Beredskapsövningar och beredskapssamordning i fokus när regionala beredskapskommittén vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland sammanträdde
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde torsdagen den 12 december 2024 för årets sista möte. I myndigheternas gemensamma lägesöversikt framhävdes den regionala beredskapen, samordningen mellan olika aktörer och övningar. Den ökande ojämlikheten och marginaliseringen bland medborgarna väcker oro hos olika aktörer. Därtill har en ökning av arbetslösheten märkts trots att det samtidigt finns utmaningar i tillgången på personal till social- och hälsovården.
I den regionala beredskapskommittén behandlades de beredskapskurser och beredskapsövningar som ordnats av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. Nästa år kommer det att ordnas försvarskurser i form av grund- och fortsättningskurser samt specialkurser. Som stöd för kommunernas beredskapsplanering kommer det att ordnas olika workshoppar. Det centrala temat för nästa år är befolkningsskydd. Man strävar efter att samordna beredskapsverksamheten med strukturerna i landskapen med målet att ge regionförvaltningsverket och olika aktörer en tydlig helhetsbild av beredskapsåtgärderna. Det här hjälper till att ge aktörerna heltäckande information och stöd för planeringen och utvecklandet av beredskapen.
I den gemensamma lägesbilden accentuerades ekonomiska utmaningar och världsläget
Organisationerna som deltog i kommitténs möte lyfte i sina översikter fram utmaningar i den psykiska kriståligheten, den ökande ojämlikheten och marginaliseringen samt ökad användning av berusningsmedel och ökat våld. På grund av världsläget har beredskapen ökats när det gäller invandring och integration. Polisen betonar fortfarande vikten av vakenhet bland medborgarna och ber att även små störningar ska anmälas omedelbart.
Välfärdsområdena har haft störningar i vattendistributionen och datakommunikationen, ekonomiska utmaningar och brist på bäddavdelningar. Beredskapsplanerna utvecklas nu också i aktivt samarbete med olika aktörer.
Den varma hösten orsakade problem med vinteröversvämningar i november, men de kunde avhjälpas. Risken för elbrist är liten, men företagen har påmints att förbereda sig genom att om möjligt minska elförbrukningen. Inom primärvården har dessutom rapporterats sjukfrånvaro och tidvisa utmaningar.
Medborgarpulsen visade på oro över världsläget
Medborgarpulsen visade att tillförsikten inför framtiden har minskat något i gruppen 15–29-åringar. Rysslands agerande väcker oro. Förtroendet för myndigheterna är ändå på en hög nivå och förtroendet särskilt för utbildnings- och hälsovårdssystemet stiger. Medborgarna vill att regeringen den närmaste tiden särskilt ska fokusera på att förbättra sysselsättningen och på att utbildningen och småbarnspedagogiken är av hög kvalitet.
Av medborgarna frågades även deras åsikt om att bo på landet eller i en stad. Faktorer som lockar till att flytta till landsbygden är särskilt närheten till naturen, arbete eller näring, möjlighet att bo mindre trångt, privatliv samt lägre levnadskostnader.
Kontakter
Direktör för ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen Tarja Wiikinkoski, tfn 0295 018 800
[email protected]
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.