Illabefinnandet hos barn och unga oroväckande – beredskapsläget i Västra och Inre Finland allmänt taget gott
Den regionala beredskapskommittén som samordnas av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland sammanträdde till årets sista webbmöte torsdagen den 14 december 2023. Det regionala säkerhets- och beredskapsläget är allmänt taget gott, i diskussionerna lyftes särskilt fram att barn och unga mår allt sämre.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands överdirektör Marko Pukkinen öppnade mötet genom att beskriva det övergripande säkerhetsläget. Det minskande stödet till Ukraina och reservisternas beredskap har varit uppe i de nationella diskussionerna i media.
”Det är ytterst viktigt att det nationella säkerhetsläget hålls på en god nivå, eftersom det utöver myndighetsverksamheten även inverkar på samhällsekonomin och investeringarna”, konstaterade Pukkinen. ”För att lösa utmaningarna i den regionala säkerheten behövs sektorsövergripande samarbete”, fortsatte Pukkinen.
Regionförvaltningsverken bereder som bäst i enlighet med regeringsprogrammet en ny regionalförvaltning som under de närmaste åren troligen också kommer att beröra organiseringen av beredskapshelheten.
Myndigheterna oroade över det ökade våldet bland unga och de ekonomiska utsikterna
Välfärdsområdenas representanter lyfte i sina anföranden fram det allmänt goda beredskapsläget. Säkerhetssamarbetet myndigheterna emellan stärks. I viss mån har infektioner orsakat personalbrist och överbelastning av jouren i området.
Också räddningsverken och polisen har aktivt utvecklat beredskapsåtgärder. En oro som upprepades i anförandena var att unga mår dåligt, vilket bland annat tar sig uttryck i skadegörelse. Av de stora centralstäderna lyfte Tammerfors stads riskhanterings- och säkerhetsdirektör Jouni Perttula fram att oron är stor: antalet brott som har begåtts av personer under 15 år samt i synnerhet allvarliga våldsbrott som begåtts av minderåriga har ökat. I Tammerfors har man svarat på den här negativa utvecklingen bland annat genom riktade projekt i den grundläggande utbildningen och på andra stadiet samt genom samarbete med polisen.
De som representerade stiften uttryckte å sin sida i sina anföranden en gemensam oro över de nedskärningar som regeringen har beslutat om under den senaste tiden och hur nedskärningarna kommer att slå mot utsatta grupper. Behovet av diakonihjälp förutspås öka under julen, och också de ungas situation har diskuterats i församlingarna redan en längre tid. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har nyligen inlett ett samarbete inom beredskapsplanering med systerkyrkorna i Norge och Sverige.
Läget vid gränsen under kontroll genom myndighetssamarbete
Virpi Pakisjärvi från Migrationsverket, berättade att mottagningssystemet klarat av inresetrycket mot Finlands östgräns. Läget är under kontroll och myndigheterna fortsätter att i samarbete följa med situationen. Eftersom antalet minderåriga asylsökande som på senare tid kommit ensamma till Finland har ökat har mottagningstjänsterna för minderåriga konkurrensutsatts. När lokaler har hittats kommer Babando Oy att inleda verksamheten.
I och med utländsk hybridpåverkan har också all underrättelseverksamhet i regionen varit föremål för intensiv uppföljning. En svag signal som centralstäderna behandlade i sina anföranden var också observationer av utländskt intresse för industrins infrastruktur.
Mika Palosaari, överdirektör för NTM-centralen i Österbotten, konstaterade för sin del att arbetslösheten och permitteringarna bara har ökat måttligt i regionen. Också ökningen av antalet konkurser har varit långsam. Arbets- och näringstjänsterna kommer under de kommande åren att genomgå omfattande reformer i och med reformen som rör arbets- och näringstjänsterna och regionförvaltningsreformen. NTM-centralerna har deltagit intensivt i beredskapssamarbetet, som fördjupas ytterligare genom att stärka gemensamma kontaktytor till andra myndigheter och utveckla kommunikationen i störningssituationer.
Juha Vilkki, räddningsöverinspektör vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, informerade om att regionförvaltningsverken som bäst förbereder ett nytt riksomfattande koncept för beredskapsövningar. På basis av testningen av konceptet och erfarenheterna av det är målet att genomföra gemensamma och ännu mer effektiva beredskapsövningar.
Den regionala beredskapskommittén sammanträder följande gång torsdagen den 15 februari 2024.
Tilläggsinformation:
Juha Vilkki, räddningsöverinspektör
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Marko Pukkinen, överdirektör
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.