Försäljning, förmedling och hållning av sällskaps- och hobbydjur ska anmälas till regionförvaltningsverket
Den som bedriver yrkesmässig eller omfattande försäljning av hundar, katter och andra sällskaps- och hobbydjur ska anmäla sin verksamhet till regionförvaltningsverket. Dessutom ska anmälan lämnas om djur förmedlas eller tas in för vård. (Djurskyddslagen 247/1996, 24 §)
Anmälningsplikt
Om man ger katter ett fosterhem ses det som att ta in för vård eller att förmedla djur. Enligt Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands riktlinjer ska verksamhetsutövaren anmäla sin verksamhet till regionförvaltningsverket. Om verksamhet är småskalig (högst 20 katter i året), behöver anmälan inte göras ännu under 2022. Det är dock bra att beakta att rapporteringsskyldigheten kan ändras, eftersom förslaget till den nya lagen om djurs välbefinnande är under behandling. I förslaget föreslås att anmälan ska göras redan vid ett färre antal djur än idag. Ärendet preciseras när lagen godkänns i sinom tid.
Anmälan kan göras
- Med blanketten Anmälan om djurhållning eller djurförmedling
- Eller via Livsmedelsverkets e-tjänst
Alla djurhållningsplatser måste ha ett FI-signum som man får genom att göra anmälan enligt ovan.
Bokföring av djur
Uppgifter om de djurarter och djur som finns på fosterhem ska registreras. Bokföringen ska på begäran visas upp för tillsynsmyndigheten. Om verksamheten förändras väsentligt eller avslutas ska detta anmälas till regionförvaltningsverket senast 14 dygn innan ändringen genomförs. (Djurskyddslagen 26 §)
Mer information om yrkesmässig och omfattande djurhållning finns på regionförvaltningsverkets webbsida.
Regionförvaltningsverket tryggar djurens välbefinnande genom att övervaka att djurskyddslagen iakttas vid djurhållning.
Mer information
länsveterinär Elina Sirainen, tfn 0295 018 559
länsveterinär Terhi Simonen-Jokinen, tfn 0295 018 554
[email protected]
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.