Minneslista för aktörer inom småbarnspedagogiken i början av hösten
Höstens verksamhetsperiod är redan i full gång inom småbarnspedagogiken. Vi har sammanställt en minneslista som stöd för er. Med hjälp av den kan ni stärka en säker och smidig vardag.
Säkerhet
Barnen ska garanteras en trygg inlärnings- och uppväxtmiljö. Vi på Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland vill fästa er uppmärksamhet särskilt vid barnens säkerhet under utomhusvistelsen.
Informera alla användare om hur man stänger portarna på gårdarna och hur de används på ett säkert sätt. Portarna ska vara lätta att låsa men ändå inte gå att öppna av barnet. Instruera vårdnadshavarna och andra som använder portarna om hur de används på ett säkert sätt. Gå också igenom anvisningarna med personalen så att ni kan säkerställa gårdens säkerhet och att portarna stängs.
Utflykter
En lyckad daghemsutflykt börjar alltid med omsorgsfull planering av utflykten. Gör upp en plan för utflykten i god tid och låt daghemmets föreståndare godkänna den. Hen har helhetsansvaret för daghemmets säkerhet. I planen för utflykten ska ni även beakta de anvisningar anordnarna av småbarnspedagogiken har utarbetat för utflykterna.
Planera endast sådana utflykter som alla barn i gruppen kan delta i med tanke på sin utvecklingsnivå och hälsa. Om utflykten endast gäller en del av barngruppen ska ni komma överens om saken och informera separat.
Om ett barn rymmer eller försvinner
Uppdatera anvisningarna för nödsituationer och gå regelbundet igenom dem med personalen. Förbered er på en eventuell rymningssituation med tillräckligt tydliga och konsekventa anvisningar. Det är bra att öva på anvisningarna ifall en verklig situation inträffar.
I anvisningarna för hur man ska agera om ett barn rymmer eller försvinner ska åtminstone följande framgå:
- vem ansvarar för att organisera spaningarna
- vem ansvarar för att informera myndigheterna
- vem ansvarar för att informera vårdnadshavarna
- riskkartläggning av närområdet och omsorg för de andra barnens säkerhet
Likaså är det bra att planera hur ni informerar enhetens övriga kunder samt hur ni i efterhand går igenom situationen tillsammans med barnen, vårdnadshavarna och personalen.
Situationer där ett barn försvinner ska dokumenteras så noggrant som möjligt och i realtid. Kom också på förhand överens om ansvaret för dokumenteringen.
Ledning och organisering av säkerheten inom småbarnspedagogiken (Utbildningsstyrelsens webbplats)
Anmärkningsförfarande
Enligt 54 § i lagen om småbarnspedagogik ska vårdnadshavare som är missnöjda med kvaliteten på småbarnspedagogiken eller med bemötandet i samband med den ha rätt att framställa anmärkning till den ansvariga tjänsteinnehavaren.
Det ska vara lätt för vårdnadshavarna att göra denna anmälan och se därför till att anvisningarna finns lättillgängliga. Erbjud dessutom anvisningar för hur man ska göra anmälan. Ni kan själva avgöra hur anmälan görs och hur ni informerar om processen. I första hand ska anmälan dock vara skriftlig.
Elektroniska tjänster
Vi vill ännu påminna kommunerna om gemensamt överenskomna anvisningar som gäller meddelanden som kommer in via en e-tjänst. Vänligen se alltså till att avsändaren genast får en kvittering på att en elektronisk handling har tagits emot.
Anmälan kan skickas som en automatisk kvittering från systemet (t.ex. i formen "Ditt meddelande har anlänt till kommunens registratorskontor") eller på något annat sätt utan dröjsmål.
Det finns tidsfrister för myndigheternas begäran om utredning och andra åtgärder, och därför är det viktigt att bekräfta tidpunkten för mottagandet av meddelandet.
Mer information:
- Lagen om småbarnspedagogik 10 § och Grunderna för planen för småbarnspedagogik 2022, kapitel 3.2
- Grunderna för planen för småbarnspedagogik 2022, kapitel 4.5 samt https://www.oaj.fi/sv/var-bransch/lararens-ansvar-och-skyldigheter/
- Räddningslagen 3 §, 14 § och 15 §
- Lagen om småbarnspedagogik 54 §
- Lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet 12 §
Kontakter
Om

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.