Beredskapsövningen UUSIMAA23 – övning i hantering av störningssituationer i samarbete med olika organisationer
Regionförvaltningsverket ordnar årligen beredskapsövningar inom sitt verksamhetsområde. UUSIMAA23-övningen samlar Nylands kommuner och välfärdsområden och övriga regionala säkerhetsaktörer för att öva befolkningsskydd och samarbete vid allvarliga störningssituationer i samhället.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland ordnar i år den regionala beredskapsövningen UUSIMAA23 i Nyland, som kulminerar i det aktiva skedet som ordnas 28–30.11. Deltagarna kan då öva verksamheten under fiktiva undantagsförhållanden.
Uppskattningsvis närmare tusen personer från cirka 50 organisationer i Nyland beräknas delta i beredskapsövningen UUSIMAA23. Regionförvaltningsverket ordnar regelbundet beredskapsövningar för representanter för kommuner, räddningsverk och övriga myndigheter i regionen. Vid övningarna erbjuds kommunerna, myndigheterna och andra regionala aktörer samt näringslivet i regionen möjlighet att öva och utveckla sin beredskap vid störningssituationer under normala förhållanden och under undantagsförhållanden.
Utöver att utveckla de deltagande organisationernas egen aktionsberedskap är syftet att i synnerhet utveckla samarbetet, lägesförståelsen och beredskapen inom befolkningsskyddet. I scenariot för beredskapsövningen har det internationella läget skärpts och säkerhetsläget i samhället har därför försämrats, den kritiska infrastrukturen har störts och hotet om användning av militära maktmedel har ökat betydligt. Temat för övningen är mycket aktuellt och utifrån förhandsresponsen upplevs det vara ytterst nödvändigt.
En gemensam lägesförståelse är grunden för handlingsplanerna
Inom övningen UUSIMAA23 har man redan under maj-oktober ordnat olika workshoppar, planeringsmöten och informationsmöten där man har planerat scenarier för övningen, sett över deltagarorganisationernas roller och ansvar vid störningssituationer, utfört vissa förhandsuppgifter samt bekantat sig med användningen av en virtuell övningsplattform.
Beredskapsövningens aktiva fas ordnas 28–30.11 som en skrivbordsövning med hjälp av en virtuell övningsplattform. Övningen syns alltså inte i gatubilden, men på den virtuella plattformen kan deltagarna öva olika situationer effektivt med tanke på befolkningsskyddet.
”Utgående från den fiktiva situationen som planerats för övningen uppstår ett behov av att skydda befolkningen eller flytta stora mängder människor från Nyland till andra landskap. I praktiken deltar alla myndigheter, välfärdsområden, kommuner och många organisationer i området i att hantera en sådan störningssituation. Ett smidigt samarbete förutsätter att man skapar och delar en gemensam lägesförståelse, vilket också är ett centralt tema för övningen. Övningen är viktig både för kommunerna och särskilt för de nya välfärdsområdena”, säger Unto Usvasalo, räddningsöverinspektör vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Representanter för medierna är välkomna att följa med början av övningen i myndigheternas spelcenter hos Regionförvaltningsverket i Södra Finland i Böle i Helsingfors. Onsdagen 29.11 kl. 13–14 är det möjligt att fotografera och intervjua övningens ledare och deltagare. Kommunerna övar under hela övningen i sina egna lokaler. Efter övningen UUSIMAA23 hålls ännu ett feedbackseminarium för deltagarna i januari 2024.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland ordnar årligen inom sitt område en beredskapsövning på landskapsnivå som samlar kommuner, centrala myndigheter och säkerhetsaktörer samt företag i regionen. Beredskapsövningarna är sådan myndighetsberedskap som främjar den övergripande säkerheten och tryggar samhällets verksamhetsförutsättningar under undantagsförhållanden och i störningssituationer under normala förhållanden.
Mer information
- Regionförvaltningsverket i Södra Finlands kontor i Böle finns på adressen Bangårdsvägen 9, 00520 Helsingfors.
- räddningsöverinspektör Unto Usvasalo, [email protected], tfn 0295 016 377
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.