Beredskapskommittén i Södra Finland: Det är fortfarande viktigt att höja vaccinationstäckningen i bekämpningen av coronaepidemin
Regionala beredskapskommittén i Södra Finland sammanträdde 8.10.2021 för att uppdatera bilden av coronavirusläget. Beredskapskommittén diskuterade mötesbegränsningarna under pandemin även ur scenkonstens synvinkel. Dessutom behandlades fågelinfluensasituationen.
Merja Ekqvist, överdirektör vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland öppnade mötet genom att tacka alla för det betydande arbete som gjorts för att bekämpa coronapandemin. I södra Finland har man levt inom epidemins tyngdpunktsområde.
– För en del medborgare och företag har coronabegränsningarna och bekämpningsåtgärderna varit mycket tunga. Det behövs gemensamma ansträngningar för att hantera de sociala, hälsomässiga, psykologiska, kulturella och ekonomiska ärren från pandemin. Vi måste på alla sätt bekämpa indelningen i olika läger, sade Ekqvist.
Aktuella coronaläget
– I och med att vaccinationstäckningen har ökat har epidemiläget lättat och de senaste mötesbegränsningarna som regionförvaltningsverket fastställt upphörde i slutet av september. I hela Finland gäller dock fortfarande de allmänna hygienkraven enligt lagen om smittsamma sjukdomar, med vilka man förbättrar hälsosäkerheten i klient- och publiklokaler, berättade Laura Nikunen, regionförvaltningsöverläkare vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Nikunen presenterade dessutom verkställandet av regeringens nya hybridstrategi. Enligt den uppdaterade strategin är samhällets funktioner i regel öppna, men om situationen kräver kan riktade begränsningar fortfarande införas. Syftet är att de riktade begränsningarna ska vara mer avgränsade än tidigare, såväl i fråga om objekt, innehåll, varaktighet och område.
Coronaöversikten för Södra Finland presenterades av biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen. Viruset förekommer fortfarande bland befolkningen, särskilt hos ovaccinerade. Därför är åtgärder som främjar hälsosäkerheten, till exempel användningen av ansiktsmask, fortfarande viktiga. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ökar antalet coronapatienter som kräver sjukhusvård och situationen väcker oro över sjukhusvårdens resurser. Att höja vaccinationstäckningen är nu det viktigaste målet.
Kultur- och evenemangsbranschen önskar en dialog om beredningen av beslut om begränsningar
Coronapandemin ur scenkonstens synvinkel lyftes fram av Timo Tuovila, produktionsdirektör för Finlands nationalopera och nationalbalett. Inom operan och i större utsträckning inom evenemangsbranschen har man vidtagit många åtgärder för att garantera personalens och publikens säkerhet. Tuovila betonade vikten av samarbete, dialog och lyssnande för att branschen, som drabbats hårt av coronabegränsningarna, kan återhämta sig och förtroendet för myndigheternas beslut kan bevaras och återställas. – Vi hoppas att scenkonsten och evenemangsbranschen från första början tas med i beslutsfattandet och i utarbetandet av praktiska anvisningar tillsammans med politiker och myndigheter, sammanfattar Tuovila.
Beredskapskommittén konstaterade att kultur- och evenemangsbranschen i huvudsak har fungerat mycket ansvarsfullt under pandemin. Det är viktigt att föra en konstruktiv diskussion om myndigheternas åtgärder och en intensifiering av samarbetet så att näringsidkarnas behov beaktas så väl som möjligt i en epidemisituation som snabbt förändras och med de ramvillkor som lagen ställer. Utvecklingen är nödvändig med tanke på såväl coronakrisen som eventuella framtida kriser.
Fågelinfluensa i Janakkala
I slutet av mötet gav länsveterinär Elias Dahlsten, chef för enheten för miljö- och hälsoskydd, en översikt över fågelinfluensasituationen och berättade om myndigheternas samarbete för att bekämpa sjukdomen. Sjukdomen orsakar hög dödlighet hos fåglarna och Livsmedelsverket har begränsat förflyttningen av fjäderfä och produkter från vilda fåglar i smittzonen. Man känner dock inte till något hot mot människors hälsa.
Den regionala beredskapskommittén har till uppgift att upprätthålla den regionala säkerhetslägesbilden och fungera som forum för informationsutbyte mellan myndigheterna samt främja den regionala och lokala säkerhetsplaneringen och säkerhetssamarbetet.
Verksamhetsområdet för Regionförvaltningsverket i Södra Finland omfattar landskapen Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen. I den regionala beredskapskommittén deltar centrala myndigheter och aktörer för landskapens beredskap.
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.