Regionförvaltningsverket har gett Österbottens välfärdsområde en anmärkning och begärt tilläggsuppgifter om tillgången till psykologtjänster
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har utrett tillgången till psykologtjänster inom elevhälsan i Österbottens välfärdsområde. Detta gjordes som ett tillsynsärende inom hälso- och sjukvården efter att regionförvaltningsverket fått en anmälan om missförhållanden gällande tjänsterna och upptäckt brister i tjänsterna genom en enkät som genomfördes 2023. Det råder brist på psykologer i området, något som märks i form av svårighet att ordna nödvändiga psykologtjänster på lika villkor för alla skolelever och studerande.
Regionförvaltningsverket har gett Österbottens välfärdsområde en anmärkning i ett tillsynsärende som gäller elevhälsans psykologtjänster. Dessutom har regionförvaltningsverket begärt att välfärdsområdet senast den 30 oktober 2024 lämnar in information om vilka egenkontrollåtgärder välfärdsområdet har vidtagit för att korrigera de brister som konstaterats inom elevhälsans psykologtjänster.
Lagens krav har inte uppfyllts på grund av brist på yrkesutbildad personal
Enligt de uppgifter som regionförvaltningsverket fått har välfärdsområdet redan när det inledde sin verksamhet den 1 januari 2023 haft för få psykologer för att ordna elevhälsotjänster på det sätt som lagen kräver. Välfärdsområdet har inrättat sju nya tjänster och rekryterat psykologer till de vakanta tjänsterna. I december 2023 var ändå 14 av 37 psykologtjänster inom elevhälsan inte besatta inom välfärdsområdet. Välfärdsområdet har upphandlat psykologtjänster som köpta tjänster, men användningen har ändå begränsats av höga kostnader och problem med den lokala tillgången. Elevhälsans psykologer har därför trots de vidtagna åtgärderna haft fler studerande på sitt ansvar än de enligt lagen får ha.
”Det har redan i flera år förts offentlig diskussion om att tyngdpunkten inom mentalvårdstjänsterna för barn och unga borde kunna flyttas till förebyggande tjänster och tjänster som möjliggör tidigt ingripande. Det här är ändå inte möjligt om tjänsterna saknar yrkesutbildade personer, såsom psykologer inom elevhälsan”, konstaterar regionförvaltningsöverläkare Miia Kaartinen.
Enligt lagen ska elevhälsans psykologers arbetsinsatser vara tillgängliga för både individuellt och gemensamt stöd för eleverna. Psykologernas arbetsinsatser har inom välfärdsområdet inte varit tillgängliga i tillräcklig mån, i synnerhet för uppgifter inom den gemensamma elevhälsan i de skolor och läroanstalter som inte haft egen psykolog. Tjänsterna har således inte erbjudits jämlikt i området. Kaartinen lyfter fram psykologernas viktiga roll som en del av elevhälsotjänsterna:
”Elevhälsans psykologtjänster borde kunna ordnas på ett sådant sätt i välfärdsområdena att de utgör en del av den övriga elevhälsohelhet som erbjuds i skolor och läroanstalter. Om psykologtjänsterna är separata från den övriga elevhälsan eller ordnas på ett bristfälligt sätt finns det en risk att psykologens yrkeskompetens inte kan utnyttjas tillräckligt omfattande för att främja barns och ungas lärande, välbefinnande och hälsa.”
Man har varit tvungen att vänta på elevhälsans psykologtjänster längre än den i lagen angivna tidsfristen
I tillsynsärendet framgick det att en del av eleverna har väntat över tre månader på att bli undersökta av psykolog, det vill säga längre än den i lagen angivna tidsfristen. Denna fördröjning av psykologbedömningen är enligt Miia Kaartinen inte oväsentlig: ”I barns och ungas liv innebär till exempel fem månaders väntetid en hel termin i fråga om studierna. Fördröjningen av psykologbedömningen innebär alltid en risk att åtminstone en del av det stöd och den vård som barnet eller den unga behöver inleds med fördröjning.”
Mer information:
Regionförvaltningsöverläkare Laura Blåfield, tfn 0295 018 587
Regionförvaltningsöverläkare Miia Kaartinen, tfn 0295 018 091
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
[email protected] (förfrågningar i första hand per e-post)
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.