Publiceringsdatum
6.11.2024 13.00
Blogg
I slutet av oktober ordnades Forum för välbefinnande 2024. Forum för välbefinnande har ordnats åtminstone sedan regionförvaltningsverket bildades, alltså 2010, men då under namnet Nationella dagar för elev- och studerandevård. Dagarna har växt fram ur ett behov för personal inom elevhälsan* i den svenskspråkiga utbildningen. I Svenskfinland har vi ofta särlösningar i och med att all vård inte är tillgänglig på elevens språk. I stora kommuner med en liten svensk minoritet och i små svenska kommuner är elevvårdspersonalen ofta ensam och arbetsbilden kan vara geografiskt splittrad.
Dagarna har ordnats på olika sätt genom åren. Innan pandemin ordnades dagarna vartannat år som två dagars seminarium och vartannat år som en dags fortbildning men på två orter; Vasa och Helsingfors. Under pandemin ordnades dagarna digitalt.
Välfärdsreformen och ett nytt fokus för elevhälsan
I och med välfärdsomreformen 2023 delades den samlade elevhälsan i den generellt och i den individuellt inriktade elevhälsan. Ansvaret för den generellt inriktade elevhälsan ligger på utbildningsanordnarens bord medan välfärdsområdet ansvarar för den individuellt inriktade elevhälsan. Denna förändring medförde att fokus för innehållet i fortbildningen skiftades till den generellt inriktade elevhälsan och namnet Forum för välbefinnande togs i bruk.
Forum för välbefinnande har varit Utbildningsstyrelsens och Regionförvaltningsverkets årligen återkommande gemensamma fortbildning och programmet har planerats i samarbete med Valteri Skilla, Luckan rf, Kommunförbundet, Hyvil, Barnavårdsföreningen, Lärum, Folkhälsans förbund, Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf och Stiftelsen Bensows förebyggande barnskyddsverksamhet.
Ett osäkert framtidsperspektiv
I och med budgetförhandlingarna har regionförvaltningsverkets budgetmedel för fortbildningarna slopats och i och med regionförvaltningsreformen kommer uppgifterna för verket att ändra. Detta betyder att Forum för välbefinnande i sin nuvarande form inte kommer att ordnas längre. Tillsammans med planeringsgruppen kommer vi att utvärdera årets dagar och fundera hur vi kan stöda den personal som arbetar med den förebyggande elevhälsan och välbefinnande i våra skolor.
Tack till alla som medverkade till att Forum för välbefinnande 2024 blev en lyckad helhet. Att 140 personer från Svenskfinland samlas för att nätverka kring elevhälsa visar att det finns både ett behov och ett intresse för att arbeta med välbefinnande hon elever och studerande. Ett extra stort tack går till min kollega, undervisningsråd Christine Söderek vid Utbildningsstyrelsen. Vi har hunnit med många svängar under de senaste åren.
*I lagen om elev- och studerandevård (1287/2013) används konsekvent begreppet elevhälsa. Utbildningsstyrelsen använder begreppet elevvård för förskola och grundläggande utbildning och studerandevård för andra stadiets utbildningar för kongruensen.
Malin Eriksson
Överinspektör för bildningsväsendet
Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet