Möjligheterna till att ingå lokala avtal utvidgas och tillsynen över dem inleds av arbetarskyddsmyndigheterna
Möjligheterna till lokala avtal utökades genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2025. I och med ändringen är det möjligt att ingå lokala avtal på olika arbetsplatser i större utsträckning än tidigare oberoende av om arbetsgivaren har organiserat sig och hör till ett arbetsgivarförbund eller om personalen har valt en representant att företräda dem i enlighet med det som avses i kollektivavtalet. På grund av övergångsbestämmelsen i lagen kan en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal endast på basis av sådana kollektivavtal som har avtalats efter årsskiftet. Arbetarskyddsmyndigheten utövar tillsyn över lokala avtal på icke-organiserade arbetsplatser.
De viktigaste ändringarna i lagstiftningen
Framöver får även en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal som grundar sig på ett kollektivavtal. I lagen föreskrivs om detta bland annat:
- Ett lokalt avtal kan ingås med förtroendeombudet, om ingen förtroendeman har valts på arbetsplatsen och kollektivavtalet tillåter lokala avtal.
- Arbetsgivaren ska säkerställa att förtroendeombudet har tillräcklig beredskap att sköta uppgifter i anslutning till lokala avtal.
- Ett lokalt avtal ska ingås skriftligt och lämnas till arbetarskyddsmyndigheten inom en månad från det att avtalet ingicks.
- För försummelse att lämna in avtalet kan påföras en påföljdsavgift.
I fortsättningen kan arbetsgivaren dessutom i större utsträckning förhandla med en riksomfattande arbetstagarorganisation eller dess medlemsorganisation om så kallade arbetsplatsspecifika kollektivavtal. Tidigare hade endast arbetsgivarförbunden denna möjlighet.
Det är inte möjligt att börja ingå lokala avtal genast
I de allmänt bindande kollektivavtalen har det även tidigare funnits bestämmelser som möjliggör lokala avtal. En icke-organiserad arbetsgivare som inte är medlem i ett arbetsgivarförbund får dock ingå ett lokalt avtal först när kollektivavtalet har ingåtts efter den 1 januari 2025.
Ett undantag till detta är arrangemang för ordinarie arbetstid enligt arbetstidslagen. I fråga om dessa är det också möjligt att ingå lokala avtal på basis av äldre kollektivavtal. Gamla avtal behöver inte lämnas till arbetarskyddsmyndigheten, men avtal som ingåtts efter den 1 januari 2025 ska lämnas in.
Arbetarskyddsmyndigheten övervakar och ger råd
Arbetarskyddsmyndigheten övervakar att allmänt bindande kollektivavtal följs på icke-organiserade arbetsplatser. Till denna tillsyn hör i fortsättningen också övervakning av lokala avtal. I tillsynen kommer man att granska både avtalets innehåll och omständigheter i anslutning till avtalsparterna. Dessutom kan man med stöd av avtalen rikta tillsynen till exempel om man upptäcker att användningen av nattarbete ökar inom en viss bransch.
Arbetarskyddsmyndigheten ger även råd om ärendet samt ordnar den 5 februari 2025 ett avgiftsfritt webbinarium som är öppet för alla Lokala avtal – Vad förändras och vad ska beaktas i avtalet? (på finska).
Avtalen ska lämnas till arbetarskyddsmyndigheten - påföljdsavgift för försummelse
Icke-organiserade arbetsgivare ska ingå ett lokalt avtal skriftligen och lämna in det till arbetarskyddsmyndigheten inom en månad från det att avtalet ingicks. En påföljdsavgift på 1 000–10 000 euro kan påföras för försummelse av leveransskyldigheten.
Mer information om lokala avtal och ändringar i anslutning till dem finns på arbets- och näringsministeriets webbplats Ökning av användningen av lokala avtal.
Kontakter
tfn 0295 018 175, [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland