Svag positiv utveckling i strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet i kommunerna i Södra Finland
Regionförvaltningsverken och Institutet för hälsa och välfärd (THL) genomförde våren 2023 en enkät om förebyggande rusmedelsarbete. Alla 62 kommuner inom verksamhetsområdet för Regionförvaltningsverket i Södra Finland besvarade enkäten. I enkäten kartlades situationen och strukturerna inom det förebyggande rusmedelsarbetet i kommunerna.
Enkäten riktades till kommunernas kontaktpersoner för det förebyggande rusmedelsarbetet eller till dem som ansvarar för verksamheten. I enkäten utreddes om kommunerna (n = 62) har utsett ett lagstadgat organ som ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet, om det i kommunen eller regionen finns en sektorsövergripande arbetsgrupp som verkställer det förebyggande rusmedelsarbetet, om det förebyggande rusmedelsarbetet samordnas av en utsedd kontaktperson samt hur det förebyggande rusmedelsarbetet har inkluderats i planeringen av kommunernas verksamhet.
Resultaten jämförs med resultaten från den föregående enkäten 2020. Utifrån resultaten och med stöd av nationella rekommendationer ger rapporten kommunerna anvisningar om hur det förebyggande rusmedelsarbetet ska ordnas och genomföras.
I kommunerna i Södra Finland är situationen bättre än i genomsnitt
Strukturerna inom det förebyggande rusmedelsarbetet i kommunerna uppvisar i stort sett en svag positiv utveckling jämfört med situationen i utredningen 2020. Strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet är till och med bättre än i hela landet i genomsnitt, även om det finns skillnader mellan välfärdsområdena.
Enkäten visade följande:
- Av kommunerna har 89 procent (55 kommuner) utsett en kontaktperson för det kommunala eller regionala förebyggande rusmedelsarbetet. I fem procent av kommunerna (3 kommuner) finns dessutom en kontaktperson, men inte officiellt utsedd. I sex procent av kommunerna (4 kommuner) finns det ingen kontaktperson för det förebyggande rusmedelsarbetet.
- I 90 procent av kommunerna (56 kommuner) har ett organ som ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet utsetts eller organet har befullmäktigat en sektorsövergripande kommunal eller regional arbetsgrupp att utföra det förebyggande rusmedelsarbetet i praktiken. Åtta procent av kommunerna (5 kommuner) är sådana där ett lagstadgat organ som ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet eller en arbetsgrupp som organet bemyndigat saknas helt.
- En sektorsövergripande arbetsgrupp för förebyggande rusmedelsarbete som omfattar alla åldersgrupper finns i 84 procent (52 kommuner) av kommunerna inom verksamhetsområdet antingen kommunalt eller regionalt. Dessutom finns det i fem procent (3 kommuner) en sektorsövergripande arbetsgrupp som verkställer det förebyggande rusmedelsarbetet. Arbetsgruppens verksamhet omfattar endast en del av åldersgrupperna. I 11 procent av kommunerna (7 kommuner) finns det ingen sektorsövergripande arbetsgrupp som verkställer det förebyggande rusmedelsarbetet.
- 94 procent av kommunerna (58 kommuner) uppger att de har utarbetat eller uppdaterat antingen en plan för det kommunala eller regionala förebyggande rusmedelsarbetet eller en motsvarande välfärdsberättelse och välfärdsplan som innehåller det förebyggande rusmedelsarbetet eller någon annan handlingsplan i vilken det förebyggande rusmedelsarbetet ingår och som i sin verksamhet omfattar alla åldersgrupper. I sex procent av kommunerna (4 kommuner) bereds en kommunal eller regional handlingsplan eller så omfattar den nuvarande planen endast en del av åldersgrupperna.
Mer information
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.