Regionförvaltningsverket i Södra Finland ordnar beredskapsövningen UUSIMAA23: beredskap i samarbete över organisationsgränserna
UUSIMAA23 är en regional beredskapsövning som arrangeras av Regionförvaltningsverket i Södra Finland och som samlar kommuner, välfärdsområden och andra regionala säkerhetsaktörer i Nyland för att öva samarbete under allvarliga störningssituationer och undantagsförhållanden. Övningen som kräver omfattande förberedelser når sin kulmen i slutet av november i och med ett aktivt skede där deltagarna får öva på att hantera en fiktiv befolkningskyddssituation.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland arrangerar år 2023 övningen UUSIMAA23 med nästan tusen deltagare från tiotals organisationer i Nyland. Målet är att utveckla i synnerhet samarbete utöver att de deltagande organisationerna utvecklar sin egen beredskap. Regionförvaltningsverkets beredskapsövning är ett unikt tillfälle att samla regionala aktörer till ett gemensamt övningsbord för att främja den övergripande säkerheten i samhället.
Deltagarna övar på samarbete och egen beredskap
Att ordna beredskapsövningar hör till regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgifter inom samordningen av den regionala beredskapen. I övningen UUSIMAA23 deltar kommuner, välfärdsområden och andra centrala säkerhetsmyndigheter och -aktörer i Nyland. Övningen ger deltagarna möjlighet att utveckla sin beredskap och stärka samarbetet över organisationsgränserna.
"Övningen fullgör vår lagstadgade uppgift att samordna den regionala beredskapen", berättar räddningsöverinspektör Unto Usvasalo vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland, som ansvarar för arrangemangen kring övningen. "Detta är den första övningen i Nyland efter att välfärdsområdena inlett sin verksamhet och Finland har blivit medlem i Nato. Övningen är alltså en betydande satsning på beredskap med tanke på säkerhetssituationen som ju förändrats på många sätt."
Temat för övningen UUSIMAA23 är beredskapen hos myndigheter, kommuner och andra lokala aktörer i Nyland inför en fiktiv befolkningskyddssituation. Övningsscenariot grundar sig på en skärpt internationell situation, vilket har lett till försämrad samhällssäkerhet, störningar i den kritiska infrastrukturen och en betydande ökning av hotet om militärt våld.
Organisationerna kan för egen del öva även mer detaljerat på huvudscenariot och komplettera det. Varje organisation bestämmer själv i vilken omfattning den deltar i övningen.
UUSIMAA23 genomförs som skrivbordsövning på en virtuell övningsplattform. Övningen syns alltså inte i gatubilden, men den virtuella miljön gör det möjligt för deltagarna att effektivt öva olika situationer ur befolkningsskyddets synvinkel.
"De deltagande organisationernas engagemang i beredningen är nyckeln till en lyckad övning", konstaterar Unto Usvasalo. "Vi på regionförvaltningsverket vill erbjuda så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas tillsammans. Vi samlar aktörerna på en virtuell plattform, skapar lämpliga scenarier för övningen och ger deltagarna olika uppgifter enligt temat."
Som en del av övningen ordnas informationsmöten och workshoppar under hösten där man planerar övningens scenarier, preciserar organisationernas roller och ansvar i störningssituationer samt introducerar deltagarna närmare till övningen och till exempel användningen av den virtuella övningsplattformen.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland ordnar årligen en beredskapsövning i landskapet eller landskapen inom sitt område som samlar centrala myndigheter och säkerhetsaktörer. Beredskapsövningarna är myndigheternas beredskap som främjar den övergripande säkerheten och som säkerställer samhällets verksamhetsförutsättningar vid störningar under normala förhållanden och under undantagsförhållanden. De regionala beredskapsövningarna utvecklas 2022–2023 i regionförvaltningsverkens gemensamma projekt som har som mål att fastställa de effektivaste och enhetligaste sätten att ordna övningar på olika håll i Finland.
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.