Tillståndsrådgivning för nettonollprojekt

Vi ger anvisningar och råd i frågor angående nettonollprojekt. Genom oss får du information om exempelvis vilka tillstånd som ett nettonollprojekt kräver och hur tillståndsprocessen framskrider.

Dessutom samordnar vi tillståndsprocessen för nettonollprojekt och följer upp att behandlingen av tillstånden görs inom den utsatta tiden. Vid behov kan vi förlänga tidsfristen.

Du kan kontakta oss per e-post på adressen [email protected].

Nettonollprojekt 

Med nettonoll avses en situation där växthusgasutsläpp som släpps ut i och avlägsnas från atmosfären är i balans. I samband med detta har EU utfärdat förordningen om nettonollindustrin. Med förordningen vill man säkerställa att det inom EU snabbt byggs mer produktionskapacitet för sådan teknik, utrustning och sådana komponenter som behövs för att producera koldioxidneutral energi. 

Nettonollprojekt är

  • tillverkningsprojekt för nettonollteknik inom vilka det produceras slutprodukter som klassas som nettonollteknik eller särskilda komponenter eller särskilda maskiner som främst används för produktionen av dessa produkter
  • koldioxidlagring eller därtill hörande avskiljning och transport av koldioxid
  • projekt för avkarbonisering inom energiintensiv industri som ingår i försörjningskedjan för en nettonollteknik och som avsevärt och permanent minskar utsläppen av koldioxidekvivalenter från industriprocesser.

Nettonolltekniker är 

  • solenergiteknik, inbegripet teknik för solceller, solvärmeel och solvärme
  • teknik för landbaserad vindkraft och havsbaserad förnybar energi
  • teknik för batterier och energilagring
  • teknik för värmepumpar och geotermisk energi
  • vätgasteknik, inbegripet elektrolysanläggningar och bränsleceller
  • teknik för hållbar biogas och biometan
  • CCS-teknik (CCS = Carbon Capture and Storage)
  • elnätsteknik, inbegripet laddningsteknik för transport och teknik för att digitalisera nätet
  • teknik för fissionsenergi, inbegripet teknik för kärnbränslecykeln
  • teknik för hållbara alternativa bränslen
  • vattenkraftsteknik
  • annan teknik för förnybar energi, inbegripet teknik för saltgradientenergi, teknik för omgivningsenergi (utom värmepumpar), biomassateknik, teknik för deponigas, gasteknik för gas från avloppsreningsanläggningar 
  • teknik för energisystemrelaterad energieffektivitet, inbegripet värmenätsteknik
  • teknik för förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung
  • biotekniklösningar för klimat och energi 
  • banbrytande industriteknik för avkarbonisering
  • teknik för transport och utnyttjande av koldioxid
  • vind- och elframdrivningsteknik för transport, inbegripet vindframdrivningsteknik och elframdrivningsteknik
  • annan kärnteknik

Europaparlamentets och rådets förordning om nettonollindustrin i Europa trädde i kraft 29.6.2024. Förordningen kallas förordningen om nettonollindustrin (Net-Zero Industry Act, NZIA).

Förordningen om nettonollindustrin grundar sig på den europeiska gröna given och dess mål är att trygga ett säkert och hållbart utbud av nettonollindustri i Europeiska unionen. 

Länken till förordningen hittar du längst ner på den här sidan.

Kontaktpunktsmyndigheten för nettonollprojekt 

Den riksomfattande kontaktpunktsmyndigheten för nettonollprojekt i Finland är Regionförvaltningsverket i Östra Finland. 

Kontaktpunktsmyndigheten ger anvisningar och samordnar tillståndsprocessen för nettonollprojekt. Vi följer upp tidsfristerna för processerna och kan vid behov förlänga tidsfristen.

Du kan skicka oss frågor och handlingar på adressen [email protected]

Använd krypterad e-post om du skickar material som innehåller sekretessbelagda eller annars känsliga uppgifter. Den maximala storleken för e-posten inklusive bilagor är 50 Mb. Om bilagorna är för stora så kan du minska filstorleken eller skicka bilagorna i flera olika e-postmeddelanden. Kom ihåg att det är avsändaren som svarar för att meddelandet kommer fram till myndigheten. 

Skicka e-post med en krypterad anslutning.

Du kan även skicka handlingar per post till adressen

Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Ansvarsområdet för miljötillstånd
PB 2, 13035 AVI

Strategiska nettonollprojekt

Status som strategiskt nettonollprojekt kan beviljas projekt som bidrar till att uppnå målen i förordningen om nettonollindustrin och som uppfyller minst ett av kriterierna nedan. Till exempel A 1) eller B 2). (NZIA 13.1) 

A) projektet tillför tillverkningskapacitet i unionen för en nettonollteknik, 

  1. för vilken unionen till mer än 50 procent är beroende av import från tredjeländer
  2. gör ett väsentligt bidrag till unionens klimat- eller energimål 
  3. där unionens tillverkningskapacitet utgör en betydande andel av världsproduktionen och som spelar en avgörande roll för unionens resiliens

B) projektet har en tydlig positiv inverkan på unionens försörjningskedja för nettonollindustrin genom att ge europeiska nettonollindustrier tillgång till bästa tillgängliga nettonollteknik och projektet

  1. inför åtgärder för att attrahera, behålla, höja kompetensen hos eller omskola den arbetskraft som krävs för nettonolltekniken 
  2. bidrar till små och medelstora företags konkurrenskraft som en del av försörjningskedjan för nettonollteknik

C) tillverkar nettonollteknik med metoder genom vilka bättre egenskaper i fråga om miljömässig hållbarhet och miljöprestanda eller cirkularitet genomförs, inbegripet övergripande metoder med energi-, vatten- eller materialeffektivitet och låga koldioxidutsläpp och metoder som avsevärt och permanent minskar utsläppen av koldioxidekvivalenter.

Status som ett strategiskt nettonollprojekt kan också beviljas ett projekt för koldioxidavskiljning, ett projekt för koldioxidlagring eller för infrastruktur för koldioxidtransport.

Koldioxidlagringsprojektet ska uppfylla alla följande kriterier: 

  • Lagringsplatsen för koldioxid finns på unionens territorium, i dess ekonomiska zoner eller på dess kontinentalsocklar.
  • Projektet för koldioxidlagring bidrar till att uppnå målet för Europeiska unionens mål för lagringskapaciteten.
  • Projektet för koldioxidlagring har ansökt om ett tillstånd för säker och permanent geologisk lagring av koldioxid.

Den som ansvarar för projektet kan ansöka om status som strategiskt projekt för projektet. Ansökan görs i Europeiska unionens gemensamma ansökningssystem. Ansökan ska innehålla följande: 

  • bedömning av hur kriterierna för status som strategiskt projekt uppfylls 
  • en affärsplan och
  • ett utkast till tidsplan för projektet.

Arbets- och näringsministeriet fattar beslutet om erkännande som ett strategiskt projekt. Den som ansvarar för projektet ska lämna ansökan och beslutet om strategisk status för kännedom till kontaktpunktsmyndigheten.

Länken till Europeiska unionens ansökningssystem och till arbets- och näringsministeriets nettonollsida hittar du längst ner på sidan.

Tillståndsprocessen för nettonollprojekt

Den som ansvarar för projektet kan lämna in tillståndsansökningar och tillhörande handlingar elektroniskt via tjänsten Tillstånd och tillsyn samt genom den behandlande myndighetens egna elektroniska kanaler.

Tjänsten Tillstånd och tillsyn utvecklas fortgående för att bättre motsvarar både verksamhetsutövares och myndigheters behov. Målet med utvecklingsarbetet är att erbjuda kunderna tillstånds- och tillsynsärenden från ett enda elektroniskt serviceställe och göra samarbetet mellan myndigheterna smidigare.

Kundservicen för miljöfrågor ger råd om hur man inleder ett ärende samt besvarar frågor och respons.

[email protected] 

Länken till tjänsten Tillstånd och tillsyn hittar du längst nere på sidan.

Tidsfristerna för tillståndsprocesserna för nettonollprojekt är följande: 

  • Tolv månader om den årliga tillverkningskapaciteten är mindre än 1 GW
  • 18 månader om den årliga tillverkningskapaciteten är 1 GW eller mer
  • 18 månader om tillverkningskapaciteten inte mäts i gigawatt

Tidsfristerna för tillståndsprocesserna för strategiska nettonollprojekt är följande: 

  • 9 månader om den årliga tillverkningskapaciteten är mindre än 1 GW
  • 12 månader om den årliga tillverkningskapaciteten är 1 GW eller mer
  • 12 månader om tillverkningskapaciteten inte mäts i gigawatt
  • 18 månader för en lagringsplats för koldioxid

Nettonollprojekt som har fått strategisk status får i regel utan separat ansökan företräde vid behandlingen av miljö- och vattentillstånd hos regionförvaltningsverket. När det gäller nettonollprojekt som är ett projekt för grön omställning ska företräde sökas separat och till ansökan ska bifogas en orsakar inte betydande skada- redogörelse. Ett sådant projekt kan vara till exempel tillverkning av batterimaterial eller avskiljning av koldioxid. Länken till ansökningsanvisningar för företrädesförfarandet hittar du längst ner på den här sidan. 

Beräkningen av tidsfristen omfattar alla relevanta tillstånd och administrativa förfaranden för att bygga, utvidga, omvandla och driva tillverkningsprojekt för nettonollteknik. Sådana är till exempel miljökonsekvensbedömningar, miljötillstånd, byggnadstillstånd, kemikalietillstånd och tillstånd för nätanslutning.

Beräkningen av tidsfristen börjar när myndigheten som behandlar ärendet har fastställt att den första tillståndsansökan innehåller tillräckliga uppgifter för att kunna behandla ärendet eller att miljökonsekvensbeskrivningen har lämnats till myndigheten som behandlar ärendet. Beräkningen av tidsfristen upphör när myndigheten som behandlar ärendet meddelar beslutet till den sista ansökan. Överklagande ingår inte i beräkningen av tidsfristen.

Vi gör upp en detaljerad tidtabell för tillståndsprocessen i samarbete med de myndigheter som behandlar ärendet. Vi gör upp en tidtabell inom två månader efter att ansökan har tagits emot. Vi publicerar tidtabellen på den här webbplatsen. 

Vid behov kan vi förlänga tidsfristen för tillståndsbehandlingen med tre eller sex månader. Myndigheten som behandlar ärendet kan med motiveringar begära förlängning av tidsfristen.

Tidsfristen kan förlängas 

  • med tre månader om det krävs på grund av projektets karaktär, komplexitet, plats eller storlek. 
  • med sex månader, om projektet medför exceptionella risker för arbetstagares eller allmänhetens hälsa och säkerhet. 

Om vi förlänger tidsfristen meddelar vi det skriftligen till den som ansvarar för projektet. Samtidigt ger vi motiveringarna till att tidsfristen förlängs och en bedömning av när ett beslut meddelas i ärendet.

Den myndighet som behandlar ärendet ska iaktta tidsfristerna för tillståndsprocessen.

Dessutom ska den myndighet som behandlar ärendet informera oss 

  • när ärendet inleds 
  • om uppgifterna i ansökan är tillräckliga och eventuellt kompletteringsbehov inom 45 dagar efter att ansökan har tagits emot
  • när beslutet har meddelats 

Vi gör upp en tidtabell för tillståndsprocessen tillsammans med de myndigheter som behandlar ärendet.

Överklagande och tvistlösningsförfaranden

Beslut som fattas av den myndighet som behandlar ärendet kan överklagas eller översyn kan sökas enligt den lag som tillämpas på situationen. Beslutet innehåller anvisningar om hur man söker ändring. 

Miljö- och vattentillståndsärenden som omfattas av företrädesförfarandet behandlas som brådskande i fullföljdsdomstolen i förhållande till andra miljötillståndsärenden och vattentillståndsärenden.

Olika medlingsförfaranden kan utnyttjas för att reda ut eventuella tvister till exempel i början av projektet. Medlingen är frivillig och den som ansvarar för projektet och de övriga parterna i tvisten kan komma överens om det sinsemellan.

Stödtjänster för företag

Finansiering för nettonollprojekt kan sökas hos olika aktörer. Du hittar information om finansieringsmöjligheter till exempel på följande webbsidor.

Anvisningar om beskattningen och arbetslagstiftningen hittar du bland annat på följande webbsidor.

Blanketter och anvisningar

Mer information

Länkar till lagar

Webbplatsen är publicerad som en del av ett projekt som finansieras av miljöministeriet. Finansieringskällan är Europeiska unionens NextGenerationEU.

EU-flaggan och text Finansieras av Europeiska unionen NextGenerationEU