Bekämpningen av fågelinfluensa behandlades på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands Forum för gårdstillsyn och tillstånd
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands Forum för gårdstillsyn och tillstånd samlades den 18 oktober 2023 i Toholampi. Bekämpningen av fågelinfluensa och andra djursjukdomar samt den kommande regionförvaltningsreformen präglade diskussionen.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands Forum för gårdstillsyn och tillstånd som ordnades som ett hybridmöte den 18 oktober 2023 samlade myndigheter och producentorganisationer inom lantbruksnäringen. Syftet med forumet som sammanträder halvårsvis är att utbyta information och synpunkter om aktuella fenomen som påverkar verksamheten.
Överdirektör Marko Pukkinen öppnade forumet genom att beskriva regionförvaltningsreformen vad gäller de planerade ändringarna i tillstånds- och tillsynsorganisationen för lantbruksnäringen.
- Syftet med reformen är en enhetligare tillstånds- och tillsynspraxis mellan olika regioner. Utvecklingsprincipen är en sektorsövergripande verksamhet. Detta innebär i första hand att tillstånds-, tillsyns- och styrningsuppgifterna koncentreras till ett nytt sektorsövergripande ämbetsverk, sammanfattade Pukkinen.
Pukkinen konstaterade att det nationellt unika Forumet för gårdstillsyn och tillstånd torde ändra form eftersom regionindelningen förnyar verksamheten. Regionförvaltningsreformen träder i kraft i början av 2026.
Fågelinfluensan oroar
Enhetschef Jaana Mikkola redogjorde för Livsmedelsverkets erfarenheter gällande identifiering av djursjukdomar, välfärd och hälsa. Den största förändringen inom förvaltningsområdet ansågs vara reformen av lagen om djurvälfärd fr.o.m. 1.1.2024. Reformen medför ändringar bland annat i kraven på separata sjukutrymmen på djurhållningsplatser. Anvisningar, ändringar i informationssystemen och utbildning i ämnet bereds som bäst.
Som aktuella djursjukdomar lyfte Mikkola fram både fågelinfluensa och afrikansk svinpest (ASF). Mikkola konstaterade att ett gott sjukdomsskydd är det säkraste sättet att förhindra att afrikansk svinpest når finländska svinstall. Sjukdomen har påträffats i flera europeiska länder.
I och med bekämpningen av fågelinfluensa har Livsmedelsverket avhjälpt de vanligaste anmälningspliktiga bristerna i registret över djurhållningsplatser för pälsdjur. Registret innehåller för närvarande 430 djurhållningsplatser för pälsdjur som anmälts som aktiva. Hittills har 31 fall av högpatogen fågelinfluensa konstaterats på pälsfarmer, 32 fall hos vilda fåglar och dessutom hos vilda rävar och uttrar. Kartläggningen av fågelinfluensa hos pälsdjur genomförs på alla pälsfarmer i landet. Inom den smittade zonen gäller för närvarande ett förbud att hålla fjäderfä och andra fåglar utomhus.
- Det primära är fortfarande att förhindra att sjukdomen sprids och att utreda var viruset förekommer, konstaterade Matti Nyberg, chef för enheten för miljö- och hälsoskydd vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.
- Arbetet fortsätter genom myndighetssamarbete, och även samarbetet mellan myndigheter och näringsidkare är viktigt, konstaterade Nyberg.
Regionförvaltningsverkets arbetarskydd har utfört inspektioner på pälsfarmer medan djuren avlivats. Chefen för ansvarsområdet för arbetarskyddet Hanna Makkula berättade att inspektionerna har avslöjat varierande skyddspraxis, men läget har förbättrats i takt med att arbetet framskridit. Att arbetet är tungt och förhållandena varierande försvårar skyddsåtgärderna, likaså uppdateringarna av anvisningarna.
Tillstånds- och tillsynsarbetet i spetsen för den gröna omställningen och satellitövervakningen
Inom regionförvaltningsverkens tillståndsbehandling inleddes vid ingången av 2023 tillämpningen av ett företrädesförfarande för projekt som främjar den gröna omställningen. Företräde ges projekt där förfarandet om att inte orsaka betydande skada (DNSH) har beaktats i verksamheten. Projekten gäller bland annat framställning av väte, syntetisk metan, biogas och produktion av vattenkraft samt byggande av energibrunnar.
Ulf-Erik Häggvik, övervakningschef vid NTM-centralen i Österbotten, berättade att åkerövervakningarna har minskat genom att man börjat använda satellitövervakning. Satellitövervakningens automatiska system är så kallad självlärande teknik som man under de kommande åren strävar efter att utveckla och utvidga till andra övervakningsområden. I fråga om satellitövervakningen har NTM-centralerna ålagts en ny skyldighet att övervaka kvaliteten.
NTM-centralernas djurövervakning för innevarande år har på det hela taget slutförts. Begäranden om utredning besvarades snabbt och processen var smidig. Som utmaningar nämnde Häggvik terrängbesiktningarna i anslutning till miljöavtalen. Arealerna i miljöavtalen håller på att ändras på gårdsnivå.
Häggvik påminde dessutom om att statsborgen för gårdar med betalningssvårigheter kan sökas under tiden 13.10–10.11.2023. År 2023 kom det in många ansökningar om investeringsstöd för jordbruk, särskilt energiinvesteringar.
Vargsituationen och beredskapen inför djursjukdomar oroar gårdarna
Jan-Ove Nyman, verksamhetsledare för Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) i Mellersta Österbotten, förmedlade näringsidkarnas oro över den allt besvärligare vargsituationen i regionen som utgör ett hot mot husdjuren. Vargfrågan samt andra initiativ som gäller investeringar och stöd har nyligen lämnats till jord- och skogsbruksministeriet för avgörande.
Näringsidkarna efterlyste beredskap hos myndigheterna för att fågelinfluensa sprids till broilergårdar. En annan fråga näringsidkarna funderade kring var huruvida myndighetens resurser är tillräckliga vid flera samtidiga kriser med djursjukdomar.
Som svar på oron redogjorde Nyberg för aktuella beredskaps- och handlingsplaner som hänför sig till djursjukdomar. Beredskapen upprätthålls genom utbildningar och övningar. Överdirektör Pukkinen tillade att finansministeriet har reagerat på fågelinfluensasmittorna med den snabbhet som krävs och möjliggjort tilläggsresurser för bekämpningen av sjukdomen.
Västra och Inre Finlands regionala forum för gårdstillsyn och tillstånd sammanträder nästa gång i april 2024.
Information om förnyandet av djurskyddslagen på Livsmedelsverkets webbplats.
Information om fågelinfluensan på Livsmedelsverkets webbplats.
Mer information:
Överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582
[email protected]
Enhetschef Matti Nyberg, tfn 0295
[email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.