Praktik som ingår i yrkeshögskoleexamen inom social - och hälsovården
Hos regionförvaltningsverket kan man ansöka om statens utbildningsersättning för kostnader för ordnande av praktik som främjar yrkesskickligheten och som ingår i yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet. Behandlingen och utbetalningen av ersättningar har koncentrerats till Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
Vissa aktörer och organisationer kan ansöka om ersättning, du hittar en förteckning över dem på denna sida. Du kan ansöka om ersättning halvårsvis i efterhand. Alla praktikantersättningar för halvåret söks i en enda ansökan.
På denna sida hittar du instruktioner för ansökan.
Informationstillfälle om ersättning för praktik som ingår i yrkeshögskoleexamina inom social- och hälsoområdet 5.9.2024
Informationstillfällets material på finska
Informationstillfällets material på svenska
Länk till inspelningen (på finska). Mer information om informationstillfället finns på finska på social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
Förutsättningar för erhållande av ersättning
Praktiken ska ingå i en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet och främja yrkesfärdigheten.
Bestämmelser om yrkeshögskoleexamina finns i yrkeshögskolelagen och i statsrådets förordning om yrkeshögskolor som givits med stöd av den. Det är möjligt att ansöka om utbildningsersättning för praktik som främjar yrkesfärdigheten och som ingår i en sådan yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet som finns angiven i bilagan till förordningen.
Examensbenämningarna för yrkeshögskoleexamina inom social- och hälsoområdet är följande:
- hjälpmedelstekniker (YH) 210 sp
- bioanalytiker (YH) 210 sp
- förstavårdare (YH) 240 sp
- fysioterapeut (YH) 210 sp
- geronom (YH) 210 sp
- tandtekniker (YH) 210 sp
- fotterapeut (YH) 210 sp
- rehabiliteringsledare (YH) 210 sp
- barnmorska (YH) 270 sp
- naprapat (YH) 240 sp
- osteopat (YH) 240 sp
- optometriker (YH) 210 sp
- röntgenskötare (YH) 210 sp
- sjukskötare (YH) 210 sp
- socionom (YH)210 sp
- munhygienist (YH) 210 sp
- hälsovårdare (YH) 240 sp
- ergoterapeut (YH) 210 sp
Utbildningsersättning kan också sökas för de yrkeshögskoleexamensbenämningar som finns uppräknade nedan och som innehåller examenskrav för sjukskötare och socionom. Ersättning för praktik som ingår i dessa examensbenämningar söks under punkterna sjukskötare (YH) och socionom (YH) på ansökningsblanketten.
- sjukskötare (YH), diakonalt vårdarbete (240 sp)
- socionom (YH),diakoniarbete (210 sp)
- socionom (YH), kyrkans småbarnspedagogik (210 sp)
- socionom (YH), kyrkans ungdomsarbete (210 sp)
Innehållet i yrkeshögskoleexamen bestäms närmare i respektive yrkeshögskolas egen undervisningsplan och studiestadga i enlighet med 30 § 1 momentet i yrkeshögskolelagen. Den studerandes praktik ska vara sådan praktik som avses i yrkeshögskolans undervisningsplan, ingå i en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet och främja yrkesfärdigheten.
Bestämmelser om utbildningsersättning och betalning av den finns i 60 b § och 63 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) och i 60 b och d § i socialvårdslagen (1301/2014).
Genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet utfärdas närmare bestämmelser om storleken av den ersättning som betalas för sådan praktik som främjar yrkesskickligheten och som ingår i yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, om grunderna för utbetalningen samt om andra förfaranden i anslutning till ansökan om och betalning av ersättning.
Betalningen av ersättning grundar sig på det avtal som sökanden och yrkeshögskolan ingått och de avtalsenligt förverkligade praktikveckorna. För en praktikant ska utses en handledare med uppgift att säkerställa praktikens kvalitet på det sätt som parterna har kommit överens om.
Innan ansökan skickas in ska den sökande som är berättigad till ersättning och yrkeshögskolan bekräfta att praktikveckorna och handledningen har genomförts.
Statens utbildningsersättning för kostnader som hänför sig till den praktik som ingår i en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet och som främjar yrkesfärdigheten kan ansökas av
- välfärdsområden
- HUS-sammanslutningen
- Helsingfors stad
- kommuner och samkommuner
- statens sinnessjukhus
- evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
- kyrkans för-samlingar och kyrkliga samfälligheter
- privata enheter som producerar social- och hälsovårdstjänster i Soteri-registret (företag och föreningar)
- privata enheter som producerar småbarnspedagogiska tjänster i Soteri-registret.
En sökande som har rätt till ersättning ska ansöka om ersättning med en enda ansökan, sökanden identifieras med FO-numret.
Ansökan om ersättning
Ansök om ersättning i efterhand för en halvårsperiod inom ansökningstiden. Faktureringsperioderna och ansökningstiderna är följande:
- faktureringsperiod 1.1–30.6. och ansökningstid 1.7–30.9.
- faktureringsperiod 1.7–30.12. och ansökningstid 1.1–31.3.
Som sökande ansvarar du för att ansökan är framme hos Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inom den utsatta tiden. Vi behandlar inte ansökningar som inkommit efter utsatt tid.
Skicka ersättningsansökningen med bilagor till registratorskontoret vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ([email protected]) eller per post (PB 4, 13035 AVI).
Som sökande är du ansvarig för att ansökan som skickats per post är framme inom den utsatta tiden.
Regionförvaltningsverkets beslut kan inte överklagas, men omprövning kan begäras. Begäran om omprövning ska göras inom 30 dagar efter delfåendet av beslutet. Anvisningar för begäran om omprövning bifogas beslutet.
Vi fattar beslutet under det året som ansökan inkommit. Vid behov begär vi en tilläggsutredning gällande din ansökan Vi betalar ersättningen efter att vi fattat beslutet.
Ansök om ersättning halvårsvis i efterskott och samla alla ersättningar för faktureringsperioden i en enda ansökan. Om praktiken omfattar flera halvår, ska ersättningen sökas i sin helhet det halvår då praktiken avslutas.
Ansök om utbildningsersättning på blanketten ”Ansökan om ersättning för praktik som ingår i en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet och som främjar yrkesfärdigheten”. Du hittar blanketten i slutet av denna sida.
Spara först blanketten (den aktuella versionen) på din dator, fyll i de uppgifter som behövs och underteckna.
Bifoga följande som bilaga till ansökan enligt yrkeshögskola:
- Bilageblanketter; Yrkeshögskolans bekräftelse att uppgifterna är riktiga och att handledning har tillhandahållits
- Avtalet/avtalen mellan sökanden som är berättigad till ersättning och yrkeshögskolan.
Värt att notera
Som sökande ansvarar du för att ansökan är framme hos den behöriga myndigheten, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, inom utsatt tid. Vi behandlar inte ansökningar som inkommit efter utsatt tid.
Sökanden ansvarar för att
- uppgifterna i ansökan är riktiga
- uppgifterna om grunderna för praktikersättningen är korrekta
- handledningen har genomförts enligt det gällande avtalet.
Rätt att företräda sökanden och underteckna ansökan
När man ansöker om utbildningsersättning handlar det om att företräda sökanden hos en statlig myndighet. Det här innebär att ansökan ska undertecknas av en person som har rätt att företräda sammanslutningen och föra sammanslutningens talan.
Rätten att teckna firma baserar sig på lagen och sammanslutningens egna beslut. Praxis varierar beroende på typ av sammanslutning: rätten att företräda ett aktiebolag skiljer sig från rätten att företräda en kommun eller ett välfärdsområde. Vem som har rätt att företräda sammanslutningen framgår av handelsregisterutdraget, föreningsregisterutdraget eller stiftelseregisterutdraget. Vem som har rätt att företräda en offentlig sammanslutning, såsom en kommun eller ett välfärdsområde, bestäms i lagen eller genom sammanslutningens egna beslut. För dem finns inga motsvarande register där man kan kontrollera vem som har rätt att teckna firma.
Den som har rätt att teckna firma kan underteckna ansökan själv eller ge någon annan fullmakt att ansöka om utbildningsersättning från regionförvaltningsverket.
Nedan hittar du en fullmaktsmall. Den som ger fullmakten ska underteckna den. Fullmaktsgivaren, vanligtvis en sammanslutning, ger fullmakten till fullmaktstagaren, som fungerar som ombud. Fullmaktstagaren gör ansökan för sammanslutningens räkning och undertecknar ansökan. Fullmaktstagaren ska ha rätt att teckna sammanslutningens firma.
Fullmaktsmall:
Fullmakt
XX ges fullmakt att hos regionförvaltningsverket ansöka om ersättning för kostnader för sådan praktik som ingår i yrkeshögskoleexamina inom social- och hälsoområdet och som främjar yrkesfärdigheten.
Ort och datum, fullmaktsgivarens underskrift.
En kommun kan företrädas av kommunstyrelsen, kommundirektören eller borgmästaren. Dessutom kan en kommun genom egna beslut, såsom förvaltningsstadgan, ge andra personer firmateckningsrätt.
En samkommunen företräds av sin styrelse eller direktör. Dessutom kan en samkommun genom egna beslut, såsom förvaltningsstadgan, ge andra personer firmateckningsrätt.
Välfärdsområdet företräds av välfärdsområdesstyrelsen eller av direktören för välfärdsområdet. Dessutom kan ett välfärdsområde genom egna beslut, såsom förvaltningsstadgan, ge andra personer firmateckningsrätt.
En församling företräds av kyrkorådet. Dessutom kan kyrkorådet ha gett andra personer rätt att företräda församlingen.
En kyrklig samfällighet företräds av ett gemensamt kyrkoråd. Dessutom kan det gemensamma kyrkorådet ha gett andra personer rätt att företräda den kyrkliga samfälligheten.
Ett aktiebolag företräds av sin styrelse. Rätten att teckna firma kan dessutom ha getts en styrelseledamot, vd:n eller någon annan utsedd person. Det här framgår av handelsregistret.
Ett öppet bolag företräds av sina bolagsmän. Dessutom kan någon annan utsedd person ha getts rätt att teckna firman. Det här framgår av handelsregistret.
Ett kommanditbolag företräds av sina ansvariga bolagsmän. Dessutom kan någon annan utsedd person ha getts rätt att teckna firman. Det här framgår av handelsregistret.
En företagare med firma är en fysisk person som utövar näringsverksamhet i sitt eget namn. För verksamheten kan personen ha registrerat en separat firma. En företagare med firma företräds av den person som utövar näringsverksamhet under firma.
En förening företräds av sin styrelse. Styrelsens ordförande har rätt att ensam teckna föreningens firma, förutsatt att ordförandens rätt inte har begränsats. Dessutom kan någon annan utsedd person ha getts rätt att teckna firman. Det här framgår av föreningsregistret.
En stiftelse företräds av sin styrelse. Dessutom kan någon annan utsedd person ha getts rätt att teckna firman. Det här framgår av stiftelseregistret.
En statlig myndighet företräds av chefen för myndigheten. Dessutom kan någon annan tjänsteinnehavare ha getts rätt att företräda myndigheten.
Privata enheter som producerar social- och hälsovårdstjänster (registrerade i Soteri)
En tjänsteenhet är en funktionellt och administrativt organiserad helhet som är registrerad i Soteri och som drivs av en offentlig eller privat tjänsteproducent. Tjänsteenheten producerar socialservice eller hälso- och sjukvårdstjänster. Lagen innehåller dessutom bestämmelser om övergångstider särskilt i fråga om offentliga aktörer.
Enligt lagen om tillsynen över social- och hälsovården får socialservice och hälso- och sjukvårdstjänster endast produceras av tjänsteproducenter som är upptagna i Valviras riksomfattande register över tjänsteproducenter (Soteri) och vars tjänsteenhet även finns i registret.
Frågor om praktiken
Lön eller annan ersättning utgör inte i sig ett hinder för utbetalning av ersättning för praktik. Praktiken ska dock uppfylla villkoren för ersättning som anges i hälso- och sjukvårdslagen, socialvårdslagen och i förordningen om ersättning för praktik som ingår i en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet och som främjar yrkesfärdigheten. Mer information finns på den här sidan under rubriken Förutsättningar för erhållande av ersättning och Ansökan om ersättning.
Det finns inga bestämmelser i lagen om tillgodoräknande av icke-formell kunskap. Innan sökanden ansöker om praktikersättning ska sökanden kontrollera villkoren för att få ersättningen och hur de här villkoren uppfylls. Sökanden ska i sin ansökan lämna regionförvaltningsverket en redogörelse för att villkoren uppfylls.
Praktiken ska uppfylla villkoren för ersättning som anges i hälso- och sjukvårdslagen, socialvårdslagen och i förordningen om ersättning för praktik som ingår i en yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet och som främjar yrkesfärdigheten. Mer information finns på den här sidan under rubriken Förutsättningar för erhållande av ersättning och Ansökan om ersättning.