Betydande andel frivilligverksamhet inom räddningsväsendet inom välfärdsområdena som hör till verksamhetsområdet för Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland gjorde en bedömning av frivilligverksamheten inom räddningsväsendet inom välfärdsområdena och ur den framgick att den andel av verksamheten som utgörs av avtalsbrandkårer och personalresurser i bisyssla är betydande. I många regioner är brandkårsavtalen föråldrade och en del av avtalen har ingåtts innan de nya välfärdsområdenas räddningsväsenden bildades. Regionförvaltningsverket rekommenderar att avtalen inom alla välfärdsområden granskas och uppdateras så att de motsvarar nu rådande behov.
Räddningsverken i välfärdsområdena ansvarar för räddningsväsendets tjänster under ledning av välfärdsområdena och de kan anskaffa tjänster också från bland andra avtalsbrandkårer. Regionförvaltningsverket konstaterade dock att tillgången till personalresurser i bisyssla och avtalspersonal är begränsad, i synnerhet under tjänstetid, vilket gör det svårare att reagera på larm.
Gällande användningen av frivilliga inom räddningsväsendet konstaterar Regionförvaltningsverket i första hand att otillräcklig tillgång till personalresurser i bisyssla och avtalspersonal har konstaterats vara ett hot mot räddningsverksamhetens tjänster, både inom verksamhetsområdet och på riksnivå. Det råder allmän brist på personal som deltar i utryckningar, i synnerhet under tjänstetid.
Andra frivilligorganisationer, t.ex. sjöräddningssällskap, deltar i enlighet med lokala behov. Regionförvaltningsverket anser att välfärdsområdena dock inte känner till alla eventuella stödorganisationer. Regionförvaltningsverket rekommenderar att en systematisk kartläggning görs och att skriftliga avtal ingås för att de frivilliga resurserna ska kunna användas mer effektivt.
Utvecklingsbehov vid användningen av frivilliga i räddningsväsendet
Ur regionförvaltningsverkets bedömning framgick att välfärdsområdena systematiskt bör kartlägga de frivilligorganisationer som stöder räddningsverksamheten och de resurser som de erbjuder. Regionförvaltningsverket stöder den nationella verksamhetsmodell som inrikesministeriet föreslagit för att förenhetliga användningen av frivilliga som tilläggsresurs inom räddningsväsendet och trygga deras roll vid storolyckor, störningssituationer och under undantagsförhållanden.
Behovet av att främja frivillig verksamhet inom räddningsverksamheten
Enligt regionförvaltningsverkets bedömning har välfärdsområdena inte någon gemensam vision för att främja frivilligverksamhet inom räddningsväsendet. Med att stöda frivilligverksamheten avses främst att upprätthålla funktionsförmågan, till exempel genom att erbjuda föreningarna lämpliga utrymmen samt lämplig materiel och utrustning. Regionförvaltningsverket betonar behovet av att utveckla metoder för att trygga tillgången till personalresurser i bisyssla och avtalspersonal och förbättra de frivilligas verksamhetsförutsättningar samt att resurserna används effektivt inom räddningsverksamheten.
Regionförvaltningsverket påpekar att regional variation förekommer gällande de frivilligas hälsogranskningar. Välfärdsområdena ansvarar för koordineringen av hälsogranskningarna och för deras kostnader. Tillgången till företagshälsovård har tidvis varit utmanande. Regionförvaltningsverket betonar att hälsogranskningar ska göras i tillräcklig omfattning så att hälsogranskningarna uppfyller de krav som ställs på specialuppgifter inom räddningsverksamheten.
Kontakter
räddningsinspektör Arto Laine, tfn 0295 018 516
[email protected]
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.