Variation i de ungas levnadsförhållanden i kommunerna i Sydvästra Finland samt Västra och Inre Finland
Situationen inom mentalvårds- och missbrukarvården har varit mycket aktuell, men unga behöver också mer omfattande kollektivtrafik. Information om ungas levnadsförhållanden har samlats i regionförvaltningsverkens nya publikationer.
Många unga upplever att kollektivtrafikförbindelserna är otillräckliga, visar de färska översikterna över de ungas levnadsförhållanden i Sydvästra Finland samt Västra och Inre Finland. Kollektivtrafikens tidtabeller tillåter inte ungdomar, i synnerhet de som bor i glesbygden, att röra sig på kvällar eller semestertid. En stor del av ungdomarna kan inte utan kollektivtrafik få tillgång till de tjänster som erbjuds dem, såsom workshopar eller rehabiliterande verksamhet, och detta kan leda till sanktioner. Det blir också svårare att delta i fritidsaktiviteter. I trafikplaneringen bör man bättre beakta de ungas ställning som användare av kollektivtrafiken, konstateras det i översikterna.
Mentalvårds- och missbrukarvården för unga kan förbättras i flera kommuner. Enligt översikten finns det i synnerhet brist på snabba tjänster med låg tröskel som är lätta att hitta. Tillgången till tjänster påverkas bland annat av långa vårdköer och av att unga inte känner till eller hittar tjänster. Behovet av mentalvårds- och missbrukarvård och bristerna i tillgången gäller inte bara unga utan även vuxna.
Coronaviruset syns varierande i de ungas vardag: en del har till exempel upplevt distansundervisningen positivt, men en del negativt. Oron för klimatförändringen berör största delen av de unga, och oron har ökat kraftigt i ljuset av de senaste utredningarna.
Använd information i kommunernas arbete och beslutsfattande
De observationer som regionförvaltningsverken i Sydvästra Finland samt Västra och Inre Finland har sammanställt är avsedda som stöd för kommunerna. Det är klart att det lönar sig att satsa på att höra de unga.
”I kommunerna kan man lära sig mycket om den så kallade fjärde sektorns nya sätt att engagera och vara närvarande. Med den fjärde sektorn avses fri organisering som kan grunda sig på till exempel webbtjänster. Det har länge talats om ungdomsarbete på webben, men den fjärde sektorn tar delaktigheten till en ny nivå och betonar individens intressen”, berättar Antti Pelto-Huikko, som har redigerat publikationen, och regionförvaltningsverkens sakkunniga.
Publikationerna bygger på två delar. Den första delen behandlar barns och ungas vardag i ljuset av fyra aktuella teman. Bakgrunden till detta är utvärderingen av basservicen från 2020 och andra publikationer med anknytning till ämnena. Den andra delen är en statistik- och indikatoröversikt över barns, ungas och familjers välbefinnande. Av statistikandelen framgår att skillnaderna mellan kommunerna är betydande för nästan varje variabel. Det lönar sig för kommunerna att bekanta sig med sina egna resultat.
Översikten över de ungas levnadsförhållanden ger ett bra kunskapsunderlag för kommunernas tjänsteinnehavare och beslutsfattare om barns, ungas och barnfamiljers situation. Publikationerna har sammanställts och skrivits av Antti Pelto-Huikko från Tutkimus ja Kehitys Ajatustalo Oy på uppdrag av Regionförvaltningsverken i Sydvästra Finland samt Västra och Inre Finland.
Publikationerna finns på regionförvaltningsverkets webbplats:
- Översikt av ungas levnadsvillkor i Sydvästra Finland 2021
- Översikt av ungas levnadsvillkor Västra och Inre Finland 2021
Mer information:
Päivi Pienmäki-Jylhä, överinspektör för ungdomsväsendet, tfn 0295 018 019, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Elsa Mantere, överinspektör, tfn 0295 018 813, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Niclas Risku, överinspektör för ungdomsväsendet, tfn 0295 018 051, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Elli-Noora Rinne, planerare, tfn 0295 018 085, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.