I beredskapsövningen Kaakko22 övar kommunerna i Sydöstra Finland och säkerhetsmyndigheterna att samarbeta vid allvarliga störningar och undantagsförhållanden
Regionförvaltningsverket i Södra Finland ordnar 30.11 –1.12 .2022 den regionala beredskapsövningen Kaakko22 för kommunerna och säkerhetsmyndigheterna i Södra Karelen och Kymmenedalen. Att ordna beredskapsövningar hör till regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgifter inom samordningen av den regionala beredskapen.
I beredskapsövningen Kaakko22, som ordnas av Regionförvaltningsverket i Södra Finland, övar kommunerna i Södra Karelen och Kymmenedalen tillsammans med andra säkerhetsmyndigheter att samarbeta vid allvarliga störningar och under undantagsförhållanden. Övningens aktiva skede ordnas 30.11–1.12 .2022 och den genomförs virtuellt: varje organisation deltar i övningen på sina egna kontor.
Teman för övningen Kaakko22 är omfattande påverkan, evakuering och mottagning av människor i olika situationer, elbrist och befolkningsskydd, som myndigheterna enligt lag är skyldiga att förbereda sig på. De teman som valts ut för övningen baserar sig på regionala riskbedömningar och på önskemål om aktuella teman från de största kommunerna och de centrala säkerhetsmyndigheterna.
”Ett av målen med övningen är att ge kommunerna och myndigheterna möjlighet att pröva hur deras egna beredskapsplaner fungerar”, berättar räddningsöverinspektör Sampsa Lintunen från Regionförvaltningsverket i Södra Finland. ”Målet är att främja förmågan hos de organisationer som är centrala för samhällets funktion att tillsammans hantera problemsituationer enligt scenariots teman.”
Att utveckla samarbetet och en gemensam lägesbildsprocess är de centrala målen
Ett viktigt mål med övningen Kaakko22 är också att öva samarbetet mellan myndigheterna och i synnerhet att utveckla en gemensam lägesbildsprocess.
”För att kunna hantera störningssituationer i samhället krävs det i praktiken alltid samordning av flera myndigheters verksamhet. Bakom ett smidigt samarbete ligger en gemensam lägesbildsprocess som deltagarna nu konkret kan öva”, konstaterar Sampsa Lintunen. ”Övningen hjälper att i praktiken visa vilka problem och utvecklingsbehov som kan uppstå i samarbetet mellan myndigheterna i en allvarlig störningssituation. Målet är att hitta fungerande lösningar på dem.”
Övningen ordnas som en så kallad skrivbordsövning på en virtuell webbplattform, dvs. övningen syns inte i gatubilden. I övningsscenariot förekommer utöver befolkningsskydd och förflyttningar av befolkningen också störningar som påverkar behandlingen av asylansökningar, trafik- och bränslelogistiken samt eldistributionen. Avsikten är att träna deltagarna i en situation där befolkningsförflyttningarna som ska genomföras försvåras av störningar i samhällets grundläggande infrastruktur. I scenariot för den andra dagen av Kaakko22-övningen syns dessutom Loviisa22-övningen som ordnas den 1.12., en övning som simulerar faro- och olyckssituationer vid kärnkraftverket och som ordnas vart tredje år. Östra Nylands räddningsverk ansvarar för övningen Loviisa22 och informerar separat om den.
Efter övningen ordnas ett feedbackmöte för deltagarna.
”Vi går genom övningens förlopp och analyserar erfarenheterna noggrant. Vi vill att våra övningar ska ge deltagarna och därmed också samhället största möjliga nytta", summerar Sampsa Lintunen.
Beredskapsövningarna som ordnas av regionförvaltningsverket är en del av främjandet av den övergripande säkerheten i samhället. Beredskapen säkerställer samhällets verksamhetsförutsättningar vid störningar under normala förhållanden och under undantagsförhållanden.
Att ordna beredskapsövningar hör till regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgifter inom samordningen av den regionala beredskapen. Regionförvaltningsverket i Södra Finland ordnar årligen motsvarande regionala övningar inom sitt verksamhetsområde (Södra Karelen, Kymmenedalen, Nyland, Päijänne-Tavastland, Egentliga Tavastland). Befolkningsskyddet var ett tema i fjolårets beredskapsövning Häme21 och kommer också att vara det i nästa års övning Uusimaa23, där också övriga teman tas med enligt övervägande.
Mer information:
räddningsöverinspektör Sampsa Lintunen
tfn 0295 016 649
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.