Beredskapen i Sydvästra Finland blir starkare och intresserar också medborgarna
Sydvästra Finlands beredskapskommitté sammanträder regelbundet för att granska bilden av områdets övergripande säkerhet, som formas av medlemsorganisationernas iakttagelser om sin omvärld. Vid mötet i november gjordes iakttagelser bl.a. om att tillgången på arbetskraft, energi och komponenter försvåras, om situationen för ukrainska flyktingar i vår region och om att antalet coronasmittade igen börjat öka.
I Sydvästra Finland har tillgången på tillräcklig arbetskraft ytterligare försvårats. I synnerhet inom social- och hälsovården finns det både säsongsbetonad och långvarig brist på arbetstagare. Coronafallen har igen ökat särskilt bland de äldre och i riskgrupperna, vilket har ökat behovet av sjukhusvård i Egentliga Finland. Trots att behovet av isoleringsvård belastar sjukhusen har behovet av intensivvård ändå inte ökat.
Integrationen av flyktingar från Ukraina framskrider
Det kommer allt färre ukrainare till Finland. Vecka 44 registrerades endast 12 personer i mottagningssystemet. Den annalkande vintern kan ändå få folk att fly på nytt, också mot Finland. Migrationsverket och Finlands Röda Kors har förberett sig på att öka sin mottagnings- och nödinkvarteringskapacitet både i Egentliga Finland och i Satakunta.
I Sydvästra Finlands kommuner har man satsat särskilt på att öka studie- och sysselsättningsmöjligheterna för att integrera flyktingarna. Språkundervisning har ordnats både i finska och i den grundläggande utbildningen på barnets eget modersmål.
Medborgarnas medvetenhet om beredskapsärenden ökar
När det gäller försörjningsberedskapen har höjningen av energipriserna en negativ inverkan på många samhällssektorer, bland annat lönsamheten inom primärproduktionen. Dessutom försvåras produktionsprocesserna av brist på komponenter och råvaror och det syns som brist på slutprodukter.
Till ljuspunkterna i lägesbilden hör medborgarnas ökade intresse för sin egen beredskap, bl.a. en aktiv beredskap inför elavbrott.
De 72h-utbildningar som ordnas av Finlands Röda Kors och deras övriga beredskapsutbildningar har varit omåttligt populära.
Även andra aktörer strävar efter att stärka den psykiska kriståligheten och bland annat församlingarna strävar efter att öka sitt understöd till dem som har det sämst ställt.
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland upprätthåller olika samarbetsnätverk inom sitt område, såsom en regional beredskapskommitté. I den regionala beredskapskommittén deltar myndigheter och aktörer som är centrala för beredskapen i landskapen Satakunta och Egentliga Finland. Ordförande är regionförvaltningsverkets överdirektör. Beredskapskommitténs uppgift är att upprätthålla en regional säkerhetslägesbild, fungera som ett forum för samordning av beredskapen och för samarbetet och informationsutbytet i anslutning till den samt främja regional och lokal säkerhetsplanering och säkerhetssamarbete.
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.