Endast en liten ökning i antalet utstationerade arbetstagare till Finland
Antalet utstationerade arbetstagare ökade år 2023, men inte lika kraftigt som året innan. Många företag som utstationerade arbetstagare försummade sin skyldighet att lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om de utstationerade arbetstagarna. Det fanns också många brister i löner och arbetstidsbokföring för de utstationerade arbetstagarna. Uppgifterna framgår av arbetarskyddsmyndighetens färska rapport.
När ett utländskt företag utstationerar arbetstagare till Finland ska företaget innan arbetet inleds göra en anmälan om utstationeringen till arbetarskyddsmyndigheten.
År 2023 tog arbetarskyddsmyndigheten emot över 20 000 anmälningar från 51 olika länder. Antalet anmälningar var 11,6 procent fler än året innan. Det innebär dock att ökningen avtog, eftersom antalet anmälningar ökade med hela 83 procent år 2022. Flest anmälningar kom från Estland, Tyskland och Litauen.
Antalet arbetstagare som anmälts i företagens första anmälningar visar bäst antalet utstationerade arbetstagare i Finland. År 2023 var antalet cirka 32 000. Antalet anställda ökade med cirka 5,5 procent jämfört med året innan. År 2022 ökade antalet anställda med 21 procent jämfört med året 2021 och ökningen var alltså betydligt större då.
De regionala skillnaderna är betydande – största ökningen i Östra Finland
I Södra Finland var antalet anmälningar i praktiken detsamma som året innan. Detta berodde på att även om antalet anmälningar annars ökade började anmälningarna inom husbyggnadsbranschen minska. I Södra Finland är andelen anmälningar inom husbyggnadsbranschen klart större än på andra håll.
I Östra Finland ökade antalet anmälningar fortfarande kraftigt: antalet anmälningar ökade med 40,4 procent jämfört med 2022. Antalet anmälda anställda ökade med hela 57,5 procent. Östra Finlands andel av anmälningarna är dock fortfarande mycket liten jämfört med anmälningarna för hela Finland, endast drygt 4 procent.
I Sydvästra Finland ökade antalet anmälningar med 27,7 procent och antalet anställda med 10,5 procent. Framför allt i Egentliga Finland noterades en kraftig ökning. I Satakunta började antalet anmälda arbetstagare minska.
I Västra och Inre Finland förblev antalet anmälningar och antalet anställda nästan oförändrade. Ökningen i antalet anmälningar var endast 0,6 procent och i antalet för arbetstagare 0,8 procent.
I Norra Finland ökade antalet anmälningar med 8,1 procent. Tillväxten var kraftig endast i Kajanaland. Detta är en stor skillnad jämfört med 2022, eftersom antalet anmälningar då ökade betydligt snabbare i Norra Finland än i resten av landet.
Antalet utstationerade arbetstagare som anmälts till arbetarskyddsmyndigheten anges landskapsvis i rapporten.
Många brister i iakttagande av lagstiftningen
Arbetarskyddsmyndigheten utförde sammanlagt 328 inspektioner i anslutning till utstationering av arbetstagare i Finland år 2023. En central fråga som övervakades var att företag som skickar arbetstagare från utlandet till Finland och beställarföretag som anlitar utstationerade arbetstagare följer Finlands lagstiftning i fråga om utstationerade arbetstagare.
Flest anvisningar gavs om brister i anmälningsskyldigheten. Många brister observerades också i lönesättningen, arbetstidsbokföringen och anställningsvillkoren.
Ungefär hälften av inspektionerna av det utstationerande företaget ledde till en prövning av försummelseavgiften. Den vanligaste orsaken till att försummelseavgiften övervägs är fortfarande försummelse av anmälningsskyldigheten. För beställarnas del inleddes inte en enda prövning av försummelseavgiften.
Mer information finns i rapporten
Läs mer i rapporten Tillsyn över utstationering av arbetstagare och utstationeringsanmälningar 2023 (pdf på finska).
Rapporten finns även på engelska: Enforcement of the posting of workers and notifications of posting in 2023 (pdf).
Den svenskspråkiga versionen publiceras senare på sidan Rapporter (Tyosuojelu.fi).
Kontakter
0295 018 181, [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland