Bloggar

Det riksomfattande Tillstånds- och tillsynsverket – för miljöns bästa

Publiceringsdatum 3.7.2024 12.18 Blogg

Miljötillståndsförfarandet får en ny form i och med den pågående regionförvaltningsreformen. Den organisationsförändring som nu förbereds inte bara effektiviserar förfarandena utan skapar också förutsättningar för att främja miljön. 

Jämfört med de nuvarande regionalt indelade organisationerna kan det nya Tillstånds- och tillsynsverket hantera miljötillståndsförfaranden med enhetliga metoder. I behandlingen av vatten- och miljötills tånd innebär det mer enhetliga processer som gynnar både tillståndssökanden och myndigheten. Det blir också lättare för medborgarna att delta när myndighetshelheten är tydligare.  

De nya verkets processer kan organiseras så att vägen från beredning till färdig tillståndsansökan och vidare till tillsynsfasen löper smidigt inom en och samma myndighet. Det här arrangemanget minskar sökandens administrativa börda i tillståndsprocessen, eftersom informationen inte behöver lämnas till flera olika myndigheter.


Handledning på förhand är avgörande för ett smidigt tillståndsförfarande
 

Tack vare tydliga riksomfattande processer kan vi erbjuda våra kunder en helhetsbild av tillståndsbehandlingen, inklusive de krav som lagen ställer, myndighetsförfaranden och tidtabeller. 

Vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland har vi satsat särskilt på effektiviteten i tillståndsprocessen gällande projekt inom den gröna omställningen, men vårt mål är att påskynda processen generellt. Vi har observerat att handledning på förhand är viktigt för ett smidigt tillståndsförfarande. Genom att diskutera med sökanden i förväg om skyldigheterna relaterade till tillståndsförfarandet kan vi minska behovet av kompletterande utredningar. På så sätt kan vi fatta snabba och noggrant utarbetade beslut. Ett sådant beslut håller både i rättsliga processer och vid tillsynen. 

I framtiden när en enda statlig miljömyndighet ansvarar för hela tillståndsprocessen från förhandanvisningar till efterföljande tillsyn, får vi resurser och expertis för miljöförfaranden i alla dess skeden. 


Miljökompetensen i framtiden


En snabbt föränderlig värld kräver ständigt nya kompetenser. Nu har vi möjlighet att förändra vår organisation och vår lagstiftning för att möta framtidens behov. Enligt Sitra uppstår framtidens kompetens i mänskliga ekosystem, där vi lär oss genom att arbeta nätverksbaserat och samarbeta. 

Omfattande och sektorsövergripande arbete är nyckeln till att skydda vår miljö i den framtida världen. Att hantera miljöutmaningar kräver många olika slags expertis och kunskap. Jag tror att ett riksomfattande verk i slutändan också gynnar miljön. 

Skribenten

Teemu Lehikoinen
Direktör, Ansvarsområdet för miljötillstånd 
Regionförvaltningsverket i Södra Finland

miljö regionförvaltningsverken ruotsi