Beredskapskommittén: finländarna har engagerat sig bra i spartalkot för el
Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde för sista gången i år. Beredskapskommittén fäste uppmärksamhet vid en eventuell elbrist och hur vi ska bereda oss på den.
Många anföranden tog upp elsystemets funktionsduglighet och en eventuell brist på el vid den regionala beredskapskommitténs möte. Det talas i stor utsträckning om saken i företagen och i organisationerna.
”Att förbereda sig på elbrist har legat i fokus hos alla organisationer. Man ska vara beredd, det är en bra sak”, konstaterade överdirektör Marko Pukkinen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.
Stamnätsbolaget Fingrid bedömde den 14 december att det inte behövs några cirkulerande elavbrott, åtminstone inte före jul, om finländarna fortsätter sin måttliga förbrukning av el på samma sätt som under de senaste veckorna.
”Vi har varit mycket engagerade i spartalkot av el. Finländarna har verkligen tänkt på hur de kan försöka spara el. Och vi har också klarat av det”, sade Pukkinen.
Kritiska eldriftsställen ska anmälas
Företrädaren för ELVAR-kommittén (näringslivets regionala beredskapssamarbete) påminde om att alla elnätsinnehavare måste uppdatera de kritiska eldriftsställena.
Genom statsrådets förordning om kritiska eldriftsställen tryggas de funktioner som är nödvändiga med tanke på ledningen av och säkerheten i samhället i störnings- och elbristsituationer och under undantagsförhållanden på ett mer enhetligt sätt än tidigare. Förordningen trädde i kraft 9.12.2022.
I händelse av eventuell elbrist och elavbrott önskar nödcentralerna att man kontrollerar reservströmförsörjningen för larmanordningar i förväg. På det sättet kan man undvika onödiga felmeddelanden till nödcentralerna från larmanordningar som inte fungerar.
Fungerande demokrati, innovativ ekonomi och jämlikhet skapar förutsättningar för välfärden
Regionförvaltningsverkets överdirektör Marko Pukkinen konstaterade i sin översikt att utsikterna för ekonomin och behovet av åtstramning av de offentliga finanserna kan försämra medborgarnas liv.
”De beslut som fattas kommer att försvåra människors liv på kort sikt. Det kan innebära att man förlorar intjänade förmåner. Stödpolitiken kommer säkert att ändras. Alla måste kompromissa.”
Men Pukkinen påminde ändå om att vi har en fungerande demokrati, att ekonomin är innovativ och att samhället på många sätt är jämlikt.
”Det skapar förutsättningar för att Finland ska förbli ett välmående samhälle också i framtiden. Vi har de grundläggande faktorerna i skick.”
De ekonomiska utsikterna, räntehöjningarna inflationsutvecklingen oroar också företag som är kritiska för försörjningsberedskapen. De uppluckrade coronarestriktionerna i Kina har däremot lett till att leveranserna till väst har ökat. Därför kommer till exempel tillgången till olika komponenter att bli bättre.
Församlingarna har uppdaterat sina beredskapsplaner
Inom hälso- och sjukvårdens jourtjänster pågår för närvarande en mycket utmanande situation i många regioner. Kommunerna har ökat sin information till invånarna på grund av anhopningen inom hälso- och sjukvården.
Församlingarna har nu, eller senast i slutet av året, uppdaterat sina beredskapsplaner. I det här världsläget har det varit lätt känna motivation för uppdateringsarbetet, enligt stiftet. I Tammerfors stift har man under slutet av året betonat utvecklingen av beredskapen för andlig omsorg.
Vid beredskapskommitténs möte hördes också ett anförande av företrädaren för huvudstaben om informationsförsvarets roll i myndighetssamarbetet.
Samarbetet mellan säkerhetsmyndigheterna fungerar väl. Myndigheterna följer fortsättningsvis upp säkerhetsläget och beredskapen på ett intensifierat sätt. Också beredskapskommitténs möten är en del av den här beredskapen.
”Vi har gjort varandra medvetna om vad som händer i våra organisationer och skapat oss en lägesbild. Ni har gjort ett viktigt arbete under hela året och det har ni gjort bra”, tackade överdirektör Pukkinen beredskapskommittén.
Läs mer: Statsrådet utfärdade en förordning om eldriftsställen av kritisk betydelse
Mer information:
Överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.