Samarbete stärker den övergripande säkerheten i det skärpta internationella säkerhetsläget
Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland samlade onsdagen 1.11 myndigheterna och de lokala aktörerna i fem landskap till en dag om den övergripande säkerheten och om konsekvenserna av det skärpta internationella läget. Teman för dagen var kriget i Ukraina, utmaningarna inom kärnvapenpolitiken, energiförsörjningen och beredskapen inför olika störningssituationer.
Med övergripande säkerhet avses ett tillstånd där hoten mot statens självständighet och befolkningens levnadsmöjligheter är under kontroll. Till säkerhetsåtgärderna hör beredskap inför hot, hantering av störnings - och undantagssituationer och återhämtning från dem.
Överdirektör Marko Pukkinen öppnade evenemanget genom att konstatera att samarbetet kring den övergripande säkerheten har sina rötter i frivillighet och gemensam vilja att arbeta för säkerheten. Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland samlar de lokala aktörerna halvårsvis för att diskutera säkerhetsfrågor. Målet är att stärka säkerheten genom samarbete.
Aktörerna som deltog både på plats och på distans bestod av olika myndigheter, företrädare för näringslivet och aktörer inom tredje sektorn. Under dagen granskades ur olika synvinklar hur det skärpta internationella läget påverkar beredskapen, planeringen av verksamheten och samarbetet. I den praktiska delen på eftermiddagen avvärjdes potentiella störningssituationer genom störningsövningar. Den delen genomfördes i samarbete med ELVAR-kommittén som hör till Västra Finlands försörjningsberedskapsorganisation.
Kärnvapenpolitiska utmaningar och energiförsörjning vid störningar
Dagen inleddes med presentationer av universitetslektorn i internationell politik Juha Vuori, medlem i den oberoende uppföljningsgruppen för kärnvapen, och av tidigare utrikesministern och långvarige riksdagsledamoten Erkki Tuomioja om kärnvapen i samband med kriget i Ukraina och om de utmaningar som kärnvapenpolitiken innebär för Finland. Det aktuella budskapet i presentationerna var att kärnvapnen i första hand fungerar som skrämseltaktik och hot i medierna och att deras roll i det här skedet snarare är politisk än militär. Avvecklingen av kärnvapenavtalen betraktades som en oroväckande trend i världspolitiken. Å andra sidan konstaterades att det råder ett tyst samförstånd mellan kärnvapenmakterna om att undvika att det konventionella kriget eskalerar till en kärnvapenkonflikt.
På finländsk nivå ansågs kärnkraften vara en nödvändig lösning under en övergångsperiod då det gäller att ta avstånd från fossila bränslen och att utveckla en hållbar energiekonomi. När det gäller fredlig användning av kärnkraft anses Finland vara ett land där användningen av kärnkraft är säker. NATO, som Finland nyligen anslöt sig till, har fastställt att kärnvapen inte får importeras till de nya medlemsstaterna.
Följande tema var energiförsörjning med en översikt över Västra Finlands energiförsörjningsområde. Ordföranden för Västra Finlands EHO-regionkommitté Heikki Paananen konstaterade att det finländska elsystemet som baserar sig på centraliserade kraftverksenheter håller på att förändras i och med vindkraften och andra nya energiformer. De största nuvarande riskerna för energiförsörjningen anses vara tekniska fel, marknadsstörningar och elbrist i systemet. Hot mot lågspänningsnäten är dessutom olika klimatstörningar, till exempel åskstormar, störningar och skador.
Inom energiförsörjningen har man under senare tid särskilt förbättrat upprätthållandet av lägesbilden, den materiella beredskapen, reservkraften samt personalutbildningen och beredskapsplaneringen. Läget visavi den kommande vintern ansågs vara bättre än i fjol. Beredskapen, övervakningen och vaksamheten upprätthålls och beredskapen inför olika störningar utvecklas.
Utvecklingen av samarbetet stärker den regionala säkerheten
I den andra delen av programmet för den övergripande säkerhetsdagen utfördes en störningsövning samtidigt i fem landskap. Vid övningen granskades samarbetet mellan olika sektorer i olika störningssituationer. Syftet med störningsövningen var att upptäcka hinder för samarbetet inom beredskapen och att planera nödvändiga åtgärder för att utveckla samarbetet mellan organisationer, sektorer och regioner.
De viktigaste iakttagelserna och utvecklingsmålen i störningsövningen var hur komplext samarbetet är. Samarbetet har å andra sidan utvecklats och övats utgående från fjolårets kriser. Att satsa på beredskapen hos medborgare och näringsliv och att informera om den ansågs vara ett viktigt utvecklingsmål. I störningssituationer ansågs det viktigt att kommunikationen når ut och att budskapet förenhetligas. Det ömsesidiga beroendet mellan aktörerna accentuerades i diskussionerna och observationerna.
Den övergripande säkerhetsdagen ordnas nästa gång våren 2024.
Mer information:
Taru Ruutiainen, överinspektör
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
tfn 0295 018 536
Harri Varhama, utvecklingschef
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
tfn 0295 018 558
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.