Restriktionerna för sammankomster utökas till att gälla hela HNS-området
Epidemiläget inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har försämrats och hela distriktet har 22 juli övergått till accelerationsfasen. Regionförvaltningsverket i Södra Finland bereder som bäst ett beslut som gäller hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. De nuvarande restriktionerna gäller endast Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda.
Beslutet om restriktioner för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kommer troligtvis att träda i kraft 5.8.2021 och gälla till och med 26.8.2021. Regionförvaltningsverket planerar att offentliggöra beslutet 28.7.2021 och informerar om det separat. Det är coronasamordningsgruppen som leds av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som rekommenderar restriktionerna.
Regionförvaltningsverkets beslut om restriktioner för sammankomster under accelerationsfasen är i linje med social- och hälsovårdsministeriets senaste styrning som innehåller riktlinjer för restriktioner under olika epidemilägen i juli och augusti 2021. Det har inte skett några ändringar av vilka åtgärder som rekommenderas för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster under epidemins accelerationsfas.
Innehållet i restriktionerna som regionförvaltningsverket fattar beslut om är i korthet följande:
- Inomhus och i avgränsade utomhusutrymmen kan man ordna sammankomster utan deltagarbegränsningar.
- Vid sammankomster med över tio personer som ordnas inomhus måste kunderna eller deltagarna ha möjlighet att undvika närkontakter, det vill säga möjlighet att hålla trygga avstånd till varandra. Med närkontakt avses att kunderna inomhus vistas på mindre än två meters avstånd från varandra i mer än 15 minuter eller har fysisk kontakt med varandra.
- I utomhustillställningar med över 50 (femtio) personer måste kunderna eller deltagarna ha möjlighet att undvika fysisk kontakt med varandra, men det krävs inte längre att ett specifikt avstånd ska hållas.
- Om en tillställning inomhus har mer än tio deltagare och en tillställning utomhus mer än 50 (femtio) deltagare måste man i tillställningens arrangemang dessutom följa undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisning om förhindrande av coronavirussmitta som publicerades 31.5.2021 (öppnas i en ny flik).
- Dessutom måste lagens allmänna hygienkrav uppfyllas; kunderna ska bl.a. erbjudas möjlighet att rengöra händerna och deras vistelse ordnas så glest som möjligt.
Regionförvaltningsverket följer tillsammans med de regionala coronasamordningsgrupperna med hur epidemiläget förändras och bedömer kontinuerligt beslutens nödvändighet. Enligt lagen måste besluten om restriktioner genast upphävas när de inte längre behövs. Läget följs kontinuerligt upp, och regionförvaltningsverket eller en enskild kommun kan inom sitt område fatta nya beslut om epidemiläget försämras. I regel fattar kommunerna beslut för sina egna områden, medan regionförvaltningsverkets beslut gäller flera kommuner.
Mer information:
- Vanliga frågor om corona på rfv.fi
- Social- och hälsovårdsministeriets styrningsbrev 24.6.2021: Åtgärdsrekommendationer enligt den uppdaterade handlingsplanen för hybridstrategin, öppnas i en ny flik
- Social- och hälsovårdsministeriets publikation 23.6.2021Handlingsplan för genomförande av hybridstrategin för hantering av covid-19-epidemin, öppnas i en ny flik
- Undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisning om förhindrande av coronavirussmitta, 31.5.2021, öppnas i en ny flik
- Regionförvaltningsverkets coronainfo till aktörerna: tfn 0295 016 666 (mån-fre 8.30-11.30 och 12.30-16), [email protected]
Kontakter
överinspektör Oona Mölsä, tfn 0295 016 592
regionförvaltningsöverläkare Anne Hiiri, tfn 0295 016 067
[email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.