.a. om det är fråga om en djurart som normalt betraktas som sällskapsdjur eller en individ som har fötts upp för att hållas som sällskapsdjur.

Skribenten arbetar som länsveterinär hos regionförvaltningsverket och är insatt i övervakning av djurparker

Läs mer:

djur ruotsi