Kommunerna erbjuder mångsidiga tjänster för unga, antalet ungdomslokaler har minskat
Alla kommuner i Finland erbjuder öppna ungdomskvällar i ungdomslokalerna och uppsökande ungdomsarbete. I skolorna utförs allt mer ungdomsarbete, framgår av utvärderingen av basservicen 2021.
I utvärderingen av basservicen 2021 utreddes vilka tjänster kommunens ungdomsarbete erbjuder och hur de är tillgängliga. Dessutom utreddes resurserna för ungdomsarbetet. Utvärderingen grundar sig på en enkät till kommunerna som besvarades av alla 293 kommuner i Fastlandsfinland.
Tillgången till ungdomstjänster varierade mellan kommunerna, men i en stor del av kommunerna fanns det mångsidiga tjänster för unga. På webbplatsen Nuorisotilastot.fi finns kommunvis information om vilka tjänster som erbjuds unga. Coronaviruspandemin som bröt ut 2020 minskade tillgången till kommunalt ungdomsarbete under de två senaste åren, även om man inom ungdomsarbetet snabbt tog i bruk digitala verksamhetsformer.
Aktivitet | Andel av kommuner |
Ungdomsgårdar eller andra lokaler öppna för unga | 98 % |
”Öppna ungdomskvällar” på ungdomslokalerna | 96 % |
Öppen smågrupps- eller klubbverksamhet | 84 % |
Digital ungdomsarbete/ungdomsarabete på webben | 81 % |
Informantions- och rådgivningsarbete för unga | 82 % |
Utbildningar och informationsmöten för unga | 66 % |
Internationellt ungdomsarbete | 34 % |
Lägerverksamhet | 80 % |
Tillgången till tjänster inom öppet ungdomsarbete/gemensamt ungdomsarbete 2021.
Det uppsökande ungdomsarbetet har utvidgats till verksamhet som omfattar hela Finland tack vare anteckningarna i regeringsprogrammet. Nätverket av ungdomsverkstäder har under flera år varit relativt oförändrat. År 2021 erbjöd 75 procent av kommunerna ungdomsverkstadsverksamhet. Coronaåren ökade det mobila ungdomsarbetet nästan överallt i Finland.
Traditionellt har ungdomsarbetet utförts på ungdomarnas fritid. Numera görs det allt oftare också under andra tider. Till exempel har ungdomsarbetet i skolorna ökat. Ungdomsarbete i grundskolorna finns till buds i ungefär nio av tio kommuner.
Antalet ungdomslokaler minskar
Antalet ungdomslokaler har minskat under de senaste åren i hela landet, även om antalet unga i åldern 13–18 år har ökat något. Det finns dock fortfarande lokaler i nästan alla kommuner.
Antalet unga påverkar hur mycket pengar kommunen använder för ungdomsarbetet och hurdana personalresurser ungdomsarbetet har. I små kommuner varierar resurserna mest och ofta är personalresurserna inom ungdomsarbetet långt under ett årsverke.
Utvecklingsförslag till kommunerna
Öppna lokaler för unga är fortfarande viktiga mötesplatser. Därför föreslår regionförvaltningsverket för kommunerna att man i stället för att minska och stänga lokaler främjar samanvändning av dem. Effektivare användning av lokalerna sparar resurser och möjliggör nya samarbetsformer mellan olika aktörer.
Anpassningen av offentliga utrymmen till ungdomarnas användning bör främjas. Exempel på detta är pop-up-ungdomslokaler i köpcentrum och utrymmen för unga i bibliotek.
Regionförvaltningsverket föreslår att skolungdomsarbetet etableras som en del av ungdomsväsendets och skolornas samarbete både i grundskolorna och på andra stadiet. Samarbetet är särskilt viktigt i utbildningens övergångsskeden när den unga övergår från ett skolstadium till nästa. Skolungdomsarbetet i gymnasierna bör också tas upp till diskussion.
Utvärderingsrapporter
Utvärdering av samhällets basservice 2021
Utvärdering av basservicen 2019
Utvärdering av samhällets basservice i korthet
Utvärdering av tillgången till basservice är regionförvaltningsverkens lagstadgade uppgift. Genom utvärderingen följer man upp, övervakar och bedömer om basservicen är tillgänglig på lika villkor på olika håll i Finland. Utvärderingen görs vartannat år. Ministerierna fastställer utvärderingsobjekten och de varierar från år till år.
Mer information på webbplatsen avi.fi: Utvärdering av samhällets basservice
Regionförvaltningsverken informerar på sociala medier om utvärderingen av samhällets basservice med hashtaggarna #basservice #utvärdering #regionförvaltningsverket.
Mer information
överinspektör för ungdomsväsendet Marja Hanni, tfn 0295 017 393 [email protected]
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.