NATO-konsekvenser och samarbete med rättsväsendet teman för den regionala beredskapskommittén i Sydvästra Finland
Konsekvenserna av Finlands NATO-medlemskap, både gällande den militära dimensionen och det civila samhällets försörjningsberedskap och beredskap i Finland och särskilt i Sydvästra Finland, granskades på den regionala beredskapskommittén i Sydvästra Finlands möte. Beaktandet av myndighetssamarbetet och rättsliga grunder i beredskapen och övningsverksamheten togs också upp.
Säkerhetsforskaren, brigadgeneral ia. Juha Pyykönen, presenterade en översikt över de uppskattade konsekvenserna av NATO-medlemskapet för Finland och funderade också på Finlands framtida roll bland Natoländerna. Alliansen leder i framtiden till gemensamma mål i stället för att vi bara ser till våra egna nationella behov och resurser. NATO-medlemskapet medför nya krav på lagstiftningen gällande den nationella försörjningsberedskapen och beredskapen också för civilsamhället.
Säkerhetschefen i Björneborg, kommendör ia. Jukka-Pekka Schroderus, tog i sitt framförande upp de eventuella konsekvenserna av NATO-medlemskapet ur specifikt regionalt perspektiv. Det centrala kravet i alliansen är den verkliga förmågan att ta emot och ge hjälp. Konkreta åtgärder vidtas alltid på lokal eller regional nivå och i samarbete med alla aktörer. Ändringsbehoven gäller i fortsättningen bl.a. tillgången till myndighetstjänster och de vardagliga tjänster som kommunen tillhandahåller, där man måste beakta de ökande volymerna och kravet på flera kontaktspråk.
Beredskap är samarbete mellan kommuner, företag och myndigheter
I beredskapskommittén diskuterades förutom kommunernas beredskap också företagens beredskap i störningssituationer. Det är företagens eget ansvar att säkerställa att den egna verksamheten fortsätter, men en grundlig beredskap påverkar i större utsträckning samhällets funktion. Kommittén anser att beredskapen inom företagssektorn behöver utvecklas.
Åbo hovrätts president Pekka Määttä tog upp myndighetssamarbetet utgående från sina erfarenheter i praktiken. Han lyfte fram rättsstatsprincipen och det allmännas skyldighet att trygga medborgarnas rättsskydd också i störningssituationer.
En gemensam lägesbild är också viktig med tanke på rättsväsendets verksamhet, för att rättsstatsprincipen och rättssäkerheten ska kunna säkerställas i alla situationer. Det är också viktigt att myndigheterna övar tillsammans.
Överdirektör Räsänen var inne på samma linje som Määttä och konstaterade att beredskapskommittén har som uppgift att skapa ett sådant nätverk som upprätthåller den regionala lägesbilden och de kontakter som behövs mellan olika myndigheter och aktörer i störningssituationer.
Mer information:
- överdirektör Leena Räsänen, tfn 0295 017 385
- räddningsöverinspektör Sami Iso-Lauri, tfn 0295 018 105
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.