Fortsättningsvis coronarestriktioner för restauranger i hela landet: Restriktionerna är striktast i områden där det epidemiologiska läget är värst
Nya restriktioner för restaurangerna trädde i kraft den 19 april 2021. I områden där det epidemiologiska läget är värst är restriktionerna striktast. Regionförvaltningsverken vägleder och övervakar att restaurangerna följer de meddelade restriktionerna.
Statsrådet har den 16 april 2021 ändrat förordningen som begränsar restaurangernas verksamhet på grund av coronaepidemin. Nya, striktare restriktioner än tidigare har trätt i kraft den 19 april 2021 kl. 00.00. Samtidigt upphörde den temporära stängningen av restaurangerna i vissa landskap.
Statsrådet följer upp det epidemiologiska läget i områdena och ändrar vid behov de regionala restriktionerna för restaurangverksamhet en gång i veckan genom ändring av statsrådets förordning. Restriktionerna för restaurangerna är striktast i de områden där det epidemiologiska läget är sämre än annanstans.
Information om regionala restriktioner från och med 19 april nedan: Mer om restriktionerna: Vilka begränsningar av restaurangverksamheten är i kraft i olika områden?(rfv.fi)
Åland, Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Norra Savolax, Norra Karelen och Norra Österbotten
I restauranger där alkoholserveringen är huvudsakligt verksamhetsområde får hälften av kundplatserna vara i bruk. I övriga restauranger får 75 procent av kundplatserna vara i bruk. Begränsningen av kundplatserna gäller inte landskapet Åland.
Restaurangerna får hålla öppet kl. 05-23. Alkoholserveringen ska upphöra kl. 22.
Nyland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Mellersta Finland och Österbotten
I restauranger där alkoholserveringen är huvudsakligt verksamhetsområde får en tredjedel av kundplatserna vara i bruk. Den tillåtna öppethållningstiden är kl. 05-18. Alkohol får serveras kl. 7-17.
I övriga restauranger får hälften av kundplatserna vara i bruk. Den tillåtna öppethållningstiden är kl. 05-19. Alkoholservering tillåten kl. 7- 17.
Ansvarsfullt agerande förväntas fortsättningsvis av restaurangerna
För att undvika coronavirussmitta är det väsentligt att restaurangernas agerande är tryggt: både kunderna och restaurangpersonalen bär ett stort ansvar. Restaurangernas egenkontroll och att de agerar ansvarsfullt har en central roll i att dämpa det epidemiologiska läget. Även om coronaepidemin i många regioner har vänt mot det bättre så kan smittläget snabbt försämras.
I restaurangerna ska man sköta om hygienen och undvika onödiga kontakter. Kundplatserna ska placeras tillräckligt långt från varandra för att förebygga att coronaviruset sprids. Restaurangerna ska dessutom ha en plan och anvisningar för hur kunderna och personalen ska agera. Mer information om coronarestriktionerna (exempelvis terrasser, avhämtning av mat, karaoke) finns bland svaren på vanliga frågor på vår webbplats.
Regionförvaltningsverken övervakar inom sina regioner att restaurangerna fullgör skyldigheterna och iakttar begränsningarna som är i kraft. Med stöd av tillsynen kan vi ålägga restauranginnehavaren att rätta till agerandet eller till och med besluta att restaurangen ska stängas i högst en månad.
Mer information:
Svar på vanliga frågor / coronavirus (rfv.fi)
Anvisning för restauranger: Restauranger och covid-19 (rfv.fi)
Förfrågningar från press och media: [email protected]
Coronainfo står till tjänst för t.ex. evenemangsarrangörer och restaurangpersonal i följande frågor:
- ordna tillställningar och evenemang
- begränsning av kundutrymmen och lokaler
- begränsningar för restaurangverksamhet
telefonnummer: 0295 016 666, e-post: [email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.