Perspektiv på studier och förtroende för den egna förmågan – 16 miljoner euro till ungdomsverkstäder
Regionförvaltningsverken har fattat beslut om understöd för verkstadsverksamhet för unga. I verkstadsverksamheten för unga får den unga hjälp med att komma in till en utbildning, arbetslivet eller andra tjänster som hen behöver.
Regionförvaltningsverken har i år beviljat lite mer än 16 miljoner euro i statsunderstöd till 217 anordnare av verkstadsverksamhet för unga. En förutsättning för att få understöd är att undervisnings- och kulturministeriet har beviljat rätt till statsunderstöd samt att det ordnas högklassig, verkningsfull verkstadsverksamhet för unga. Ungdomsverkstäderna är ungdomsarbete som förverkligar de syften och utgångspunkter som anges i ungdomslagen.
Nyckeltal för 2022 och de ungas erfarenheter
Enligt den statistik som regionförvaltningsverken och undervisnings- och kulturministeriet samlat in deltog 12 144 personer i ungdomsverkstäderna 2022. Deltagarna representerade olika utbildningsbakgrunder. Största delen av dem hade endast avlagt grundskolan. Den näst största gruppen var unga som också hade avlagt en yrkesexamen eller högskoleexamen på andra stadiet. Dessutom fanns det unga som gått gymnasiet eller någon annan utbildning.
De unga förberedde sig i verkstaden enligt sina individuella behov, i genomsnitt 3–4 dagar i veckan och under 3–6 månader. Av dem hänvisades 4 127 ännu under samma år vidare till utbildning, arbetslivet eller någon annan handledd åtgärd. Över årsskiftet fortsatte 4 406 ungdomar som deltagare på verkstaden.
Ungdomsverkstädernas kvalitet och effektivitet följs upp bland annat med Sovari-indikatorn. Cirka en fjärdedel av de unga som deltog i verkstadsverksamheten besvarade Sovari-enkäten 2022. Av respondenterna uppgav 88 procent att de behövt stöd för framtidsplaner samt för studie- och arbetslivsfärdigheter. Stöd för livskompetens, självkännedom och sociala färdigheter uppgav 82 procent ha behövt stöd för. Av respondenterna upplevde å sin sida 76 procent ett behov av stöd i att hantera vardagen. Största delen av respondenterna bedömde stödet från verkstaden inom olika delområden som åtminstone ganska bra. Beroende på stödets karaktär upplevde endast 11 procent att stödet var otillräckligt.
De unga som svarade på Sovari-enkäten bedömde verkstadsverksamhetens inverkan på sitt liv verbalt till exempel så här:
- ”Perspektiv på studier och förtroende för den egna förmågan.”
- "Det viktigaste jag fått från verkstaden är rytmen och motivationen samt en god gruppanda."
- "Självsäkerheten har ökat och jag är klart mer social än tidigare."
Regionförvaltningsverken anser att det är viktigt att man tillsammans sörjer för ungdomsverkstädernas kvalitet och effektivitet. Undervisnings- och kulturministeriet, kompetenscentret för riktat ungdomsarbete Into och de regionala koordinatorerna utövar särskilt samarbete. De regionala nätverken för ungdomsverkstäderna, som upprätthålls av koordinatorerna, verkar i alla landskap och vid sidan av dem finns också ett svenskspråkigt nätverk. Bland annat ledarnas kompetens, det regionala samarbetet och kollegial utveckling stärks med hjälp av nätverken.
Beviljade stöd per område
Bakom länkarna ser du stöden som regionförvaltningsverken beviljat i sina områden:
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Det beviljades 5 103 000 euro i understöd till 52 sökande.
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Det beviljades 1 748 000 euro i understöd till 26 sökande.
Regionförvaltningsverket i Lappland
Det beviljades 995 000 euro i understöd till 17 sökande.
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Det beviljades 2 180 000 euro i understöd till 33 sökande.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Det beviljades 4 230 000 euro i understöd till 62 sökande.
Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Det beviljades 2 003 979 euro i understöd till 23 sökande.
Läs mer
- Sovari-indikatorn: Into – uppsökande ungdomsarbete och verkstadsverksamhet (intory.fi) (på finska, kort på svenska allmänt)
- Statistik över ungdomsverkstäderna: Statistik över ungdomsarbetet
- Regionförvaltningsverkets understöd för undervisnings- och kulturverksamhet: Aviavustukset.fi
Mer information
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
överinspektör Tiina Mattila, tfn 0295 016 555
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
överinspektör för ungdomsväsendet Laura Oksanen, tfn 0295 016 150
Regionförvaltningsverket i Lappland
överinspektör för ungdomsväsendet Susanna Lammassaari, tfn 0295 017 383
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
överinspektör för ungdomsväsendet Niclas Risku, tfn 0295 018 051
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
överinspektör för ungdomsväsendet Annika Palola, tfn 0295 018 817
överinspektör för ungdomsväsendet Päivi Pienmäki-Jylhä, tfn 0295 018 819
Regionförvaltningsverket i Norra Finland
överinspektör för ungdomsväsendet Kirsi-Marja Stewart, tfn 0295 017 652
E-postadresser: [email protected]
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.