Framförhållning är den bästa beredskapen inför förändringarna i omvärlden
I samarbetsgruppen för övergripande säkerhet skapades nätverk och framfördes senaste nytt om uppdateringen av samhällets säkerhetsstrategi, beredningen av nationella riskbedömningar, cyberhoten och beredskapen inför dem samt om säkerhetsfrågor inom EU.
Samarbetsgruppen för övergripande säkerhet, som sammanträdde under ledning av Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland, diskuterade 29.3.2023 beredskap, framförhållning, samarbete och förändringarna i vår omvärld.
Ordförande för sammankomsten, överdirektör Marko Pukkinen, påminde om att vår omvärld just nu är svår att förutse.
”I dagsläget är det svårt att skilja mellan inre och yttre säkerhet. Också vårt nära förestående NATO-medlemskap återspeglas i vår säkerhet och i vår framtida beredskap. När det gäller säkerhetsfrågor har vi tagit ett stort steg framåt jämfört med situationen för några år sedan.”
Finland satsar på planering och övning
Under dagen fick deltagarna en heltäckande bild av uppdateringen av samhällets säkerhetsstrategi, beredningen av nationella riskbedömningar, cyberhoten och beredskapen inför dem, samt av EU:s säkerhetsfrågor.
Avsikten är att säkerhetsstrategin ska uppdateras före nästa år. Mirva Ojala, specialsakkunnig i Säkerhetskommittén, berättade att förslag från landskapsförbunden och kommunerna för närvarande samlas in i samarbete med Kommunförbundet. I uppdateringsarbetet beaktas allt noggrannare också den mentala kriståligheten.
Ojala påminde också om att krismedvetenheten i Finland för närvarande är starkare än på flera årtionden. Man satsar på beredskap, planering och övning. Också betydelsen av internationellt samarbete har identifierats och regionutvecklingen beaktas ur beredskapssynvinkel, utan att kommunernas centrala roll glöms bort.
Cybersäkerhetsexperten Catharina Candolin från OP-gruppen fördjupade åhörarnas förståelse för cyberpåverkan och hur man kan försvara sig mot den.
Maria Kokkonen, tf. chef för EU-kommissionens representation i Finland och chef för politisk rapportering, berättade bland annat om hur EU:s gemensamma räddnings- och sjukvårdsmaterial lagras i Finland. I och med projektet blir Finland en viktig aktör när det gäller att öka säkerheten i Europa.
Den övergripande säkerheten baserar sig på omfattande samarbete
Ett av målen för seminariedagen var att öka samarbetet och skapa nätverk.
”Den övergripande säkerheten är en finländsk samarbetsmodell för beredskap där samhällets livsviktiga funktioner sköts gemensamt, i samarbete mellan myndigheter, kommuner, organisationer och näringslivet. Också den här dagen har för sin del ökat samarbetet inom vårt område”, betonade överdirektör Marko Pukkinen.
Tillställningen för samarbetsgruppen för övergripande säkerhet ordnades samtidigt i Vasa, Tammerfors, Jyväskylä och på webben i form av ett seminarium där cirka hundra centrala aktörer i regionen deltog.
Mer information:
Överdirektör Marko Pukkinen, [email protected], tfn 0295 018 582
Direktör Tarja Wiikinkoski, [email protected], tfn 0295 018 800
Utvecklingschef Harri Varhama, [email protected] tfn 0295 018 558
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.