Välfärdsområdena ska se till att psykologtjänster inom elev- och studerandevården tillhandahålls på det sätt som lagen kräver
Situationen när det gäller psykologtjänsterna inom elev- och studerandevården i välfärdsområdena har lyfts fram i den offentliga diskussionen de senaste dagarna. Det råder en obalans mellan tillgång och efterfrågan, vilket bland annat märks i form av köer till tjänsterna och rekryteringssvårigheter. Regionförvaltningsverket har kartlagt hur tjänsterna är ordnade och inlett tillsynsåtgärder i flera välfärdsområden.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland kartlade med en enkät 2023 hur välfärdsområdena i verksamhetsområdet tillhandahåller de psykologtjänster inom elev- och studerandevården som avses i lagen om elev- och studerandevård. Enkäten besvarades av alla välfärdsområden i verksamhetsområdet, det vill säga av Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands välfärdsområden. Enkäten visade att välfärdsområdena har betydande svårigheter att ordna psykologtjänsterna på det sätt som lagen kräver.
I alla välfärdsområden fanns det utmaningar när det gällde tillgången på psykologer. I vissa välfärdsområden var så många som hälften av psykologbefattningarna otillsatta. Välfärdsområdena beskrev i regel rekryteringen av psykologer som utmanande. Det här gällde särskilt glesbygdsområden, och delvis av den här anledningen fanns det även brister när det gällde att tillhandahålla tjänsterna på ett jämlikt sätt i välfärdsområdena.
Enligt enkätsvaren köper alla välfärdsområden tjänster för att garantera tillgången till psykologtjänster inom elev- och studerandevården. Trots detta hade inte alla områden tillräckliga resurser för att tillhandahålla tjänsterna. De tjänster som köps är främst psykologiska undersökningar. Psykologerna som köps in deltar inte heller nödvändigtvis i det generella elevhälsoarbetet.
Endast nöjaktig tillgång till samtalstider med psykolog
Möjligheterna för elev- och studerandevårdens psykologer att delta i individuellt elevhälsoarbete varierade beroende på välfärdsområde. I tre välfärdsområden kunde alla psykologer och i två välfärdsområden en del av psykologerna erbjuda studerandena samtalstider samma eller följande dag i brådskande fall. Inte i något välfärdsområde kunde alla psykologer erbjuda möjlighet till samtal inom de sju arbetsdagar som nämns i lagen om elev- och studerandevård. I ett välfärdsområde kunde ingen av psykologerna inom elev- och studerandevården erbjuda detta.
"Även om lagen om elev- och studerandevård anger att möjlighet till samtal kan ges antingen med psykolog eller kurator bör det vara studerandens individuella behov och inte tillgången till resurser som avgör om studeranden hänvisas till psykolog eller kurator", säger regionförvaltningsöverläkare Miia Kaartinen på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.
Alla välfärdsområden hade inte metoder för att följa upp om tidsfristerna för tillgången till psykologtjänster inom elev- och studerandevården iakttogs, vilket innebär att det endast går att få en uppskattning av huruvida tillgången är tillräcklig. Att det saknas aktuella och tillräckliga uppgifter försämrar enligt regionförvaltningsverket egenkontrollens effektivitet och verkan. Det är svårt att fastställa det verkliga behovet av tjänsterna om det inte finns tillräckligt med information om hur efterfrågan på dem ser ut.
De föreskrivna dimensioneringskraven uppfylls inte med tidigare resurser
När enkäten genomfördes hade dimensioneringskravet på psykologtjänsterna enligt lagen om elev- och studerandevård ännu inte trätt i kraft. Enligt dimensioneringskravet som trädde i kraft den 1 augusti 2023 får antalet studerande per psykolog vara högst 780. Vid tidpunkten för enkäten var antalet studerande per psykolog i genomsnitt betydligt större i alla välfärdsområden än den dimensionering som trädde i kraft senare samma år.
Välbekant obalans mellan tillgång och efterfrågan
Den offentliga diskussionen har redan i flera år lyft fram obalansen mellan tillgång och efterfrågan inom mentalvårdstjänsterna för barn och unga. Kaartinen poängterar att psykologtjänsterna inom elev- och studerandevården spelar en viktig roll även ur det här perspektivet:
"Psykologtjänsterna inom elev- och studerandevården spelar en viktig roll när det gäller att förebygga och tidigt diagnostisera psykiska störningar bland barn och unga och därmed möjliggöra att de får vård i rätt tid. Nuläget i fråga om dessa tjänster är sådant att barns och ungas bästa eller rätt att få det stöd de behöver för sin utveckling inte tillgodoses tillräckligt väl. Välfärdsområdena ska se till att psykologtjänster inom elev- och studerandevården tillhandahålls på det sätt som lagen kräver. "
Regionförvaltningsverket är medvetet om bristerna i tillgången till psykologtjänsterna inom sitt verksamhetsområde och har inlett tillsynsåtgärder i flera välfärdsområden.
Länk till regionförvaltningsverkets publikationer på temat: https://avi.fi/sv/publikationer
Du kan också ladda ner den finska publikationen här.
Publikationen kan laddas ner på svenska här.
Mer information:
Regionförvaltningsöverläkare Miia Kaartinen tfn +358 295 018 091
Överinspektör Toni Honkakorpi tfn +358 295 018 517
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
[email protected] (förfrågningar i första hand per e-post)
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.