Beredskapsövningen LOUNAIS24 stärkte beredskapen i regionen för störningar i eldistributionen
Under två dagar testade man i kommuner i Satakunta och Egentliga Finland, i välfärdsområden, hos myndigheter, organisationer och företag sin förmåga att hantera en omfattande och långvarig störning i eldistributionen. I en enkät till deltagarna lyfte många fram hur nödvändig en sådan beredskapsövning är. Övningen ordnades av Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
Den 9:e och 10:e oktober nådde beredskapsövningen LOUNAIS24 sin kulmen, då närmare hundra organisationer från Satakunta och Egentliga Finland fokuserade på sin egen förmåga att lösa problem som en eventuell allvarlig störning i eldistributionen skulle leda till.
Målet med beredskapsövningen var att de deltagande organisationerna ska lära sig att identifiera vilka konsekvenser en undantags- och störningssituation har på deras verksamhet och tjänster samt hur deras beredskapsplaner behöver utvecklas.
"Övningen fyllde sin funktion", bedömer räddningsöverinspektör Sami Iso-Lauri vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland. "Av den respons vi har fått framgår att deltagarna anser att övningen var synnerligen nödvändig. Uppgifterna under den förberedande fasen och under själva övningen stärkte både den egna beredskapen och den gemensamma beredskapen i regionen."
Under beredskapsövningen övades ett fiktivt scenario som byggde på en långvarig störning i eldistributionen. Yles lokalredaktion i Åbo stödde övningen genom att producera två fiktiva nyhetsvideor för att liva upp deltagarnas upplevelse av att den fiktiva störningssituationen är allvarlig.
Övning är viktigt för beredskapen
Organisationerna som deltog i beredskapsövningen funderade på lösningar på gemensamma uppgifter som främst gällde att bedöma situationen, hantera kontinuiteten i den egna verksamheten, kommunicera och att skriva lägesrapporter. De deltagande organisationerna hade också getts möjlighet att förbereda extra uppgifter gällande deras egen verksamhet och som deras egen personal skulle lösa.
En av organisationerna som deltog i beredskapsövningen LOUNAIS24 är Egentliga Finlands välfärdsområde. Säkerhets- och riskhanteringschefen Heikki Vähäkuopus representerade Egentliga Finlands välfärdsområde i övningens planeringsgrupp och deltog också själv i övningen.
"Om det uppstår en allvarlig störning i eldistributionen kommer konsekvenserna att breda ut sig över välfärdsområdes- och kommungränserna och därför måste vi kunna samarbeta. Målsättningen med beredskapsövningen var att testa vår aktionsberedskap och vår beredskap för sådana störningssituationer som övningsscenariot byggde på samt att stärka samarbetet i regionen. Övningen gav oss en bra bild av nuläget. Att stärka beredskapen är en kontinuerlig process. Vi kommer också i framtiden att delta i den här typen av övningar eftersom övningar är det bästa sättet att förbereda sig för när det verkligen gäller."
Att ordna beredskapsövningar är en av regionförvaltningsverkens lagstadgade uppgifter. LOUNAIS24 var den första beredskapsövningen som Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland genomförde som gemensam övning för Egentliga Finland och Satakunta.
Mer information:
Sami Iso-Lauri, räddningsöverinspektör
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
0295 018 105, [email protected]
Heikki Vähäkuopus, säkerhets- och riskhanteringschef
Egentliga Finlands välfärdsområde
044 751 6973, [email protected]
Pressmeddelande 2.10.2024: Beredskapsövningen LOUNAIS24 testar hur beredskapen fungerar vid störningar i eldistributionen
Pressmeddelande 2.10.2024: Varha deltar i beredskapsövning gällande energiförsörjning
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.