Hushållsvattnet uppfyllde kvalitetskraven i Södra Finland – i målen är järnmängden ännu ett problem
Rapporten om tillsynen över hushållsvattnet vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland 2022 är publicerad. Med några kortvariga undantag uppfyllde hushållsvattnet kvalitetskraven. Kvalitetsmålen uppnåddes också i stor utsträckning. De observerade avvikelserna berodde på rörledningarna i vattendistributionen, på kvaliteten av råvattnet och att vattnet låg länge i vattennätet.
Provtagningen inom myndighetstillsynen inom hälsoskyddet förbättrades jämfört med året innan. År 2021 var provtagningen till vissa delar bristfällig till och med i vartannat vattendistributionsområde, nu bara i var femte. Orsakerna till bristen på analyser var fel i laboratorierna och läsningen av provtagningsplanerna.
Tre avvikelser från kvalitetskraven
I regel uppfyllde hushållsvattnet i Södra Finland kraven i lagstiftningen och är hälsosamt för användaren. Tre vattenförsörjningsområden drabbades av störningar som ledde till att kvalitetskraven inte uppfylldes.
- I ett vattendistributionsområde var kopparhalten 0,2 mg/l högre än kvalitetskraven. Orsaken till det här var fastighetens egna rör. Situationen omfattade cirka 500 personer.
- I ett vattendistributionsområde var fluoridhalten 1,7 mg/l vid ett gränsvärde på 1,5 mg/l. Situationen varade i högst sex dagar och berörde 2 500 personer. Avvikelsen berodde på att utrustningen som används för omvänd osmos för att avlägsna fluorid byggdes ut, och utrustningen var ur drift under utbyggnaden.
- I ett vattenförsörjningsområde uppfyllde den analyserade nickelhalten på 22 µg/l inte kvalitetsnormen på 20 µg/l. Tagningen av tilläggsprov och utredningen av situationen gjordes först följande år. Störningen berörde 80 vattenkonsumenter.
Observationer som strider mot kvalitetsmålen
Kvalitetsmålen har satts upp för att beskriva vattnets allmänna lämplighet i stället för hälsosamhet. Flest avvikelser orsakade hög järnhalt i vattnet: 2,9 % av mätresultaten av järn uppfyllde inte kvalitetsmålen.
”Även under tidigare år har avvikelserna i målen varit störst gällande järnmängden. De finns i cirka 3% av forskningsresultaten, och samma situation fortsätter också i år", berättar Sini Mustakallio, överinspektör inom miljö - och hälsoskyddet vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Största delen av de järnhalter som överstiger kvalitetsmålen mättes i tre vattenförsörjningsområden. Orsaken var järnfällning i fastighetens vattenledningsnät och ett litet flöde i nätet. I två vattendistributionsområden var orsaken råvattnets egenskaper. I ett av områdena byggs en ny, effektivare vattenreningsanläggning för att få järnhalten att sjunka.
Andra avvikelser från kvalitetsmålen observerades enstaka eller några gånger med sensoriska parametrar, dvs. lukt, smak, grumlighet och färg samt för mätresultaten för mangan, aluminium och temperatur.
De riksomfattande sammandragen av tillsynen publiceras på Institutet för hälsa och välfärds webbplats för hushållsvatten när de är färdiga.
EU-rapporten om tillsynen över hushållsvatten sammanställdes för sista gången utifrån tillsynsuppgifterna för 2022 på det sätt som varit brukligt sedan 2003. I fortsättningen rapporteras på det sätt som de nationella bestämmelserna om hushållsvatten som baserar sig på det reviderade dricksvattendirektivet (EU) 2020/2184 förpliktar till. Vattendistributionsområdenas vattenkvalitetsuppgifter publiceras på vesi.fi-webbplatsen så snart resultaten har färdigställts. Till Europeiska kommissionen sammanställs uppgifter som samlats in i tillsynsdatasystemen om avvikelser från kvalitetskraven, större störningssituationer och beviljade dispenser.
Kontaktuppgifter
Överinspektör för miljö- och hälsoskyddet Sini Mustakallio, tfn 0295 016 171
[email protected]
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.