Utmärkelsetecken och medaljer

Vi deltar i olika stadier av behandlingen av flera olika utmärkelsetecken och medaljer.  

Regionförvaltningsverket behandlar förslag till följande utmärkelsetecken: 

  • självständighetsdagens utmärkelsetecken
  • morsdagsmedaljer som ges på morsdagen (FVR M 1 gk)
  • farsdagsmedaljer som ges på farsdagen (FVR M 1 gk) 
  • livräddningsmedaljen och förtjänstmedaljen för befolkningsskydd 
  • Frihetskorsets ordens utmärkelsetecken 
  • militärens förtjänstmedaljer.

Utmärkelsetecken och medaljer

Finlands Vita Ros’ (FVR) och Finlands Lejons (FL) ordnars utmärkelsetecken är utmärkelsetecken som republikens president förlänar meriterade personen på självständighetsdagen den 6 december.

Vi har som uppgift att inom olika förvaltningsområden be om förslag till mottagare av utmärkelsetecken från kommunstyrelser, kommuner, utbildningssamkommuner och sjukvårdsdistrikt. Vi ber inom följande ministeriers förvaltningsområden om förslag på utmärkelsetecken som förlänas på självständighetsdagen:

  • undervisnings- och kulturministeriet 
  • inrikesministeriet 
  • social- och hälsovårdsministeriet 
  • finansministeriet.

Vi levererar förslagen vidare till ministerierna. Varje regionförvaltningsverk kan sända endast en viss mängd förslag till ministerierna, vilket innebär att vi måste gallra bland förslagen. Ordenskapitlet lämnar de slutliga framställningarna på mottagare till republikens president som förlänar utmärkelsetecknen varje år på självständighetsdagen den 6 december.

I början av året skickar ministerierna regionförvaltningsverken styrningsbrev enligt förvaltningsområde och efter det börjar vi bereda ordensförslagen.

Lämna in förslag på mottagare av självständighetsdagens utmärkelsetecken år 2025

Inom förvaltningsområdena nämna ovan ber vi om förslag på mottagare av självständighetsdagens utmärkelsetecken senast 30.4.2025. Mer information och anvisningar finns i pressmeddelandet:

Den medalj som republikens president på morsdagen ger till mammor som utmärkt sig är en medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden (FVR M 1 gk).

Kommuner, församlingar, föreningar och andra samfund samt de egna barnen kan lämna in förslag på mammor som borde premieras till regionförvaltningsverket.

Att lämna in ansökan om morsdagsmedalj och medaljerna som delas ut till mammorna är avgiftsfria.

Morsdagsmedaljen kan tilldelas mammor i olika åldrar och i olika livsmiljöer och som arbetar eller har arbetat med olika uppgifter. De premierade har utmärkt sig som utmärkta fostrare av barn och unga, de har burit sitt samhällsansvar samt stött familjelivet och föräldraskapet. Dessutom beaktas representanter från olika minoritetsgrupper. Antalet barn är ingen avgörande grund för att premieras. Utöver biologiska mammor kan även adoptiv- och fostermammor föreslås för morsdagsmedaljen. Den nedre åldersgränsen för kandidaterna är 40 år.

Motiveringen för att beviljas morsdagsmedalj kan även vara en mer omfattande samhällelig fostringsuppgift, till exempel inom en barnskydds- eller familjeorganisation, inom en ungdoms- eller idrottsförening eller någon annan samhällelig organisation. Medaljen tilldelas inte personer som arbetar som fostrare.

Andra goda fostrare som utfört motsvarande fostringsarbete, såsom pappor, syskon, andra nära släktingar osv. belönas den 6 december, då de övriga statliga förtjänsttecknen delas ut.

Regionalförvaltningsverket beaktar i sitt förslag på medaljmottagare både en jämlik regional fördelning och den svenskspråkiga befolkningens andel.

Förslagen på medaljmottagare görs med riddarordnarnas ordensförslagsblankett och med social- och hälsovårdsministeriets bilaga. Förslagen lämnas in till regionförvaltningsverket. Regionförvaltningsverket skickar sedan förslagen vidare till social- och hälsovårdsministeriet. Utifrån regionförvaltningsverkens förslag gör social- och hälsovårdsministeriet en ordensframställning till riddarordnarna. Medaljerna ges på den nationella morsdagsfesten som arrangeras av Mannerheims barnskyddsförbund.

Lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2025

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 1.11.2024. Läs anvisningarna i pressmeddelandet om hur du gör förslaget:

Den medalj som republikens president på farsdagen ger till pappor som utmärkt sig är en medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden (FVR M 1 gk).  

Farsdagsmedaljerna kommer att delas ut första gången på farsdagen 2025, det vill säga den 9 november 2025.  

Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt de egna barnen kan föreslå pappor som ska belönas. Att ansöka om farsdagsmedalj och medaljerna som delas ut till papporna är avgiftsfria.

Farsdagsmedaljen kan tilldelas pappor i olika åldrar och i olika livsmiljöer och som arbetar eller har arbetat med olika uppgifter. De premierade har utmärkt sig som utmärkta fostrare av barn och unga, de har burit sitt samhällsansvar samt stött familjelivet och föräldraskapet. Antalet barn är ingen avgörande grund för att premieras. Utöver biologiska pappor kan även adoptiv- och fosterpappor föreslås för farsdagsmedaljen. Den nedre åldersgränsen för kandidaterna är 40 år.

Motiveringen för att beviljas farsdagsmedalj kan även vara en mer omfattande samhällelig fostringsuppgift, till exempel inom en barnskydds- eller familjeorganisation, inom en ungdoms- eller idrottsförening eller någon annan samhällelig organisation. Medaljen tilldelas ändå inte personer som arbetar som fostrare.

Regionförvaltningsverket beaktar i sitt förslag på medaljmottagare en jämlik regional fördelning.

Ansökningsprocessen 

  • Förslag på mottagare av farsdagsmedaljen ska lämnas in till regionförvaltningsverken på riddarordnarnas ordensförslagsblankett och med social- och hälsovårdsministeriets bilaga. Förslagen ska lämnas in senast den 14.3.2025.

  • Förslagen på mottagare av farsdagsmedaljen ska undertecknas och skickas per post till registratorskontoret vid regionförvaltningsverket i det område där den föreslagna mottagaren bor.

  • Vi går igenom förslagen och lämnar in våra förslag på mottagare av farsdagsmedaljen till social- och hälsovårdsministeriet som därefter ger sin framställning om medaljmottagare till riddarordnarna. Farsdagsmedaljerna delas ut under en nationell fest som ordnas av Befolkningsförbundet på farsdagen.

Lämna in förslag på mottagare av farsdagsmedaljer år 2025

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av farsdagsmedaljer senast den 28.3.2025. Läs anvisningarna i pressmeddelandet som vi gav ut 6.2.2025. OBS. Vi har sedan dess förlängt ansökningsperioden med två veckor.

Livsräddningsmedaljen förlänas som erkänsla för en synnerligen modig eller rådig gärning eller för en gärning som utförts med fara för eget liv och genom vilken en annan människas liv räddats från hotande fara. Medaljen har ofta beviljats en person som med risk för sitt eget liv har räddat en annan människa.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland lämnar utlåtanden om medaljkandidatförslagen till livräddningsmedaljnämnden samt sköter också nämndens sekreteraruppgifter.

Livräddningsmedaljnämnden behandlar förslagen om förlänande av livräddningsmedaljer och inrikesministeriet framför dem till Republikens president för godkännande. 

Förslaget om förläning av en livräddningsmedalj till en privatperson ska lämnas inom fem år efter att det kalenderår löpt ut då gärningen som förslaget grundar sig på utförts. En förutsättning för att man ska få medaljen har vanligen varit att man äventyrat sitt eget liv. 

Ansökan om en livräddningsmedalj sänds till det regionförvaltningsverk inom vars område gärningen skett. Om gärningen skett utanför landets gränser, sänds ansökan till det regionförvaltningsverk, inom vars område räddaren eller den räddade har sin hemort. Ansökan sänds till regionförvaltningsverkets registratorskontor. Du hittar en länk till kontaktuppgifterna till våra registratorskontor nederst på den här sidan. 

Mer information 

  • Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, räddningsinspektör Pirjo Tuominen, tfn 0295 018 063 
  • Regionförvaltningsverket i Södra Finland, räddningsöverinspektör Ilkka Heinonen, tfn 0295 016 042
  • Regionförvaltningsverket i Östra Finland, räddningsinspektör Mari Kiminki, tfn 0295 016 926 
  • Regionförvaltningsverket i Norra Finland, räddningsöverinspektör Jorma Pikkarainen, tfn 0295 017 618
  • Regionförvaltningsverket i Lappland, räddningsöverinspektör Seppo Lehto, tfn 0295 017 357
  • Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, konsultativ tjänsteman Tove Lindell, tfn 0295 018 510.

Förtjänstmedaljen för befolkningsskydd beviljas för förtjänster inom utvecklandet av befolkningsskyddet i avsikt att förhindra sådana hot, som störningssituationer och undantagstillstånd kan medföra.  

Vi lämnar förslag från kommuner, räddningsverk och andra samarbetsinstanser till inrikesministeriet. Inrikesministeriet beviljar förtjänstmedaljen av första klass till personer som arbetat särskilt förtjänstfullt till förmån för befolkningsskyddet och förtjänstmedaljen av andra klass till personer som arbetat förtjänstfullt till förmån för befolkningsskyddet.  
 
Förtjänstmedaljerna för befolkningsskydd utdelas vartannat år.

Mer information 

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, räddningsinspektör Pirjo Tuominen, tfn 0295 018 063

Under fredstid förlänas Frihetskorsets utmärkelsetecken till en person som förtjänstfullt verkat till förmån för försvarsmakten, försvaret och särskilt det frivilliga försvaret och Finlands säkerhetsställning.  

Förslaget till utmärkelsetecken kan komma från en myndighet, en organisation eller en privatperson. Vi levererar förslagen till inrikesministeriet. 

Frihetskorsets ordens utmärkelsetecken förlänas i regel två gånger om året. På dagen för försvarets fanfest den 4 juni belönas personer i försvarsmaktens och gränsbevakningsväsendets tjänst. På självständighetsdagen den 6 december belönas andra personer som utmärkt sig i arbetet till förmån för försvaret. Av särskilda skäl kan utmärkelsetecknet förlänas också vid en annan tidpunkt.

Vi levererar förslagen till militärens förtjänstmedaljer till inrikesministeriet årligen i slutet av januari. För inrikesministeriets förvaltningsområdes del tillämpas ett centraliserat förfarande då förslag till militärens förtjänstmedaljer lämnas till huvudstaben.

Militärens förtjänstmedalj förlänas av försvarsmaktens kommendör. Medaljerna förlänas mottagarna i regel årligen på dagen för försvarets fanfest den 4 juni. Militärens förtjänstmedalj kan förlänas också till en person utanför försvarsmakten för aktivt och särskilt värdefullt arbete till förmån för försvarsmakten.

Kontaktuppgifterna till våra registratorskontor

Länkar till lagar