Lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016) har i enlighet med riksdagens beslut ändrats genom att temporärt lägga till paragraf 58 a § om begränsning av förplägnadsrörelsers verksamhet i syfte att förhindra spridning av en smittsam sjukdom och 58 b § om tillsyn över förplägnadsrörelser och uppföljning av förutsättningar för begränsningar.
Genom en temporär ändring av lagen om smittsamma sjukdomar föreskrivs det i 58 a § fortfarande om anvisnings- och hygienkrav för förplägnadsrörelsernas kunder, om det allmänna avståndskravet för kundplatser och om skyldigheten att planera verksamheten. Genom förordning av statsrådet har antalet kundplatser och förplägnadsrörelsernas öppettider och serveringstider begränsats, eftersom det har varit nödvändigt för att förhindra spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom.
Vid bedömningen av om begränsningar krävs ska man utöver epidemiläget på regional nivå också granska de typer av restauranger som begränsningarna gäller. I 58 a § 2 mom. i lagen om smittsamma sjukdomar indelas förplägnadsrörelserna utgående från arten av deras verksamhet och huruvida de i huvudsak serverar alkoholdrycker för förtäring i restaurangens lokaler eller om de huvudsakligen fungerar som matrestauranger.
Social- och hälsovårdsutskottet har motiverat indelningen och konstaterat att utskottets åsikt är att antalet kundplatser får begränsas med högst hälften i sådana förplägnadsrörelser som inom branschen i praktiken främst uppfattas som nattklubbar, barer eller pubar. Till gruppen förplägnadsrörelser som omfattas av den mindre begränsningen av antalet kundplatser (begränsningen högst 25 %) hör sådana restauranger som inom branschen i praktiken uppfattas som till exempel matrestauranger, pizzerior, hamburgerrestauranger, kaféer eller lunchrestauranger.
De kännetecken som i lagen föreskrivs som kriterium för den differentierade regleringen om begränsning av antalet kundplatser används också vid bedömningen av om det krävs andra begränsningar, i synnerhet begränsning av öppettider och serveringstider. Detta beror på att det tills vidare inte finns några andra kriterier som beaktar de väsentliga egenskaperna hos restaurangverksamheten.
Den här anvisningen är avsedd för näringsidkare, förplägnadsrörelsernas personal och för myndighetstillsyn. Här beskrivs de begränsningar som gäller för förplägnadsrörelser från och med den 23 december 2020 enligt lagen om smittsamma sjukdomar och förordningen som är utfärdad med stöd av den. De föreskrivna begränsningarna gäller förplägnadsrörelser som avses i lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet. Med förplägnadsrörelse avses en livsmedelslokal där förplägnadsverksamhet utövas. I den här anvisningen används i fortsättningen ordet restaurang för förplägnadsrörelse.
Anvisningens syfte
Syftet med anvisningen är att stöda restaurangerna i genomförandet av de nu föreskrivna begränsningarna så att de kan införas effektivt och enhetligt i hela landet. Genom att följa anvisningarna noga kan man förhindra coronavirussmittor och minska antalet personer som utsätts för viruset.
I lagen om smittsamma sjukdomar och förordningen som statsrådet har utfärdat med stöd av den föreskrivs om nödvändiga begränsningar på bestämd tid för att hindra spridningen av en smittsam sjukdom. Begränsningarna gäller restaurangernas öppettider och serveringstider samt användningen av och antalet kundplatser i deras utrymmen inomhus och utomhus. Restaurangerna förpliktas att uppfylla särskilda krav gällande hygien och se till att kunderna håller tillräckliga avstånd.
Begränsningarna tillämpas på fartyg till den del som Finlands lag gäller dem. Vilken lagstiftning som ska tillämpas på fartyg i internationell sjötrafik bestäms i regel enligt fartygets registreringsstat, alltså flaggstaten.*
Personalrestauranger och take away -försäljning av mat
Begränsningarna som gäller öppettiderna, antalet kundplatser, placeringen av kunderna och tillräckligt avstånd mellan kunderna gäller inte personalrestauranger eller försäljning av mat eller dryck som avnjuts någon annanstans. Däremot ska de övriga skyldigheterna i lagen om smittsamma sjukdomar och förordningen utfärdad med stöd av den fullföljas.
Med personalrestaurang avses servering av mat eller dryck till en sammanslutnings, stiftelses eller anstalts egen personal eller till en annars begränsad krets. Sådana är exempelvis personalrestauranger för äldreboenden, sjukhus, garnisoner, fängelser, daghem, skolor och industrianläggningar. Med försäljning av mat eller dryck från restaurangen som avnjuts någon annanstans avses s.k. take away-verksamhet.
Bränslestationer, fartyg och luftfartyg
*Begränsningarna av öppettiderna gäller inte fartyg eller luftfartyg som trafikerar mellan Finland och utlandet eller som trafikerar utomlands och inte heller restauranger som finns i anslutning till en bränslestation.
Definitionen av alkoholdrycker
I 3 § 1 momentet 2 punkten i alkohollagen (1102/2017) fastställs definitionen av alkoholdrycker. Enligt den avses med en alkoholdryck ett alkoholhaltigt ämne som är avsett att drickas och som innehåller högst 80 volymprocent etylalkohol och i 3 § 1 momentet 1 punkten avses med ett alkoholhaltigt ämne ett ämne eller en produkt som innehåller mer än 1,2 volymprocent etylalkohol.
Ikraftträdande och tillsyn
Skyldigheterna och begränsningarna som har utfärdats i 58 a § i lagen om smittsamma sjukdomar och med stöd av den är i kraft i samtliga landskap inklusive Åland. Statsrådet har rättslig skyldighet att följa upp om det finns förutsättningar för begränsningarna.
Restaurangerna har det främsta och egenkontrollsmässiga ansvaret för att begränsningarna och målsättningarna som har angetts i lagstiftningen följs. Ett av målen med de temporära begränsningarna är att inom restaurangverksamheten utgående från egna åtgärder och planer utveckla rutiner med vilka man sedan när begränsningarna stegvis avvecklas kan förhindra att viruset sprids i restaurangerna.
Myndighetstillsynen av restaurangernas skyldigheter görs enligt den behörighet som lagen om smittsamma sjukdomar föreskriver regionförvaltningsverket, i samarbete med andra myndigheter. Anvisningarna har samlats på regionförvaltningsverkens webbsidor rfv.fi.
Regionförvaltningsverken beaktar proportionalitetsprincipen i sin tillsyn och vidtar inte mer omfattande åtgärder än det uppsatta målet kräver. Om missförhållanden upptäcks är målet att med anvisningar och bestämmelser säkerställa lagenlig verksamhet och kundernas säkerhet med hänsyn till spridningen av en smittsam sjukdom.
Uppdaterad 13.1.2022