- Privatperson
- Kontakta oss
- Tillstånd, anmälningar och ansökningar
- Alkoholförsäljning och servering
- Arbete och arbetarskydd
- Begravningsärenden
- Byggande, boende och delägarlag
- Djur
- Anmälan om täthet i broileruppfödningsstallet
- Anmälan om yrkesmässig och omfattande djurhållning
- Artificiell reproduktion av djur
- Avlivning av djur
- Betesgång för och rastning av nötkreatur under sommaren
- Det frivilliga programmet för hälsoövervakning av djur
- Djurhållning
- Djurskyddsanmälan
- Djurskyddsövervakare som bemyndigats av regionförvaltningsverket
- Godkännande för försöksdjur
- Smittsamma djursjukdomar
- Tillstånd för transport av djur
- Uppfödning av vilda djur
- Utställande av djur
- Fastighetsförmedlingar
- Företag och föreningar
- Pengar och egendom
- Social- och hälsovård
- Undervisning och kultur
- Vatten och miljö
- Information och vägledning
- Anmälan om smittsamma sjukdomar
- Fastighetsförmedlingar
- Flygspaningar efter skogsbränder
- Hälso- och välfärdsfrämjande arbete
- Hälsoskyddet
- Klientens ställning och rättigheter
- Konkurrens- och konsumentärenden
- Livsmedel
- Läkemedelsbehandling
- Marknadsföring av alkohol
- Patientens ställning och rättigheter
- Pengar och förmögenhet
- Restauranger och coronavirus
- Romska frågor
- Styrning och tillsyn av hälso- och sjukvården för fångar och inom Försvarsmakten
- Tillsyn av tobakslagen
- Utomhushållning av svin och fjäderfän
- Vatten och miljö
- Begäran om omprövning
- Tillsyn och klagomål
- Företag eller organisation
- Kontakta oss
- Tillstånd, anmälningar och ansökningar
- Alkoholförsäljning och servering
- Arbete och arbetarskydd
- Begravning
- Byggande, boende och delägarlag
- Djur
- Anmälan om djurförmedlingsverksamhet
- Anmälan om produktion av privat veterinärtjänst
- Anmälan om täthet i broileruppfödningsstallet
- Anmälan om yrkesmässig och omfattande djurhållning
- Artificiell reproduktion av djur
- Avlivning av djur
- Betesgång för och rastning av nötkreatur under sommaren
- Byte av vatten i transportfordon
- Desinfektion av transportfordon
- Det frivilliga programmet för hälsoövervakning av djur
- Djurhållning
- Försöksdjur: tillstånd och tillsyn
- Renskötsel
- Smittsamma djursjukdomar
- Tillstånd att transportera djur
- Uppfödning av vilda djur
- Utställande av djur
- Fastighetsförmedlingar
- Företag och föreningar
- Försäljning av tobaksprodukter
- Pengar och egendom
- Social- och hälsovård
- Undervisning och kultur
- Vatten och miljö
- Information och vägledning
- Anmälan om smittsamma sjukdomar
- Fastighetsförmedlingar
- Flygspaningar efter skogsbränder
- Hälso- och välfärdsfrämjande arbete
- Klientens ställning och rättigheter
- Konkurrens- och konsumentärenden
- Livsmedel
- Läkemedelsbehandling
- Marknadsföring av alkohol
- Patientens ställning och rättigheter
- Pengar och förmögenhet
- Restauranger och coronavirus
- Romska frågor
- Styrning och tillsyn av hälso- och sjukvården för fångar och inom Försvarsmakten
- Säkerställande av kvaliteten inom socialservicen
- Utomhushållning av svin och fjäderfän
- Vatten och miljö
- Egenkontroll
- Tillsyn och klagomål
- Myndighet
- Kontakta oss
- Tillstånd, anmälningar och ansökningar
- Information och vägledning
- Biblioteksväsendet
- Flygspaningar efter skogsbränder
- Hälso- och välfärdsfrämjande arbete
- Klientens ställning och rättigheter
- Livsmedel
- Läkesmedelsbehandling
- Patientens ställning och rättigheter
- Romska frågor
- Styrning och rädgivning av tobakslagen
- Styrning och tillsyn av hälso- och sjukvården för fångar och inom Försvarsmakten
- Störningar som gäller hushållsvatten
- Säkerställande av kvaliteten inom socialservicen
- Utvärderings- och styrningsbesök
- Vatten och miljö
- Vägledning om tillsyn enligt hälsoskyddslagen
- Övervakning och styrning av veterinärvården
- Egenkontroll
- Tillsyn och klagomål

Livsmedel
Vad är livsmedelstillsyn?
Livsmedel som tillverkas, serveras och säljs kontrolleras för att deras mikrobiologiska, kemiska och fysikaliska säkerhet ska kunna säkerställas. Med hjälp av övervakningen kontrolleras dessutom att uppgifterna om livsmedlens kvalitet och sammansättning är korrekta. Livsmedelstillsynen gäller bland annat tillverknings-, serverings- och försäljningsställen för livsmedel, såsom butiker, restauranger, snabbmatsrestauranger, bagerier och livsmedelsfabriker.
För livsmedlens säkerhet och för att uppgifterna om livsmedlens kvalitet och sammansättning är korrekta ansvarar i första hand den aktör som bedriver verksamheten, dvs. t.ex. chefen för en livsmedelsfabrik, en restaurangföretagare eller en köpman. Detta kallas egenkontroll. Livsmedelstillsynen har till uppgift att säkerställa att företagens egenkontroll fungerar och att den är tillräcklig med tanke på verksamhetens art och omfattning.
Vem kontrollerar livsmedel?
Livsmedel övervakas lokalt i kommunerna av de kommunala livsmedelstillsynsmyndigheterna, dvs. oftast av hälsoinspektörer och veterinärer. De ger också vid behov företagare råd och handledning.
Inspektionerna inom livsmedelstillsynen utförs och resultaten av inspektionerna offentliggörs i enlighet med Livsmedelsverkets Oiva-system.
Regionförvaltningsverket övervakar i respektive region kommunernas livsmedelstillsyn och hur livsmedelsbestämmelserna följs. Dessutom utvärderar vi kommunernas planer för livsmedelstillsyn och hur kommunerna verkställer planerna. Vi är också experter på regional livsmedelstillsyn i olika samarbetsgrupper och ger utlåtanden med utgångspunkt i den regionala livsmedelstillsynen. Hos oss sköts livsmedelstillsynens uppgifter av överinspektörerna för miljö- och hälsoskyddet.