Sosiaalihuollon asumispalvelujen karanteeni- ja eristämiskäytäntöihin valvontaviranomaisten ohjeistus
Valvontaviranomaisten havaintojen mukaan tartuntatautilain mukaiset karanteeni- ja eristämiskäytännöt vaihtelevat sosiaalihuollon asumispalveluyksiköissä. Nyt aluehallintovirastot ja Valvira ovat laatineet kunnille ja palvelujen tuottajille ohjeen keskeisimmistä karanteeni- ja eristämispäätöksissä huomioitavista seikoista.
Ohjeella muistutetaan siitä, että perustuslain mukaisia kansalaisten perusoikeuksia ei saa tarpeettomasti ja lainvastaisesti rajoittaa ja että karanteeni- ja eristämispäätöksissä täytyy noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Sosiaalihuollon asumispalveluyksiköillä tarkoitetaan esimerkiksi hoivakoteja ja vammaispalvelujen asumisyksiköitä.
Karanteenista ja eristämisestä päättää tartuntatautilääkäri
Karanteeni tai eristäminen edellyttää tartuntatautilääkärin päätöstä, mutta kiiretilanteessa päätöksen voi tehdä myös muu julkisessa terveydenhuollossa toimiva laillistettu lääkäri. Myös karanteenin tai eristyksen lopettaminen edellyttää tartuntatautilääkärin päätöstä.
Tartuntatautilääkärin päätöksellä on mahdollista rajoittaa asiakkaan oikeutta tavata ulkopuolisia henkilöitä, jos se on välttämätöntä taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Eristyksessä tai karanteenissa olevan asiakkaan oikeuksia ei saa kuitenkaan rajoittaa tarpeettomasti tai lainvastaisesti. Hänellä on oikeus pitää yhteyttä läheisiinsä tavalla, joka ei aiheuta tartuntavaaraa muille.
Sosiaalihuollon asumispalveluyksikössä karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön huoneen lukitseminen voi olla perusteltua, jos se on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Oven lukitsemista koskevan päätöksen voi tehdä vain tartuntatautilääkäri. Asiakkaalla täytyy kuitenkin olla mahdollisuus saada hoitohenkilöstöön yhteys välittömästi, ja hoitajan on valvottava häntä niin, että välitön yhteydenpito on mahdollista. Asiakkaan tilanne ja asiakasturvallisuus voivat edellyttää myös sitä, että hoitaja on jatkuvasti karanteeni- tai eristyshuoneen oven takana tai samassa huoneessa.
Tavoitteena estää viruksen leviäminen
Tartuntatautilain mukaisen karanteenin ja eristyksen tavoitteena on estää koronaviruksen leviäminen.
Karanteenin tarkoitus on estää virukselle altistunut henkilö tartuttamasta muita. Karanteenipäätös voidaan tehdä myös silloin, jos on perusteltu epäily altistumisesta.
Eristys tarkoittaa sitä, että jo tautiin sairastunut tai perustellusti sairastuneeksi epäilty henkilö eristetään terveistä.
Lisätietoja
Ohjauskirje kunnille 8.4.2021: Tartuntatautilain mukainen eristäminen ja karanteeni sosiaalihuollon asumispalveluyksikössä (pdf)
Uutinen 21.1.2021: Kuntien tarkastuskäynnit hoivakoteihin ovat tärkeitä myös pandemian aikana (valvira.fi)
Uutinen 21.12.2020: Suurin osa hoivakotien vanhuksista on saanut tavata läheisiään turvallisesti pandemian aikana (valvira.fi)
Ohjauskirje kunnille 2.9.2020: Perusoikeuksien toteutuminen ja tartuntojen ehkäisy sosiaalihuollossa (linkki)
THL:n verkkosivulla 22.4.2021 uutinen: THL on päivittänyt ikääntyneiden pitkäaikaishoitoa ja -hoivaa, vierailuja sekä kotihoitoa koskevia koronaohjeita
Kontakter
ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja Kirsi Laitinen, p. 0295 016 821, Itä-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja Päivi Salminen, p. 0295 017 376, Lapin aluehallintovirasto,
lakimies Pia Leikasto, p. 0295 018 033 (22. – 30.4.) ja lääninlääkäri Katja Paakkola, 0295 018 093 (3.5. alkaen), Lounais-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja Päivi Ahvenus, p. 0295 018 575, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola, p. 0295 017 500, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Om

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.