Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september
Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland kommer inte att förlänga sammankomstbegränsningarna i Nyland när det nuvarande beslutet upphör 30.9.2021. Därför finns det från och med 1 oktober 2021 troligen inte längre några sammankomstbegränsningar som är meddelade av regionförvaltningsverket som är i kraft.
Enligt det senaste utlåtandet av den regionala coronasamordningsgruppen som leds av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är det inte längre nödvändigt att fortsätta sammankomstbegränsningarna i regionen i oktober. Huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp kom till samma bedömning den här veckans tisdag.
Närmare uppgifter om regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar som ännu är i kraft finns på regionförvaltningsverkets webbplats: Vilka restriktioner gäller för tillfället för sammankomster?
Det epidemiologiska läget följs upp och bedöms också i fortsättningen av de regionala coronasamordningsgrupperna. Kommunerna och regionförvaltningsverket kan fortsättningsvis besluta om sammankomstbegränsningar i den egna regionen om det epidemiologiska läget försämras lokalt.
De allmänna hygienkraven för användningen av utrymmen enligt lag är i kraft i hela Finland
I hela Finland gäller fortsättningsvis de allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar som förbättrar hälsosäkerheten i utrymmen för kunder och publik. I 58 c § i lagen om smittsamma sjukdomar definieras allmänna hygienkrav som aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik på ett omfattande sätt ska följa:
- kunderna och deltagarna ska ha möjlighet att rengöra händerna
- kunderna och deltagarna ges instruktioner om upprätthållande av tillräckliga avstånd, om rengöring av händerna och om andra motsvarande rutiner som förhindrar spridning av smitta
- rengöringen av utrymmen och ytor effektiviseras
- kundernas och deltagarnas vistelse ska ordnas så glest som det bara är möjligt med beaktande av särdragen i den aktuella verksamheten. Eventuella kundplatser placeras tillräckligt långt från varandra.
Hygienkraven i lagen är i kraft i olika utrymmen för kunder och publik, till exempel butiker, köpcenter, idrottsutrymmen, museer, teatrar och bibliotek, i hela Finland utan särskilda myndighetsbeslut För närvarande är kraven i kraft till slutet av 2021.
Dessutom begränsas restaurangernas verksamhet enligt 58 a § i lagen om smittsamma sjukdomar och förordningen utfärdad med stöd av den. Utöver begränsningen av kundantal och öppethållnings- och alkoholserveringstider ska man i restaurangerna följa till exempel motsvarande hygienkrav som i andra kundutrymmen. Regeringen beslutar om regionala restaurangrestriktioner medan regionförvaltningsverket övervakar att restriktionerna följs.
MER INFORMATION
- Svar på vanliga frågor om covid-19 på webbplatsen rfv.fi
- Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut och offentliga delgivningar
- Restaurangbegränsningarna på statsrådets webbplats
- Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts webbplats om det regionala covid-19-läget
FÖR MEDIA
regionförvaltningsöverläkare Laura Nikunen, tfn 0295 016 564
överinspektör Oona Mölsä, tfn 0295 016 592
(skicka sms eller be att bli uppringd)
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.