Säkra avstånd måste garanteras i kund- och verksamhetsutrymmen i Mellersta Österbotten (förutom i Reisjärvi)
Till följd av att coronaläget har försämrats i Mellersta Österbotten har Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland i dag den 21 maj på basis av den bedömning som Soite gjort fattat ett beslut enligt paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar som innebär att säkra avstånd måste garanteras i kund- och verksamhetsutrymmen. Beslutet gäller inomhusutrymmen som används för samtidig vistelse av fler än 10 personer, avgränsade utomhusutrymmen som används för syften som riktar sig till fler än 50 personer samtidigt samt utrymmen som används för verksamhet som avses i 58 g § 4 momentet i lagen om smittsamma sjukdomar oberoende av antalet kunder eller deltagare i verksamheten.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har idag meddelat ett beslut med ett föreläggande enligt paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar som gäller inom kommunerna i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.
Föreläggandet är i kraft under tiden 22.5–4.6.2021.
Enligt uppgifterna från Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt 18.5.2021 har områdets covid-19-läge snabbt försämrats under de senaste veckorna. Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har 11.5.2021 övergått från epidemins basnivå till accelerationsfasen och 16.5.2021 vidare till samhällsspridningsfasen. Under de senaste 7 dygnen har det inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt konstaterats sammanlagt 104 fall av coronavirussmitta. Incidensen under 14 dygn är 200/100 000 (läget 20.5.2021). Det har tagits rikligt med laboratorieprover, vilket har gjort laboratorieanalyseringen överbelastad. Av coronavirusproven är ca 2,9 % positiva.
För närvarande är coronafallen särskilt koncentrerade till barn och unga. Smittan sprider sig i familjekretsen, i hobbyer och i skolor. För närvarande konstateras 2/3 av smittfallen hos personer i karantän. Cirka 70 % av senaste tidens smittfall har kunnat spåras till individnivå och cirka 90 % av infektionerna kan kopplas till det utrymme eller den händelse som är smittkällan. 30 % av smittkällorna förblir alltså oklara på individnivå, vilket innebär att okända smittkällor förekommer. Under de senaste dagarna har det förekommit några smittfall i området där man inte kunnat spåra smittkedjan.Den regionala covid-19-samarbetsgruppen för myndigheterna inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har utfärdat flera rekommendationer för att förhindra smittspridning.
Inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts område måste aktörerna alltså se till att användningen av utrymmen som är öppna för allmänheten eller avsedda för en begränsad kund- eller deltagargrupps vistelse ordnas på så sätt att närkontakter mellan personerna i realiteten kan undvikas. Beslutet gäller följande aktörer:
- privata sammanslutningar, stiftelser och andra juridiska personer
- enskilda näringsidkare
- kommuner och samkommuner
- religionssamfund
- offentligrättsliga inrättningar.
Beslutet gäller aktörernas
- inomhusutrymmen som används för samtidig vistelse av fler än 10 kunder eller deltagare
- avgränsade utomhusutrymmen som används för syften som riktar sig till fler än 50 kunder eller deltagare samtidigt och för vars användning för verksamheten i fråga verksamhetsarrangören ansvarar
- utrymmen som används för verksamhet som avses i 58 g 4 momentet i lagen om smittsamma sjukdomar oberoende av antalet kunder eller deltagare i verksamheten.
Med närkontakt avses att människor har fysisk kontakt med varandra eller vistas ansikte mot ansikte eller i samma utrymme på mindre än två meters avstånd från varandra i mer än 15 minuter. Aktörerna ska utarbeta en skriftlig plan för hur de gör det möjligt för publik och kunder att undvika nära kontakter. Om det inte är möjligt att ordna verksamheten på det sätt som lagen förutsätter kan utrymmena inte användas.
Beslutet tillämpas inte på läroanstalters verksamhet, småbarnspedagogik, professionell idrott eller verksamhet som hör till privat- eller familjelivet.
Inom Mellersta Österbottens område gäller flera lokala rekommendationer som syftar till att minska smittfallen. Utöver det här gäller regionförvaltningsverkets beslut enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar som förbjuder sammankomster med över tio personer inomhus och sammankomster med över 20 personer utomhus.
Man kan ordna tillställningar med det tillåtna deltagarantalet om de kan ordnas hälsosäkert genom att följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner. Också i övrigt rekommenderar regionförvaltningsverket att onödiga närkontakter fortfarande undviks.
Mer information:
- Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands beslut enligt 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar 21.5.2021, pdf
- Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands beslut (offentliga delgivningar)
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner, Öppnas i en ny flik
- Vilka offentliga tillställningar, sammankomster och aktiviteter gäller regionförvaltningsverkens beslut?
- Vanliga frågor och svar om coronan och att ordna offentliga tillställningar, rfv.fi
- Vasa sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet, öppnas i en ny flik
- Birkalands sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet, öppnas i en ny flik
- Södra Österbottens sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet, öppnas i en ny flik
- Mellersta Österbotten webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet, öppnas i en ny flik
- Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet, öppnas i en ny flik
- Coronarådgivning för evenemangsarrangörer (mån–fre klockan 8–11.30 och 12.30–16): 0295 016 666, [email protected]
För media:
regionförvaltningsöverläkare Laura Blåfield, tfn 0295 018 587
överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582
[email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.