I Egentliga Finlands regionala beredskapsövning samlas kommunerna för en gemensam lägesbild i ett fiktivt störningstillstånd
AURORA22 är en regional beredskapsövning som ordnas för kommunerna i Egentliga Finland. Övningen började idag med ett fiktivt utgångsläge. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Egentliga Finlands räddningsverk tränar kommunerna i regionen att samarbeta och förbereda för befolkningsskydd.
Övningen AURORA22 genomförs som ett spel där kommunerna båda dagarna får ett fiktivt utgångsläge som förutsätter att civilbefolkning ska skyddas. Utgående från det sammanställer de en gemensam lägesbild och gör upp handlingsplaner.Myndighetsrepresentanter ger stöd vid skapandet av lägesbilden, så som också skulle ske i en verklig störningssituation.
- För hanteringen av allvarliga undantagsförhållanden är det ytterst viktigt att man bildar en noggrann och korrekt lägesbild. I den processen är snabbhet visserligen viktig, men också gemensamma handlingsmodeller behövs så att den till grund liggande informationen är kommensurabel, det vill säga användbar, säger räddningsöverinspektör Unto Usvasalo.
Målet är alltså inte att göra upp nya planer utan framför allt öva samspel och krisledning. Efter övningen kan kommunerna utveckla sin beredskap genom att exempelvis identifiera eventuella sårbarheter och precisera skyddet av kritiska funktioner.
För press och media
- räddningsöverinspektör Unto Usvasalo, [email protected], tfn 0295 018 147
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgifter omfattar samordning av beredskap som överskrider kommun- och organisationsgränser och att träna aktörerna i regionen för undantagsförhållanden. Beredskapsövningar ordnas regelbundet för representanter för kommuner, samkommuner, räddningsverk och övriga förvaltningsmyndigheter i regionen. I faktiska störningssituationer är smidigt samarbete avgörande. Övning av gemensamma handlingsmodeller bidrar till säkerhet när det gäller att fungera planenligt och ökar det inbördes förtroendet.
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.