Ansökningsperioden för farsdagsmedaljen förlängs med två veckor – lämna förslaget senast 28 mars
Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av farsdagsmedaljen år 2025 senast den 28 mars 2025. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt mottagarens biologiska och icke-biologiska barn kan lämna in förslag.
I år överräcks för första gången samma statliga ordenstecken till pappor som meriterade mammor redan länge har förlänats. Den nya farsdagsmedaljen bygger vidare på traditionen med priset Årets pappa som nu inte längre delas ut i och med det nya utmärkelsetecknet.
Utmärkelsetecknet som överräcks på farsdagen 9.11.2025 är en medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden. Republikens president Alexander Stubb överräcker medaljerna under en nationell fest som arrangeras av Befolkningsförbundet.
Förslag på mottagare av farsdagsmedaljen bör lämnas till regionförvaltningsverken. Förslaget på mottagare av medaljen kan lämnas till exempel av barnen till pappan eller fosterpappan som föreslås. Också andra anhöriga eller bekanta kan vara initiativtagare till ett förslag om farsdagsmedalj, men då ska själva förslaget lämnas av en myndighet, organisation eller annan sammanslutning. Ingen avgift tas ut för att lämna in ett förslag till mottagare av farsdagsmedaljen och medaljen som överräcks till pappan är också avgiftsfri.
Skicka den omsorgsfullt ifyllda blanketten och bilagan så att de är framme senast 28 mars
Regionförvaltningsverken har beslutat förlänga den period under vilken de tar emot förslag på mottagare av farsdagsmedaljer. Den nya tidsfristen är 28.3.2025. Förslagen på mottagare av en farsdagsmedalj ska göras på Riddarordnarnas blankett som ska undertecknas och skickas per post till registratorskontoret vid det regionförvaltningsverk i vars område den föreslagna mottagaren bor.
Närmare ansökningsanvisningar och kontaktuppgifter till personer som ger mer information finns i vårt meddelande som publicerades 6.2.2025:
Förslag på mottagare av farsdagsmedaljen kan nu lämnas in för första gången - senast den 14 mars
Om

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.