Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har gett Österbottens välfärdsområde en anmärkning gällande tillgången till tjänster inom den specialiserade vuxenpsykiatriska sjukvården
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland inledde utifrån en anmälan om missförhållande ett tillsynsärende inom hälso- och sjukvården och utredde tillgången till tjänster och om det finns tillräckligt med personal inom den specialiserade vuxenpsykiatriska sjukvården i Österbottens välfärdsområde. I tillsynsärendet gav regionförvaltningsverket Österbottens välfärdsområde en anmärkning om att neuropsykiatriska undersökningar ska ordnas i tillräcklig omfattning och att det ska finnas tillräckligt med personal inom den specialiserade vuxenpsykiatriska sjukvården. Regionförvaltningsverket uppmärksammade dessutom välfärdsområdet på att läkartjänsterna ska ordnas på det språk kunden väljer, finska eller svenska.
Regionförvaltningsverket bedömde att tillgången till tjänsterna inom den öppna specialiserade vuxenpsykiatriska sjukvården i välfärdsområdet inte fullt ut motsvarat patienternas behov. Under senare år har efterfrågan på i synnerhet neuropsykiatriska undersökningar ökat mycket. Väntetiderna till dem har varit särskilt långa i välfärdsområdet. Det har hänt att patienterna varit tvungna att vänta till och med flera år på mottagningsbesök som ingår i undersökningarna efter det att man konstaterat att patienten behöver en neuropsykiatrisk undersökning. Delvis har det här berott på att det i förhållande till efterfrågan har funnits alltför få läkare, psykologer och sjukskötare som gör undersökningar och uppföljning av vården.
Inom psykiatriska tjänster är det vanligt att ställandet av diagnos och planeringen av vården kräver att flera olika yrkespersoner deltar i bedömningen. Om bedömningsbesök inte kan erbjudas utifrån patienternas behov kan det förlänga den totala tiden som undersökningarna tar och i vissa situationer också leda till att det dröjer innan den vård som vid undersökningarna konstaterats vara nödvändig kan inledas, säger regionförvaltningsöverläkare Miia Kaartinen.
Välfärdsområdet har identifierat problemen med tillgången till neuropsykiatriska undersökningar och vidtagit åtgärder för att trygga den. Målet är bland annat att flytta undersökningarna och handledningen som gäller aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD) till basnivån för att minska köerna till den specialiserade sjukvården.
Välfärdsområdet har strävat efter att tillgodose de språkliga rättigheterna i vården. Vid behandlingen av tillsynsärendet framkom det dock att patienterna inom vuxenpsykiatrin inte alltid kunnat samtala med läkaren på sitt modersmål, finska eller svenska. När det gäller de språkliga rättigheterna har situationen dock utvecklats i positiv riktning eftersom rekryteringen av språkkunniga läkare varit lyckad.
Regionförvaltningsverket avslutar behandlingen av tillsynsärendet, men ber att välfärdsområdet senast den 3 februari 2025 redogör för effekterna av välfärdsområdets egenkontrollåtgärder. Regionförvaltningsverket följer dessutom med vilken verkan de pågående åtgärderna för att rätta till de upptäckta missförhållandena har.
(Obs! I meddelandet korrigeras datum för begäran om information!)
Kontakter
Regionförvaltningsöverläkare Laura Blåfield ([email protected])
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.