Sparkraven på organisationerna och medborgarnas känsla av otrygghet diskuterades i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde torsdagen den 24 oktober 2024. I myndigheternas gemensamma lägesöversikt framhävdes sparåtgärderna som krävs av organisationerna och följderna detta har för personalresurserna och servicen. Därtill har man sett att ökningen av antalet våldsbrott försämrar medborgarnas trygghetskänsla.
Räddningsöverinspektör Anni Pöyry från Inrikesministeriet berättade för den regionala beredskapskommittén om ett projekt som inletts i augusti med målet att utreda nuläget och ansvaren när det gäller kommunernas, städernas, välfärdsområdenas, statens, kyrkans, kritiska företags och tredje sektorns beredskap. Projektet kartlägger också hur det regionala samarbetet och lägesbildsarbetet är organiserat samt lägger fram förslag på hur de kan utvecklas. Dessutom utarbetas en modell för samordningen av krissituationer och för ledningsansvaren under dem.
Resultaten av projektet blir klara i maj och projektet fick ett positivt mottagande i den regionala beredskapskommittén. Den regionala beredskapskommittén upplevde utvecklingsprojektet som ett bra projekt för att utveckla den regionala verksamheten, uppgifterna och samarbetet mellan landskapen samt för att klargöra olika aktörers ansvar.
I den gemensamma lägesbilden accentuerades det allt stramare ekonomiska läget och medborgarnas försämrade trygghetskänsla
Av välfärdsområdena krävs omfattande sparåtgärder samtidigt som resurserna är otillräckliga, vilket belastar personalen. Dessutom inverkar sparåtgärderna i statsförvaltningens produktivitetsprogram på personalresurserna och servicen i olika organisationer. I början av nästa år tar kommunerna över ansvaret för att ordna arbetskraftsservice. NTM-centralerna upplever det som viktigt att hålla fast vid kompetent personal så att servicen alltjämt kan tillhandahållas på ett jämlikt sätt.
Enligt medborgarenkäterna ökar medborgarnas upplevelser av otrygghet bland annat i Tammerfors. Enligt polisen har ökningen av antalet våldsbrott försämrat medborgarnas trygghetskänsla. Våldsbrott som begås av unga har emellertid minskat. Vandalism mot kritisk infrastruktur är fortfarande en källa till oro, men polisen tackar för medborgarnas vakenhet.
Vandalismen mot kritisk infrastruktur ökar fortfarande på grund av utmaningar på sociala medier. Därför bör man särskilt ge akt på skyddet av byggnader och effektivisera skyddet, säger Antero Rytkölä från polisinrättningen i Inre Finland.
Den allmänna kostnadsökningen har påverkat priserna på produkter och tjänster och samtidigt märks regeringens nedskärningar i välfärden och ekonomin bland annat i församlingarnas arbete. Behovet av diakoniarbete har ökat tydligt i år.
Medborgarnas förtroende för institutionerna starkt
Medborgarpulsens resultat pekar i samma riktning som vid motsvarande tidpunkt i fjol. Cirka tre av fem anser att samhället är rättvist, medan en knapp femtedel upplever det som orättvist. Förtroendet är starkt särskilt för försvarsmakten och polisen. Låginkomsttagarnas förtroende för institutionerna är emellertid klart sämre än hos övriga grupper. Upplevelsen av stress är dessutom just nu högst bland unga.
Man önskar att regeringen fortsättningsvis särskilt ska fokusera på utmaningarna inom hälso- och sjukvården, utbildningen och den offentliga ekonomin samt på att förbättra sysselsättningen. De teman som upplevs som de viktigaste är så gott som de samma i alla grupper
Kontakter
Direktör för ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen Tarja Wiikinkoski, tfn 0295 018 800
[email protected]
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.