Samarbetsgruppen för övergripande säkerhet har fokus på förändringar i den internationella verksamhetsmiljön
Samarbetsgruppen för övergripande säkerhet uppdaterade informationen om förändringar som har skett i verksamhetsmiljön med tanke på krigsvetenskap, geopolitiska rörelser och historien.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands samarbetsgrupp för övergripande säkerhet samlades den 2 november 2022 för att diskutera Rysslands anfallskrig och förändringarna i verksamhetsmiljön som det har orsakat. Återverkningarna av kriget på säkerhetsläget i Finland behandlades också.
I samarbetsgruppen för övergripande säkerhet fanns representanter för myndigheter, kommuner, näringslivet, organisationer och läroanstalter i landskapen Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten, det vill säga alla aktörer som behövs då vi som samhälle förbereder oss för olika slags störningssituationer.
Deltagarnas förståelse för den svårt förutsägbara internationella verksamhetsmiljön fördjupades under dagen. Den här typens fördjupande samtal som ger bakgrundsfakta hjälper aktörerna att förutse vad som kommer och dessutom identifiera eventuella nya hot.
Ett fungerande samhälle bygger på förtroende
Tarja Wiikinkoski, direktör för regionförvaltningsverkets ansvarsområde för räddningsväsendet och beredskapen påminde lyssnarna om vilken betydelse förtroende har. Förtroende håller samman vårt välfärdssamhälle.
”Att upprätthålla och stärka förtroendet är alldeles väsentligt i vårt samhälle. Och inte bara medborgarnas förtroende till myndigheterna utan också förtroendet mellan myndigheterna och å andra sidan mellan medborgarna”, sade Wiikinkoski.
Förtroende påverkar också nationens förmåga att fungera i störningssituationer. Landets försvar stöder sig på hela samhället och dess försvarsvilja. Enligt Ilmari Käihkö som är docent i krigsvetenskap kan detta ses också i läget i Ukraina, även om det först samlas in information med tanke på krigsvetenskap. Betydelsen av den lokala nivån är central med tanke på hur läget utvecklas.
I Finland har kommunerna en central roll med tanke på civilförsvaret. Därför måste det ännu mer än tidigare satsas på beredskapen på lokal nivå och på regional samordning av beredskapen.
Myndighetssamarbetet inom asylpolitiken har intensifierats på EU-nivå
Specialsakkunnig Tuukka Lampi från Europeiska migrationsnätverket berättade hur de senaste årens geopolitiska rörelser har förändrat EU:s och medlemsländernas migrationspolitik, särskilt vad gäller asylpolitiken.
Beredskap, hållbarhet, flexibilitet och lägesbild har kommit att bli nyckeltermer inom migrationspolitiken. Ett hållbart mottagningssystem har blivit en viktig del av säkerheten både nationellt och på EU-nivå. Därtill har instrumentalisering av migration bättre än tidigare identifierats till en egen helhet, vilket gör det möjligt att göra undantag från det allmänna asylförfarandet.
I Finland ändrades gränsbevakningslagen i juli och som en följd av ändringen kan mottagandet av asylansökningar nu centraliseras till separat fastställda gränsövergångar vid Finlands riksgräns. Lagen om interoperabilitet mellan Europeiska unionens informationssystem intensifierar å sin sida myndighetssamarbetet mellan EU-länderna.
Lägesbilden fördjupades också från historisk synvinkel. Europaparlamentsmedlem Nils Torvalds beskrev strukturer som under flera sekels tid har uppstått i olika samhällen. Om statens roll har en kuvande karaktär kan det i samhället inte uppstå sådana strukturer inom civilsamhället som är nödvändiga för att driva igenom reformer.
När dagen var slut kunde samarbetsgruppen för övergripande säkerhet konstatera att det fungerande civilsamhället i Finland och samarbetet mellan olika organisationer skapar en grund som det är bra att bygga vidare på också i framtiden.
Mer information
Direktör för ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen Tarja Wiikinkoski, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, tfn 0295 018 800
Utvecklingschef Harri Varhama, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, tfn 0295 018 558
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.