Västra och inre Finlands regionala beredskapskommitté hyser oro för ekonomin, skördeperioden och sjukfrekvensen
Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde på distans på sitt andra höstmöte torsdagen 2.11. I anförandena som fokuserade på regional säkerhet, beredskap och samarbete betonades den utdragna krigssituationen i Ukraina och den dåliga skördesäsongen, det ekonomiska läget och den ökade sjukfrekvensen i hemlandet.
Överdirektören för Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland Marko Pukkinen öppnade mötet genom att koppla det aktuella säkerhetsläget till det långvariga krigsläget i Ukraina och den säkerhetsmiljö som därmed skapas i Finland.
Enligt Pukkinen ligger tyngdpunkten i det aktuella säkerhetsläget fortfarande på att Rysslands invasion av Ukraina fortsätter. Västländernas stöd till Ukraina förblir starkt både i form av sanktioner och i form av ekonomiskt och materiellt stöd. Då situationen blir långvarig krävs det i allt högre grad kontinuitet i stödet. Å andra sidan belastar krigssituationen också den aggressiva partens ekonomi och arbetskraftssituation.
Satsningar på beredskap, beredskapsplanering och samarbete
I kommentarerna från beredskapskommitténs organisationer betonades satsningar på beredskapsplanering och samarbete kring beredskapen. Nätverket för den regionala försörjningsberedskapen ansåg att den nuvarande situationen gällande kritisk infrastruktur är bra, men aktörerna uppmanas att intensifiera egenkontrollen och regelbundet rapportera om signaler som hänför sig till misstänkt verksamhet.
Under hösten har det riktats tydliga försök till cyberpåverkan på Finland. Cybersäkerhetscentret publicerar månatligen cyberväderrapporter, lägesbilder som sammanfattar information om betydande säkerhetsincidenter och -fenomen under månaden.
Inom beredskapskommitténs verksamhetsområde ordnades under hösten även lokala försvarsövningar och en serie LSS23-beredskapsövningar som kartlade nödsituationer med strålrisk. Övningarna har genomförts i samarbete med olika myndigheter, näringslivet, aktörer inom tredje sektorn och även med medborgare. I beredskapsplaneringen ansågs det viktigt att organisationernas beredskapsplaner samordnas på regional nivå.
Inom primärproduktionen var säsongen dålig, den allmänna sjukfrekvensen ökar
Primärproduktionen av livsmedel i området lider av att skördeperioden blev dålig på grund av regn. Också de höga produktionskostnaderna tynger gårdarna ytterligare. Kontrollerna av fågelinfluensa på pälsfarmerna fortsätter i huvudsak i Österbotten, där största delen av landets pälsfarmer finns.
Den ekonomiska instabiliteten syns också på arbetsmarknaden och är en utmaning för kommunernas ekonomi. Bland annat i Mellersta Finland har man rapporterat om försämrad kommunal ekonomin och förberett sig på att antalet kunder vid arbets- och näringsbyråerna kommer att öka.
Den allmänna sjukfrekvensen har också ökat ju närmare vintern vi kommer. Det ökande antalet coronasmittade inom beredskapskommitténs verksamhetsområde ansågs vara en signal som ska följas upp, även om riskerna med den nuvarande sjukdomsvarianten anses vara små för en i grunden frisk vuxen person.
Medborgarna har en viktig roll i beredskapen inför olika störningssituationer
Beredskapskommittén konstaterade att utöver myndigheterna har också invånarna i området en betydande roll i beredskapen inför olika störningssituationer i samhället. Invånarna kan stödja den egna kommunens och hela samhällets kristålighet bland annat när det gäller hemreserven. Med hemreserven avses bl.a. extra mat, vatten och förnödenheter som förvaras hemma. Reservförrådet kan behövas då man inte kan ta sig till butiken t.ex. vid sjukdom, vinterstorm eller elavbrott.
Mer information om hemreserven och hushållens beredskap finns på adressen https://72timmar.fi/reservforrad/.
Resultaten av den färska enkäten Medborgarpulsen hade stora likheter med tidigare enkäter under hösten. Medborgarnas upplevelse av rättvisa i samhället sviktar och tron på framtiden har under hösten även försvagats. Å andra sidan verkar medlemskapet i NATO ha haft en positiv inverkan på medborgarnas allmänna säkerhetskänsla.
Medborgarnas syn på vilka samhälleliga frågor som är viktiga för regeringen var oförändrad, dvs. hälso- och sjukvård, utbildning och ekonomi.
Den regionala beredskapskommittén sammanträder nästa gång den 14 december 2023.
Mer information:
Juha Vilkki, räddningsöverinspektör
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
tfn 0295 018 506
Marko Pukkinen, överdirektör
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
tfn 0295 018 582
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.