Helsingfors stad beviljades tillstånd att iståndsätta Gammelstadsforsens östra fåra
Regionförvaltningsverket i Södra Finland beviljade Helsingfors stad tillstånd att iståndsätta den östra fåran av Gammelstadsforsen i Vanda å samt bygga en brygga och en fångdamm. Olägenheterna som orsakas av byggandet minskas genom de flyttningar av vandringsfisk och tjockskalig målarmussla som tillståndet förutsätter samt genom fiskerihushållningsavgiften. Vid en översvämning ska Helsingfors stad vara förberedd på att öppna fångdammen.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beviljat Helsingfors stad tillstånd enligt vattenlagen att iståndsätta den östra fåran av Gammelstadsforsen i Vanda å samt bygga en bottentröskel och en brygga. Tillståndet tillåter också att en fångdamm som behövs för genomförandet av åtgärderna byggs. Fångdammen byggs vid den östra fårans övre del under iståndsättningsarbetena och medan arbetena pågår leds hela vattenföringen i Vanda å till Gammelstadsforsens västra fåra.
Projektet ökar vattenföringen i den östra fåran jämfört med den västra och den östra fåran blir flackare. Det blir lättare för fiskar att vandra i fåran, vilket gör den östra fåran mer lockande för fiskar att stiga upp i. Projektet har planerats så att det inte orsakar några betydande förändringar i användningen av området och kulturmiljön eller hotar områdets särskilda kulturhistoriska värden eller fornlämningar.
Projektet sänker vattenståndet i Vanda å med cirka 10–20 cm i influensområdet ovanför åtgärdsområdet. Utifrån medelvattenföringen bedömer regionförvaltningsverket att vattenföringen efter projektet styrs helt från den östra fåran cirka 220 dagar per år i stället för nuvarande cirka 80 dagar.
Projektet bedöms förbättra hanteringen av översvämningsriskerna i Vanda ås nedre lopp, eftersom sänkningen av vattenståndet och strömningsförhållandena i den östra fåran förbättras efter att projektet färdigställts.
Riskerna har beaktats när tillståndet beviljades
För att möjliggöra åtgärderna ska en fångdamm byggas i Gammelstadsforsens östra fåra för användning i cirka sex månader. Fångdammen begränsar vattenföringen i Vanda å och under denna tid kan ån lättare än vanligt orsaka översvämningar på gång- och cykelleder. Översvämningsrisken och risken för damm- eller vallskador ökar särskilt i Åggelby och Södrik.
Översvämningssituationerna som orsakar fara eller skador är dock mycket förutsägbara i Vanda å. Tillståndet som regionförvaltningsverket beviljat omfattar en skyldighet för Helsingfors stad att förbereda sig på att öppna fångdammen vid en översvämning.
Under den tid fångdammen används hindras fiskar och andra vattenorganismer från att stiga upp i Vanda å. Genomförandet av projektet kan dock inte helt flyttas utanför laxfiskarnas vandringsperiod. Olägenheterna för laxfiskar minskas genom fiskerihushållningsavgiften och överflyttning av fiskar under den tid då åtgärderna sammanfaller med den tid då laxfiskarna huvudsakligen vandrar upp i ån.
En del av Vanda å hör till nätverket Natura 2000. I tillståndet ingår en skyldighet för Helsingfors stad att utreda förekomsten av den skyddade tjockskaliga målarmusslan i området samt att flytta individerna uppströms till en lämplig livsmiljö. På så sätt förhindras eller lindras avsevärt eventuella olägenheter som projektet orsakar den tjockskaliga målarmusslan.
Beslutet kan läsas i Databasen över vatten- och miljötillstånd:
Regionförvaltningsverket avgör ansökningsärenden som avses i miljöskyddslagen och vattenlagen. Syftet med att bevilja miljö- och vattentillstånd är att förebygga förorening av miljön och risken för förorening. Vid tillståndsförfarandet samordnas användningen av miljön eller de verksamheter som påverkar miljön på ett ekologiskt hållbart sätt.
Mer information för media
miljöråd Ville Salonen, tfn 0295 016 508
miljöråd Ville Keskisarja, tfn 0295 016 454
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.