Coronapandemin och kriget i Ukraina påverkade barns och ungas liv
Barns och ungas mentala kristålighet har varit illa ansatt. Det har lett till störningsbeteende, utslagning, illabefinnande och minskad delaktighet.
– Inom ansvarsområdet för undervisnings- och kulturverksamhet var förebyggande av utslagning bland barn och unga en av de viktigaste prioriteringarna i vår verksamhet i fjol. Dessutom var vårt mål att stödja deras psykiska, fysiska och sociala välbefinnande samt mentala kristålighet, berättar direktör Anu Liljeström.
Över 83 miljoner euro i statsunderstöd
Statsunderstöden är ett av de viktigaste sätten att stödja anordnare av småbarnspedagogik och undervisningsverksamhet samt kommunernas ungdoms-, idrotts- och biblioteksverksamhet. Med statsunderstöden stöddes bland annat möjligheter till hobbyverksamhet, främjande av läsning, platser för idrottsverksamhet och utveckling av verksamheten. Syftet med understöden är att främja i synnerhet barns och ungas delaktighet och att stödja de ungas välbefinnande.
– I fjol delade vi ut sammanlagt över 83 miljoner euro i statsunderstöd. Nästan alla kommuner i Fastlandsfinland fick understöd, fortsätter Liljeström.
Över 41 000 personer i fortbildning
Regionförvaltningsverken ordnade över 480 fortbildningar för bildningsväsendets personal 2022. Drygt 41 000 personer deltog – cirka 85 deltagare per utbildning. – Genom utbildningarna stödde vi personalens förmåga att utföra sitt arbete ännu bättre i kommunerna. I fortbildningen kunde vi snabbt reagera på konsekvenserna av kriget i Ukraina, säger Liljeström.
– Vi ordnade fortbildningen huvudsakligen som webbinarier och webbkurser, för att deltagarna också skulle kunna delta i utbildning utanför sin egen region. När coronapandemin mattades av ordnade vi också fysiska sammankomster, fortsätter Liljeström. – Dessutom använde vi videoproduktioner, poddar och sociala medier. Vid tillställningarna fäste vi större uppmärksamhet än tidigare vid facilitering och deltagarnas delaktighet. Responsen vi fick på utbildningarna var i regel positiv: medeltalet var 4,2 av 5.
Dessutom stödde regionförvaltningsverken kommunernas verksamhet i regionala sektorsspecifika nätverk. – Vi ordnade betydligt fler webbevenemang än tidigare, säger Liljeström.
Lagändringarna ökade behovet av informationsstyrning och utbildning i kommunerna. En central lagändring gällde tillståndsplikten för privat småbarnspedagogik, som medförde tilläggsarbete för regionförvaltningsverken hösten 2022. Övergången till tillståndsplikt krävde också omfattande beredningsarbete av regionförvaltningsverken.
Regionförvaltningsverkens verksamhetsberättelse (bokslut 2022) (på finska)
Mer information:
direktör Anu Liljeström, tfn 0295 016 224
[email protected]
riksomfattande koordinator för bokslutet 2022 inom ansvarsområdet för undervisnings- och kulturväsendet
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.