Sammanställning av innehållet i coronarestriktionerna
Vi har gjort en sammanställning av det väsentliga innehållet i sammankomstbegränsningarna för september. Vi har fått många frågor om våra beslut som vi meddelade den 24 augusti 2020. Dessutom har det i offentligheten funnits lite felaktig information om coronarestriktionerna. Utöver informationen om coronarestriktionerna nedan finns mer information i svaren på vanliga frågor.
- En privat tillställning, exempelvis födelsedagsfest, bröllop eller studentfest, är inte en offentlig tillställning eller allmän sammankomst. Sammankomstbegränsningarna gäller alltså inte privata tillställningar. Om den privata tillställningen ordnas i en restaurang ska restriktionerna som är meddelade för restaurangverksamhet beaktas under tillställningen.
- I september kan evenemang av alla storlekar ordnas. Om mer än 50 personer deltar i evenemanget ska man följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisning om hygien och säkerhet (stm.fi).
- Vilken är skillnaden mellan sammankomstbegränsningarna i augusti och september:
- I september ska Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisning följas i evenemang med över 50 deltagare.
- I augusti skulle Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisning följas i evenemang med över 500 deltagare. Det rekommenderades att man skulle följa anvisningen också i evenemang med 51–500 deltagare.
- Vad är lika i sammankomstbegränsningarna för augusti och september: Samma begränsningar gäller för tillställningar med över 500 personer, alltså vid arrangemangen ska Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisning följas.
- Restriktioner för restauranger: Samma restriktioner som gällde för restauranger, barer, nattklubbar och caféer i augusti gäller också i september.
- Restaurangerna ska följa hygien- och säkerhetsanvisningarna oberoende av antalet kunder.
- Varje kund ska ha en egen sittplats.
- Mer information: Regionförvaltningsverkens anvisning om begränsning och tillsyn av restaurangernas verksamhet
- Övervakningen av evenemang: Regionförvaltningsverkets behörighet omfattar inte att övervaka evenemang. Om du i ett evenemang lägger märke till brister som strider mot restriktionerna bör du först prata med arrangören. Om det inte hjälper ska du anmäla det till polisen.
- Övervakningen av restaurangverksamhet: Regionförvaltningsverken övervakar restaurangernas verksamhet gällande coronarestriktionerna och alkohollagen.
- Åläggande att ta coronatest:
- Kommunerna har ansvaret för att ordna coronatester i sitt område.
- Regionförvaltningsverket kan besluta att det är obligatoriskt att genomgå en hälsokontroll, men beslutet kan inte vara allmänt, till exempel gälla samtliga flygresenärer. Regionförvaltningsverket kan bara fatta enskilda beslut om att genomgå ett test, alltså ett separat beslut för varje person som ska kontrolleras.
- Beslut om karantän: Den läkare som svarar för smittsamma sjukdomar i kommunen eller samkommunen kan fatta besluta om att sätta personer i karantän. Regionförvaltningsverket kan inte fatta dylika beslut. Mer information finns bland svar på vanliga frågor: Svar på vanliga frågor / corona
Vem ansvarar för begränsningarna?
Regionförvaltningsverken fattar beslut i följande frågor:
- Begränsningar av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster
- Stängning av skolor och offentliga rum i hela verksamhetsområdet eller flera kommuners områden
Riksdagen beslutar genom lagstiftning om följande frågor:
- Begränsningar av restaurangverksamheten
- Ibruktagning av beredskapslagen
Regeringens behörighet omfattar:
- Om riksdagen har godkänt att beredskapslagen ska tas i bruk kan regeringen självständigt fatta beslut om att stänga samhällets funktioner.
- Reserestriktioner
- Olika rekommendationer
Institutet för hälsa och välfärd THL är ett självständigt sakkunnig- och forskningsinstitut.
- THL styr och stöder kommunernas, sjukvårdsdistriktens och regionförvaltningsverkens arbete för att bekämpa smittsamma sjukdomar. THL forskar om smittsamma sjukdomar och bedömer hot om smittsamma sjukdomar.
- THL informerar om frågorna och ger anvisningar och rekommendationer för att undvika smitta och förebygga spridningen. Exempel på ovan är till exempel ansiktsskydd samt hygien- och säkerhetsanvisningen.
I kommunen kan man:
- fastställa coronarestriktioner som är striktare än de regionala restriktionerna.
- stänga offentliga rum och lokaler som används för småbarnspedagogik och utbildning i kommunens område.
- ge rekommendationer för verksamheter i kommunområdet.
- besluta om karantän för personer genom beslut som fattas av läkaren som svarar för smittsamma sjukdomar.
Ministeriernas ansvar
- Mer information: Bekämpning av smittsamma sjukdomar: Myndigheternas ansvar (stm.fi)
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.