Beredskapssamarbetet och informationsutbytet intensifierades 2022
I och med förändringarna i säkerhets- och verksamhetsmiljön intensifierades samarbetet mellan regionförvaltningsverkens ansvarsområden för räddningsväsendet och beredskapen i synnerhet i beredskapsrelaterade uppgifter. Bland annat nätverk, seminarier och beredskapsövningar stärkte olika samhällsaktörers beredskap att agera i störnings- och undantagssituationer. Ansvarsområdena deltog även aktivt i planeringen av välfärdsområdenas verksamhet. Regionförvaltningsverkens verksamhetsberättelse 2022 har publicerats.
Intensivare regionalt samarbete i beredskapsfrågor låg i fokus i regionförvaltningsverkets arbete under 2022. Säkerhetsmiljön förändrades radikalt, vilket regionförvaltningsverken reagerade på genom att sammanställa en lägesbild, upprätthålla nätverk, utöka samarbetet och anvisa mer resurser till skötseln av beredskapsuppgifter. Myndigheter, kommuner och andra centrala samhällsaktörer deltog aktivt i samarbetet och informationsutbytet i beredskapsfrågor.
Som särskilt viktiga upplevdes beredskapskommittéernas och andra regionala säkerhetsstrukturers nätverksbaserade sätt att arbeta där man samordnade den regionala beredskapen och den gemensamma lägesbilden. Detta kompletterades av regionala beredskapsseminarier och en regional försvarsutbildning. Vid tillställningarna vidareutvecklades organisationernas samarbete i olika beredskapsfunktioner och organisationerna fick mångsidig information om hur de ska agera i störnings- och undantagssituationer.
”Genom regionalt beredskapssamarbete, samordning av beredskapsplaneringen och effektiva beredskapsövningar har regionförvaltningsverken för sin del säkerställt att samhället har förutsättningar att fungera vid omfattande störningssituationer och undantagsförhållanden”, konstaterar direktör Petteri Koskinen.
Under 2022 ordnade regionförvaltningsverken
- 59 möten i de regionala beredskapskommittéerna
- 4 regionala beredskapsövningar
- 14 huvudkurser i regionalt försvar
- 10 fortsättningskurser i regionalt försvar
- en regional specialförsvarskurs.
Delaktiga i planeringen av välfärdsområdenas räddningsväsende
Regionförvaltningsverkens ansvarsområden för räddningsväsendet och beredskapen deltog i beredningen av välfärdsområdena både i inrikesministeriets tillfällen och inom sina verksamhetsområden. Ansvarsområdena bedömer och övervakar kvaliteten och nivån på samt tillgången till räddningsväsendets tjänster. I beredningen behandlades bland annat hur välfärdsområdenas räddningsväsende ska övervakas på ett enhetligt och jämlikt sätt. Regionförvaltningsverken utarbetar gemensam tillsynspraxis för att säkerställa en jämlik och enhetlig tillsyn över räddningsväsendets tjänster.
Regionförvaltningsverkets verksamhetsberättelse 2022 (bokslut 2022) (på finska)
Mer information
Riksomfattande
direktör Petteri Koskinen, tfn 0295 017 544
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
direktör Tommi Laurinen, tfn 0295 016 144
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
direktör Taina Rautio, tfn 0295 017 042
Regionförvaltningsverket i Lappland
direktör Joni Henttu, tfn 0295 017 364
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
direktör Ilkka Horelli, tfn 0295 018 061
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
direktör Tarja Wiikinkoski, tfn 0295 018 800
Regionförvaltningsverket i Norra Finland
direktör Petteri Koskinen, tfn 0295 017 544
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.