Fortbildning och informationsstyrning för personer som arbetar med fostran och undervisning

Logotypen för FN:s mål för hållbar utveckling nr 4, där det står: "4, God utbildning". En öppen bok med en penna bredvid. Mål 4: Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.

Delmål 4.7: senast 2030 säkerställa att alla studerande får de kunskaper och färdigheter som behövs för att främja en hållbar utveckling, bland annat genom utbildning för hållbar utveckling och hållbara livsstilar, mänskliga rättigheter, jämställdhet, främjande av en kultur av fred, icke-våld och globalt medborgarskap samt värdesättande av kulturell mångfald och kulturens bidrag till hållbar utveckling. 

Delmål som identifierats som de viktigaste för organisationens verksamhet

Inom ansvarsområdet för undervisnings- och kulturväsendet har vi identifierat mål 4 och dess delmål 4.7 av FN:s mål för hållbar utveckling som ett viktigt mål med tanke på vårt eget verksamhetsområde. I FN:s indikatorlista föreslås omfattningen av världsmedborgarutbildningen och utbildningen för hållbar utveckling som en indikator för hur det aktuella delmålet framskrider i

  • den nationella utbildningspolitiken
  • läroplanerna
  • lärarutbildningen
  • bedömningen av de studerande.

Inom ramen för våra befogenheter kan vi inte direkt påverka ovan nämnda teman inom vårt ansvarsområde. Med hjälp av fortbildning kan vi dock stöda kompetensutvecklingen hos personalen inom vårt eget förvaltningsområde och öka deras beredskap att främja de teman som nämns i delmålet. Vi ordnar aktivt fortbildning för personer som arbetar med bildning, fostran och undervisning.

Vår utbildning finansieras med ett verksamhetsanslag som anvisats regionförvaltningsverken. Vi strävar inte efter ekonomisk vinning genom vår verksamhet och deltagandet är avgiftsfritt för deltagarna.   

Indikatorer för framsteg

Vi ordnar fortbildning för personalen inom undervisnings-, ungdoms-, biblioteks- och idrottsväsendet samt småbarnspedagogiken. Som indikatorer använder vi antalet fortbildningar och hur många som deltog i dem.  Vid ingången av 2025 upphörde våra fortbildningar för personalen inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken. Under 2024 ordnade vi sammanlagt 141 fortbildningar (2023: 135) som behandlade de teman som nämns i delmål 4.7. Sammanlagt 16 041 personer deltog i fortbildningarna (2023: 13 178).  

Indikatorer 2024 2023 2022 Förändring år 2022 st. Förändring år 2022 %
Fortbildning     141      135      89       52   58,4
Antal deltagare 16 041 13 178 5 535 10 506 189,8

 

Det var mycket positivt att det ordnades fler fortbildningar 2024 än året innan och att också antalet deltagare var fler än 2023. Våra målgrupper blir alltmer intresserade av utbildningar med ansvarsteman. Sådana utbildningar ordnas om det finns ett behov av dem på fältet.  

Vid våra fortbildningar har vi behandlat alla ansvarsteman som ingår i delmålet. De teman som förekom mest frekvent i fortbildningarna 2024 var Mänskliga rättigheter (55), Hållbar utveckling och en hållbar livsstil (53) och Främjande av en kultur av fred och icke-våld (43). Flera teman har kunnat behandlas under en fortbildning. 

Från och med 2022 har vi samlat in information om hur ofta teman i enlighet med delmålet förekommit i våra fortbildningar. Figurerna nedan visar utvecklingen av antalet fortbildningar och deltagare.

Exempel  

Fortbildningen Miten puhua koulussa tapahtuneesta väkivaltatilanteesta lapsen ja nuoren kanssa? ordnades snabbt efter en skolskjutning i Vanda.

Under fortbildningen gick man igenom hur man som vuxen i skolan kan prata med barn eller unga om det som har hänt. Evenemanget riktade sig särskilt till lärare, rektorer, ungdomsarbetare och elevhälsans anställda. 6 346 personer deltog i evenemanget och 3 520 personer beställde inspelningen från evenemanget.

Fortbildningen Nuorten jengit ja rikollisuus behandlade ungdomsgäng och ungdomsbrottslighet som fenomen och hur utvecklingsförloppen till kriminalitet ser ut och vilka möjligheter det finns att bryta dem. Under fortbildningen diskuterades bland annat följande ämnen:

  • Hur ser ungdomsbrottsligheten ut och vilka är dess bakomliggande faktorer? 
  • Vad är det som lockar med gängen och hur påverkar gängen de unga? 
  • Hur ser utvecklingsförloppen till kriminalitet ut och har vi metoder för att bryta dem? 

Antalet deltagare i fortbildningen var 349.

Webbinariet Neuroesteetön koulu 2024 – kaikkia kannatteleva oppimisympäristö behandlade neurodiversitet, den byggda miljön och samhörighet. Webbinariet hade dessutom flera anföranden av erfarenhetsexperter. Webbinariet spelades in och inspelningen kan ses till och med 31.5.2025. I webbinariet deltog 804 personer och inspelningen har redan setts över 4 000 gånger.

Nationella fria bildningens dagar ordnades i Helsingfors som ett riksomfattande hybridevenemang. Evenemanget ordnades under temat för jubileumsåret för bildningen. Ämnet för dagarna var det fria bildningsarbetets mångfald som en samhällelig resurs. Bildning och hållbar utveckling var genomgående teman under dagarna och lyftes fram i både anföranden och workshoppar. I dem behandlades exempelvis ekosocial bildning, kulturell hållbarhet och indikatorer för hållbar utveckling. Dagarna riktade sig till personalen inom det fria bildningsarbetet och forskare inom området. Nästan 130 personer deltog i dagarna på plats medan cirka 50 deltog via webben.