Med tillräckliga säkerhetsåtgärder är också barns och ungas hobbyverksamhet möjlig i huvudstadsregionen - aktörer som ansvarar för utrymmena ska säkerställa att närkontakter kan undvikas
Regionförvaltningsverket i Södra Finland fattade igår den 12 augusti 2021 ett beslut som begränsar sammankomster och på ett omfattande sätt användningen av olika kundutrymmen i huvudstadsregionen, alltså Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda. I kundutrymmen, till exempel motionsutrymmen, butiker och andra affärslokaler, ska de ansvariga aktörerna säkerställa att kunder och deltagare de facto kan undvika närkontakt med varandra.
Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut förordnar inte att kundutrymmen ska stängas eller hobbyverksamhet avbrytas. Verksamheten i utrymmena måste emellertid ordnas så att deltagare och kunder har möjlighet att undvika närkontakt med varandra. Beslutet gäller verksamhet för alla åldrar och motsvarande förordnanden var i kraft i ett brett område under våren 2021.
”I praktiken innebär förordnandet att det i till exempel motionsutrymmen inomhus inte samtidigt kan finnas för många närvarande. De måste ha möjligheten att hålla två meters avstånd från varandra som det fastställs i lagen”, förklarar överinspektör Oona Mölsä vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland. ”Folk är själva ansvariga för sitt eget agerande och beteende i utrymmena och det är i och för sig inte förbjudet att vara i närkontakt. Vårt beslut förpliktar uttryckligen aktörerna som ansvarar för utrymmena.”
Närkontakt är definierad i lagen om smittsamma sjukdomar. Inomhus avses med närkontakt att personer vistas i inomhus på mindre än två meters avstånd från varandra i mer än 15 minuter eller har fysisk kontakt med varandra. Utomhus avses med närkontakt att personer har fysisk kontakt med varandra, men det krävs inget avstånd av en viss längd. Närkontakt avser inte kontakt mellan kunder och personal.
”Visserligen kan vårt beslut påverka hobbyverksamhetens art. I till exempel bollspel där det lätt uppstår fysisk kontakt under spelet, kunde man nu i det svåra epidemiologiska läget till exempel göra mer teknikövningar”, berättar Oona Mölsa. ”Arrangören kan bli tvungen att begränsa antalet deltagare inomhus för att det ska vara möjligt att hålla säkert avstånd. Däremot gäller beslutet utomhusutrymmen bara om där samtidigt finns över 50 personer. Utomhus kan man alltså i regel fritt utöva sin hobby.”
Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut träder i kraft fredagen den 20 augusti och är i kraft till och med den 12 september 2021. Beslutet grundar sig på 58 d paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar och följer social- och hälsovårdsministeriets styrning gällande bekämpning av epidemin och regeringens aktuella hybridstrategi.
Begränsningar rekommenderades av den regionala coronasamordningsgruppen som leds av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och motsvarande grupp för huvudstadsregionen. Målet med begränsningarna är att få det försämrade coronaläget under kontroll: smittspårningen i huvudstadsregionen är överbelastad och behovet av sjukhusvård ökar.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland följer fortlöpande upp hur det epidemiologiska läget utvecklas och upphäver de nu meddelade begränsningarna om läget förbättras och kriterierna för beslutet inte längre uppfylls.
Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut och offentliga delgivningar
Mer information
Svar på vanliga frågor om covid-19 på webbplatsen rfv.fi
Lagen om smittsamma sjukdomar (58 § offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, 58 d § kriterier för användning av utrymmen)
Social- och hälsovårdsministeriets styrningsbrev till regionerna 24.6.2021: Åtgärdsrekommendationer enligt den uppdaterade handlingsplanen för hybridstrategin
Social- och hälsovårdsministeriets publikation 23.06.2021: Handlingsplan för genomförandet av hybridstrategin för att dämpa covid-19-epidemin
Regionförvaltningsverkets coronainfo för aktörer:
tfn 0295 016 666 (mån-fre 8.30-11.30 och 12.30-16), [email protected]
För media:
överinspektör Oona Mölsä, tfn 0295 016 592 (lämna ett röstmeddelande eller skicka ett textmeddelande), [email protected]
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.